Himmelen er blå, solen skinner og klesvasken vaier i vinden.

På terrassen utenfor det gamle, hvite huset serverer Laila Therese Grüner (42) kjeks og saft til de fire barna sine, Helena, Mats, Mikkel og Theo.

foto
GAMMELT: Huset på Løkentoppen er 300 år gammelt og ligger vakkert til. Foto: Jeanette Bækkevold

Huset er 300 år gammelt og har vært i samme slekt hele tiden.Nå er det Laila, opprinnelig fra Åndalsnes, som er husfrue på Løkentoppen på Skedsmokorset i Akershus.

Hun kom hit første gang for 15 år siden, da hun sammen med eksmannen og to barn leide kårboligen på gården.

foto
LANDLIG: Kjøkkenet er i landlig stil som passer godt til det gamle huset. Benkeplaten er i hvitoljet eik. Foto: Jeanette Bækkevold

Hun forelsket seg totalt i hovedhuset og ble godt kjent med ekteparet som bodde der.Etter to år flyttet Laila og familien til et eget hus et stykke unna, men holdt kontakten med huseierne på Løkentoppen.

Disse hadde en sønn, Morten Løken Edvardsen, som var i militæret og stadig på farten i de årene Laila og familien bodde på Løkentoppen, så ham ble de ikke så godt kjent med.

Forelsket seg

foto
MIX: Laila har solgt stolene som hørte til bordet og erstattet dem med noen fra huset, en etter bestemor, samt noen nye. Foto: Jeanette Bækkevold

Noen år senere, da Laila og eksmannen hadde skilt lag, traff hun tilfeldigvis Morten Løken Edvardsen ute på byen.Han var i mellomtiden blitt en voksen mann, og de forelsket seg i hverandre.

foto
BRUKTFUNN: Skapet nede i entreen har Laila kjøpt på Finn. Foto: Jeanette Bækkevold

Siden har de vært sammen, og sånn gikk det til at Laila havnet på Løkentoppen igjen.For da foreldrene hans ønsket å flytte fra hovedhuset, greide Laila å overtale Morten til å overta, selv om de begge visste at det var mye arbeid som måtte gjøres for å få huset i god stand.

foto
TRIVES: Laila Therese Grüner stortrives på Løkentoppen med ungeflokken sin. Fra venstre Helena (20), Mikkel (12), Theo (4), Laila og Mats (16). Foto: Jeanette Bækkevold

— Alternativet var å selge huset ut av slekten, og det hadde vært for trist. Heldigvis gikk Morten med på å pusse opp, og siden har vi i grunnen drevet med det, sier Laila Therese Grüner.Huset ble bygget ut i 1920 og er på totalt 300 kvadratmeter.

foto
SITTEGRUPPE: Laila har innredet terrassen med flere små sittegrupper. Foto: Jeanette Bækkevold

Laila, Morten og barna disponerer hele andre etasje, deler av første, samt loft og kjeller.I tillegg rommer huset en leilighet som leies ut. Da de overtok huset i mai 2012, pusset de opp utleiedelen først, slik at de kunne bo der mens de renoverte resten av huset.

Se tilbygget:

foto
PALLER: Pallesengen på Mikkels rom er hjemmelaget. Foto: Jeanette Bækkevold

— Da var det veldig deilig å kunne henge fra seg arbeidsklærne og slappe av i en leilighet som var helt ferdig. Vi brukte omtrent all fritid på å jobbe med huset, det var mye som måtte gjøres, forteller Laila Therese Grüner.- Det var en ganske upraktisk romløsning i huset, med ett lite kjøkken og tre stuer. Vi rev veggene og laget en åpen stue- og kjøkkenløsning i stedet.

foto
GRØNT: Hagen er stor, med koselige sitteplasser. Foto: Jeanette Bækkevold

Fasaden ble også renovert, og nå ser huset omtrent slik det så ut i gamle dager.

Flyttet inn julaften

Morten og Laila gjorde det aller meste av oppussingen selv, godt hjulpet av Mortens foreldre.

Etter en lang høst med mye arbeid, kunne familien endelig flytte inn i sitt nye hjem på julaften 2012.

foto
DØRSTOKK: Over badekarkanten har Laila plassert en 300 år gammel dørstokk. Den røde stolen er kjøpt på Fretex, mens skittentøykurven er kjøpt i en baderomsbutikk. Foto: Jeanette Bækkevold

— Vi hadde 16 personer til pinnekjøttmiddag her samme kveld. Vannet var lagt inn en uke før og strømmen ble koblet til tre dager før julaften, men jammen ble det julemiddag, sier Laila.Hun har innredet huset i en blanding av nytt og gammelt, og liker kombinasjonen av for eksempel en moderne sofa og gammel skjenk.

foto
ILDSTED: Midt i det åpne allrommet er peisen både til nytte og kos. Foto: Jeanette Bækkevold

Og for en interiørinteressert kvinne med forkjærlighet for gamle ting, var det en drøm å kunne saumfare loft og kjeller og finne mengder av skatter som kunne hentes frem og tas i bruk.— Ikke minst fant jeg mange fine, gamle trekasser og enorme mengder Norgesglass som jeg har fått mye bruk for. Noen gamle møbler har jeg reparert, og jeg har malt ganske mye. Jeg synes det er morsomt å snekre, og jeg får stadig ideer til gjenbruk, sier Laila Therese Grüner, som er utdannet grafisk designer, men som også jobber som boligstylist og interiørkonsulent.

foto
GJENBRUK: Et gammelt symaskinbord fra loftet har fått plass i den ene enden av verandaen i andre etasje. Trauet er også funnet på loftet. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: