– Jeg har trent bedre enn i fjor. Det blir spennende nå når man skal begynne å gå ordentlig hardt, jeg er usikker på hvordan det blir å presse seg over tid, sier hun til VG.

Langrennssesongen starter med nasjonal åpning på Beitostølen fredag-søndag og verdenscup-premiere i finske Ruka helgen etter.

Heidi Weng har noen tøffe år bak seg:

  • Under coronapandemien var Weng åpen om at hun mislikte å reise rundt for å konkurrere.

  • Sesongen 2021/2022 ble hun isolert i Italia og mistet OL på grunn av corona. Senere pådro hun seg hjernerystelse etter et fall på isen. Det førte til mye hodepine og en tung hverdag. Weng ble fort utmattet sosialt.

  • Sesongen 2022/23 pådro hun seg krystallsyke. Hun dro hjem fra VM i Planica, før åpningsdistansen som hun var tiltenkt å gå.

Siden juli har det derimot gått «veldig bra».

– Alt har fungert bedre, men det er fortsatt noen kjipe dager jeg må ta det rolig. I Trondheim og Hafjell var jeg med på intervaller igjen på samling og det fungerte bra, sier Weng.

Hodesmertene har dempet seg.

– Det er ekstremt positivt, men det tar tid. Det kan fortsatt bli for mye iblant, sier Weng.

Spørsmålet er hvor mange reiser og renn Weng kommer til å delta på i vinter. Trener Sjur Ole Svarstad har vært tydelig overfor VG at det må vurderes fortløpende.

– Jeg vet ikke helt hvordan det blir å være lenge borte på tur, men har fått øvd på det og det gikk greit på høydesamling i Italia i oktober/november. Per dags dato er jeg mer positiv enn i fjor. Det blir artig å komme i gang, sier Weng.

Tross problemene hadde Heidi Weng noen solide oppturer sist sesong – som 2. plass opp «Monsterbakken» i Tour de Ski og 3. plass på 10 km fri på Lillehammer.

– At jeg klarte å være på pallen opp «Monsterbakken» var ekstremt positivt. I år vil jeg prøve å komme i form mer og mer gradvis, jeg har sett meg ut noen renn jeg vil satse på, sier Weng og utdyper:

– Selvfølgelig vil jeg gå fort når jeg er på start. Tankegangen er at jeg skal være offensiv, men jeg må få trent bra. Slik at jeg får en god treningsperiode gjennom hele sesongen dette året. I fjor ble det lite av den gode kvaliteten på økter og lite mengde.

PALLØP SOM KOSTET: På annenplass Katharina Hennig sammen med vinner Jessie Diggins og tredjeplass Heidi Weng etter kvinnenes 10 km fri teknikk i langrenn på Lillehammer i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

Totalbelastningen etter pallplassen på Lillehammer ble nemlig i overkant.

– Det kostet veldig mye å være på pallen der. Det blir så mye mer enn bare skirennet – med dopingkontroll, blomsterseremoni og tid på media. Jeg var ekstremt sliten i hode etter det, sier Weng.

– Hvordan var det å ta avgjørelsen om å dra hjem fra VM?

– Jeg føler at jeg har lagt det bak meg. Nå er fokuset på at det går gradvis bedre både i hverdagen og på trening, det er gledelig. Nå må jeg bare ikke bli for ivrig, for det er lett å bli det når kropp og hode spiller mer på lag igjen.

Den siste tiden har en rekke skiløpere blitt smittet av coronaviruset og er usikre før sesongstarten.

– Det går ofte mye forkjølelse i november-desember. Jeg har alltid vært nøye den i denne perioden av året. Så er det vanlig at alle får seg en runde sykdom i løpet av en sesong, sier Weng.