TRIVSEL: Irene Nygaardsvik liker å lage det hyggelig både ute, og inne. Foto: Marianne Wie
TETT PÅ NATUREN: Huset ved Nordåsvannet er både hjemmet og arbeidsplassen til Irene Nygaardsvik. Her er mange arbeids og -sitteplasser både innendørs, og utendørs. Foto: Marianne Wie
KOS INNE OGSÅ: Sofus er 19 år, nesten like gammel som huset. Han slapper av på myke sauefeller blant innrammede barnetegninger. Foto: Marianne Wie

— Jeg liker regnet, sier Irene Nygårdsvik da det begynner å dryppe fra vestlandshimmelen, som delvis var blå for noen minutter siden.

Hun står ved sitt grønnmalte arbeidsbord i hagen, kun et par steg unna hennes lille arbeidsrom med gulmalte arbeidsmøbler.

De årene hun bodde i Oslo ble hun stresset av for mye sol.

— Som bergenser er jeg vant til å løpe ut når solen endelig kommer frem, så i Oslo opplevde jeg mange «stressfull, sunny sundays», sier hun lattermildt.

Huset ved Nordåsvannet i Bergen har ikke loft, så når regnet trommer mot taksteinen, høres det veldig godt.

— Det er litt som å være på en hytte, sier Irene, som gjerne løper ut for å bade i sjøen når regnet pøser ned.

STRIKKEDILLA: Irene Nygaardsvik elsker å strikke og hjemmet hennes er fylt med hennes pledd, puter og kluter. Foto: Marianne Wie

Flytter du for ofte?

Fargene inspirert av en fugl

Fargevalget på det oransje, hvite og svarte huset er etter inspirasjon av Tjelden, den iøynefallende fuglen som holder til i dette området.

BRYGGELIV: I fjor raste den gamle kaien, men nå er en ny murt opp. Irene og Geir bader i Nordåsvannet året rundt. Foto: Marianne Wie
UTEPLASS: Under oransje rammer er det fint å spise mellom bjørketrærene. Irene handler duker på Fretex og i bruktbutikker. Foto: Marianne Wie

Tomten, på ca ett mål, er en sammenhengende bolig— og nausttomt som ble kjøpt en høstdag i 1993.Arkitekt Tor Helge Valen tegnet huset etter en skriftlig beskrivelse fra Irene Nygårdsvik om hvordan familien ønsket å leve i huset og på tomten.

— Tomten har et fall på åtte meter, men vi ønsket et hus som lå godt i terrenget, hvor vi kunne gå rett ut i hagen fra både andre og første etasje. Vi ønsket mest mulig utsikt og minst mulig innsikt, og siden vi er lange mennesker som bor her, ville vi ha god takhøyde.

Irene Nygårdsvik er 186 cm høy, mannen Geir Legreid 193 cm, mens sønnene er 187 og 196 cm høye.

— Vi ville bo i et hus som ønsket oss velkommen med lys og luft, ikke mange trange, mørke ganger. I hele huset er det kun seks kvadratmeter som er gang. Det er nå over 20 år siden huset ble ferdig, men vi er fremdeles veldig glad i løsningene, sier hun fornøyd.

Det lille kjøkkenet er seks kvadratmeter, men har direkte kontakt til spisestuen.

VINKLER: Huset har mange vinkler av både glass, tre og mur. Mye lys reflekteres inn i stuen fra både sjø, og himmel. Foto: Marianne Wie

Familien synes det er effektivt med korte avstander til alt. Det har også medført at de kun har det som trengs av utstyr på kjøkkenet.

Går fort å rydde

— Mannen min og jeg elsker orden, og med få ting går det fort å rydde når det flyter. I huset har jeg fokus på at det er vakkert og funksjonelt, mens Geir lager systemer. Han er og ivrig på å snekre terrasser og lage hjemmelagede bord både inne, og ute.

SPISESTUEN: Kunstverket er laget av Torgrim Wahl Sund. De svarte stolene er fra Haag. Teppet er strikket av Irene. Foto: Marianne Wie
KJØKKENKROK: Kjøkkenet er lite, men har mye takhøyde. Arbeidsbenken er granitt, et slitesterkt og evigvarende naturmateriale som ekteparet er veldig fornøyd med. Foto: Marianne Wie

Tre gutter har vokst opp i huset, trampolinen står fremdeles i hagen og blir stadig brukt til lekeslåssing når de to eldste kommer hjem på besøk.Omgivelsene har vært en fin tumleplass for vannkriger og herjing på bryggen i barne og -tenårene.

Familien svømmer i sjøen året rundt, og har tradisjon med å invitere venner og familie til adventsbad søndagene i desember.

— Etter å ha badet er det bålbrenning på kaien og vi varmer oss på konjakk og kakao, forteller Irene.

I dette hjemmet er det mange sitteplasser å gjemme seg bort i både ute, som inne.

Sauen, som hemsen i stuen kalles, er dekket av ullfeller og innbyr til både lesestunder og høneblunder.

Irene Nygårdsvik strikker ullpledd, putetrekk, håndklær og kluter.

Sammen med skisse- og poesibøker, kunst og Fretex-funn er dette huset hennes kreative oase.

En stund hadde Irene atelier på USF-verftet, men nå trives hun med å arbeide hjemme.

— Det er fint ikke å måtte stresse med å reise, og her ved sjøen finner jeg en veldig god arbeidsro.

Åtte konkrete tips:

Hoppet av doktorgradsstudier for å forske

Irene hoppet av doktorgradsstudier ved Norges Handelshøyskole for nesten ti år siden, for å følge sin egen nysgjerringhetsdrevne forskning innen økonomi og dialog.

STRIKKEN KUNST: Husets eneste gang er fylt med to arbeid av kunstneren Martha Nerhus i strikket ståltråd. Foto: Marianne Wie

Siden 2005 har hun drevet sitt eget foretak kalt Spekulatoriet.Hun holder foredrag med tema som «Raushetens og verdighetens økonomi – skaperkraft som økonomiens livsnerve».

ESTETISK: Irenes kontor er fargerikt og veggen er pyntet med mange av skissebøkene hennes. Foto: Marianne Wie

Hun har arbeidet med å finne frem til en økonomisk filosofi som er mer menneskevennlig og dyrker det beste fram i oss.— Dagens økonomiske tenkning har gått seg vill i en usunn konkurransetenkning, som skaper stress, framtidsfrykt og ensretting framfor ro, grundighet og mangfold, sier hun.

Les også: