I dag en million nordmenn regnet som overvektige. Noen av oss legger letterepå oss enn andre.

- Vi vet at moderat fysisk aktivitet reduserer effekten av fedmegenenekraftig, sier genforsker Anja Bye ved K.G. Jebsen - Senter for Hjertetreningved NTNU.

Sprek skrev i desember om to menn som trente like mye.

Begge trente hardt i to måneder.Jostein fikk ekstrem fremgang, Svein nesten ingen. Hvorfor?

En av dem økte O2-opptaket med nesten 30 prosent, den andre ikke.

Får ikke høyere O2-opptak

En liten gruppe på rundt 10-15 prosent, såkalte non-respondere, ser ikke uttil å få bedre O2-opptak til tross for mye trening.

Genene betyr mye, men det gjør livsstilen vår også. Forskerne er redde forat folk skal lene seg tilbake i sofaen og tenke at de ikke kan gjøre så mye medsaken.

- Ja, jeg er i grunnen veldig bekymret for at folk skal tenke at «Tja, jeger sikkert en non-responder, så da er det sikkert ikke noe vits i at jeg treneruansett». Sånn sett er det litt lurt å være forsiktig med å snakke så mye omnon-respondere i media. sier genforsker Anja Bye ved K.G. Jebsen–Senter forHjertetrening.

Bye tror det er lurt å selge inn budskapet på en litt annen måte.

- En av ti vil kanskje oppdage at man ikke forbedrer kondisjonen sin ved åtrene, men da er det veldig viktig å ikke gi opp, fordi treningen vil ha veldigmange flere positive effekter enn bare det å forbedre kondisjonen sin.

Gener og livsstil

* Genet FTO kan også forklare hvorfor noen går mer ned i vekt av å trene ennandre. Noen av oss har en variant av genet som gjør at vi bare kan forvente osshalvparten av vektnedgangen ved samme treningsmengde.

* Genene PPARG og APOA2 er med og bestemmer hvordan kroppen reagerer påulike typer kosthold. Disse genene er trolig med på å bestemme hvordan man taropp og forbrenner fett.

Bye tror det er ganske få i befolkningen som tror at overvekt bare skyldesgener og at det ikke er noe vits i å prøve å endre livsstilen.

- De fleste mener nok at det er en blanding av både gener og livsstil, sierBye.

Overvektsgenene

En ny stor studie fra Harvard viser at selv om man har flere gener somdisponerer for overvekt, så forsterke man effekten av disse genene betrakteligom man velger en livsstil med mye stillesittende aktivitet som TV-titting.

Hos personer som tilbrakte mer enn fire timer foran TV-skjermen hver dag,var innflytelsene av genene 50 prosent høyere, i forhold til de som tilbraktemindre tid i sofaen.

Derimot viste studien at personer som var disponert for overvekt lyktes medå halvere effekten av overvektsgenene ved daglig moderat trening.

- Det vil derfor være spesielt viktig for de som er genetisk disponert forovervekt å redusere stillesittende aktivitet og øke fysisk aktivitet, sier Bye.

I denne studien blant 12 000 amerikanske kvinner og menn fant forskerne 32«fedmegener» som kan føre til overvekt. Deltakerne ble fulgt opp i to år. Desom var genetisk disponert for overvekt gikk mest opp i vekt. Stillesittingforsterket effekten av fedmegenene med 50 prosent blant dem som satt foranfjernsynet i fire timer eller mer daglig.

Endrer genuttrykket

«Forskerne estimerte at forskjellen i vektoppgang mellom de som varmaksimalt heldige med genene og de som var maksimalt uheldige ble halvert forhver time daglig gange, eller hver halvtime med jogging», skriverstipendiat Bjarne Nes ved NTNU i et blogginnlegg om gener.

«Mye tyder på at regelmessig fysisk aktivitet trigger forandring igenuttrykk slik at de helsefremmende blir mer aktive mens man undertrykker desom er mer relatert til vektoppgang», skriver Nes.

Etter intens trening økte Josteins Lunds (t.h.) maksimal oksygenopptak med nesten 30 prosent, mens Svein Sørsdal kunne vise til en økning på 1,9 prosent. Men treningen har betydd utrolig mye for livskvaliteten hos begge. O2-opptak er bare en liten del av bildet. Foto: Ole Martin Wold