- Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Nå har jeg fått tilbakebetalt for alt jeg har ofret av tid på trening, sier Anne Waage fra Bergen.

I januar stakk hun av med seieren under London Throwdown, uoffisielt europamesterskap i London. Mandag danket hun nok en gang ut hele Europa-eliten, da hun ble soleklart beste europeiske kvinne i klassen for 40-44 år i den verdensomspennende CrossFit-konkurransen «The Open». Hun ble også nummer 15 totalt i verden i sin klasse, der 3480 deltok, og nummer 18 totalt for Europa for alle klasser.

- Vi har deltatt i en øvelse i uken, over fem uker. Det har vært ganske krevende psykisk og fysisk, sier Waage.

- En maskin og et unikum

Den gode innsatsen i «Crossfit Games Open» gjør at hun er direktekvalifisert til «Crossfit Games», VM i CrossFit, i Los Angeles, USA, i sommer. I hennes klasse er hun den eneste fra Europa som er direktekvalifisert, de 19 andre er fra USA.

På CrossFit Bergen, senteret Waage trener på og konkurrerer for, er de imponert.

- Hun er 40 år og firebarnsmor. At hun gjør det så bra, er helt sinnsykt. Hun er en maskin og et unikum. Det ligger mye dedikert arbeid bak dette, og hun er utrolig sterk mentalt, sier eier, trener og markedssjef på CrossFit Bergen, André Svanevik.

Trent i drøyt to år

41-åringen har alltid vært over gjennomsnittet sprek. Hun har trent allsidig hele livet, og vært aktiv i alt fra håndball, svømming, fotball, basket, friidrett og karate. Hun har også syklet en del, samt trent på treningssenter. Det er ikke mer enn litt over to år siden hun begynte med CrossFit.

- Det sa «klaff» med en gang og dekket alle mine behov. Siden den gang har jeg ikke tenkt på å gjøre noe annet. CrossFit har gjort meg både sterkere og sunnere, og jeg har heller ikke hatt noen skader siden jeg begynte, sier Waage.

Alenemor og fulltidsansatt

Hun er alenemor for fire barn fra 8-20 år og har fulltidsjobb som sekretær på Haukeland Universitetssykehus. Da er det ikke alltid lett å få tid til å trene CrossFit. Før jul var hun derfor nær ved å gi seg med den tøffe sporten.

- Hvis jeg skal bli bedre i dette, så må jeg ofre alt av sosialt liv og fritid. Det er også økonomisk belastende. Men nå har jeg funnet en treningspartner som er fleksibel, og kan innrette seg etter mine treningstider. Nå trener vi blant annet fire ganger fra 06.00-07.00, før jeg går på jobb, sier Waage.

- Hvordan vil du forberede deg til The Games?

- Jeg kommer til å fokusere på mine svakheter, slik at det blir styrkene mine, sier Europas beste crossfiter.

I to konkurranser i 2013 har Anne Waage bevist at hun er Europas beste i CrossFit. FOTO: Privat Foto: Privat