Under FIS-kongressen i mexicanske Cancun i juni neste år avgjøres det om Trondheim får arrangere ski-VM i 2021. Trondheim kjemper mot VM-søkerne Planica og Oberstdorf. Blir det en av konkurrentene, er sjansene gode for å få VM i 2023 eller 2025.

Prosjektleder Guri Hetland skal sammen med den meget ressurssterke gruppen av skitopper, politikere og næringsliv selge Trondheim til Det internasjonale skiforbundet, FIS. Det betyr at den tidligere skiløperen, treneren og manageren fra Meråker kan få en av de mest spennende oppdragene i regionen de neste årene. Jobben som VM-sjef vil gi Hetland innflytelse på investeringer på over én milliard kroner i utvikling av nye Granåsen og privat utbygging i regionen.

Erfaringen fra ski-VM i Trondheim i 1997 viser at et slikt arrangement kan gi byen et kraftig økonomisk løft. Det vil også blankpusse byen som turiststed, og om mulig heve den trønderske stoltheten ytterligere. Søkerprosessen har allerede sørget for en oppgradering av det forsømte skianlegget i Granåsen, men kanskje enda mer spennende er samarbeidet mellom idrett, byutvikling og forskning. Blant annet har utviklingsprosjektet med snøproduksjon, «Snow for the future», vakt internasjonal oppsikt. Det norske bidraget med å dele kompetanse i internasjonal skiidrett er også et viktig element i den norske VM-søknaden.

VM i Oslo i 2011 ga en spin-off på 420 millioner i omsetningsøkning for handelsstanden og 330 årsverk. Arrangementet ga også 45 millioner ekstra i offentlige inntekter. For Trondheim og områdene rundt vil et ski-VM bety at det investeres omlag 750 millioner i private anlegg, i tillegg til de rundt 800 millionene som brukes til ytterligere oppgradering av Granåsen.

Hetland har gått gradene i skimiljøet. Hun ble for alvor oppdaget som leder gjennom suksessen for det sveitsiske skilandslaget. I de senere årene har hun hatt tett kontakt det norske skimiljøet blant annet som manager for Marit Bjørgen. Hun er gift med skilandslagstrener Tor-Arne Hetland, og har erfaring fra jobb i FIS. Hennes internasjonal erfaring er også trukket frem som et sterkt kort for å fremme Trondheim som VM-kandidat.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Vidundersnøen som Hetland skal selge i Cancun er kanskje ikke nok for et Trondheim-VM i 2021. Men grunnlaget for nye festdager i Granåsen tåler å vente noen år ekstra.

Det vil neppe svekke Guri Hetland klatring i maktstigen.