Ifølge studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2010 oppgir 18 prosent av Trondheims studenter at de er ensomme. Luker man bort kjæresteparene er hver tredje Trondheimsstudent ensom. Sammen med Oppland deler de dermed det dårligst resultat av samtlige studentmiljøer i Norge. Oslo og Stavanger kommer best ut.

– I mange auditorium sitter det flere hundre studenter. Da er det lett å smyge seg unna og være usynlig i den store mengden. Det er nok sjelden en veldig heldig løsning, men vil nok føles som den mest komfortable for mange, sier sosionom Lisen Lie ved Studentsamskipnaden i Trondheim.

Tilfreds med studiestedet

På den positive siden er det i Trondheim studentene er mest tilfreds med studiestedet, til tross for flest ensomme i byen.

Fadderperioden har gjennom de siste årene blitt satt i system og er i dag selve bærebjelken for å skape nye kontakter på fremmed mark. SHoT-undersøkelsen viser en tydelig sammenheng mellom fadderuke-deltakelse og generell trivsel senere i studieløpet.

Den samme rapporten slår også fast at et sosialt nettverk heller ikke er noen garanti mot ensomhet. Videre står det at sosial trivsel er en nøkkelbrikke for god studieprogresjon.

- Kommer ikke gratis

Lie betrygger at det aldri er for sent å bli en sosial student, selv om vedkommende ikke deltok, eller fant «gjengen sin», under fadderperioden. Hun advarer imidlertid mot negative tanker.

– Det er veldig lett å bli selvkritisk. Studietiden er kjent for å være en veldig sosial periode i livet. Samtidig forventes det at man skal være flittig i skolearbeidet. Når man ikke fikser alt til og begynne med, er det lett å tenke «hva er det som er galt med meg».

Hun understreker at dette er en helt naturlig følelse og oppfordrer den ensomme studenten å ta til mot.

– Den sosiale biten kommer sjelden gratis. Det hjelper lite å sitte på hybelen og vente på at noen skal ta kontakt. Det er nok en uvant opplevelse for mange som kommer rett fra videregående skoler. Gå heller ut, hils på nye mennesker, inviter på kaffe. Det går kanskje ikke så bra første gangen, men det trenger ikke å ha noen ting med studenten å gjøre, sier Lie.