— Jeg var litt inspirert av slott da jeg tegnet huset, derav den buede muren og de høye smale vinduene, sier Pete Tiley og ser opp på det store huset sitt.

I 2001 kjøpte han denne tomten i Ashley Vale utenfor Bristol i England, for 30.000 pund, over 391.500 norske kroner med dagens kurs.

På kjøpet fulgte et byggesett i tre og en kontrakt som forpliktet å bygge etter miljøvennlige og bærekraftige prinsipper.

For øvrig kunne han gjøre som han ville. De samlede byggekostnadene endte på omkring 120.000 pund – 1.566.000 norske kroner.

For 18 måneder siden ble boligen taksert til 450.000 pund, nesten seks millioner norske kroner.

Har du fått med deg denne?

Foto: André Skjegstad

Men det er ikke profitt som er hensikten med selvbyggersamfunn som Ashley Vale, men at folk med vanlig inntekt skal ha råd til å komme seg inn på markedet.

Boligmodellen går ut på at man kjøper en tomt, en huspakke eller leilighet til en overkommelig pris, for å ferdigstille selv. På den måten kan boligeieren kontrollere byggekostnadene.

HADDE FULLTIDSJOBB: Pete Tiley brukte 17 måneder på å bygge huset sitt. Det eneste han ville gjort annerledes er at han ikke skulle hatt fulltidsjobb da han bygget det. Foto: André Skjegstad

I 2011 anerkjente daværende boligminister Grant Shapps denne boligmodellen som et sentralt tiltak for å løse landets boligkrise.

Vant over kommunen

I følge en artikkel i The Guardian i 2011 var kun ett av ti hus i Storbritannia selvbygde. I Belgia som har tilnærmet lik befolkningstetthet som Storbritannia, er seks av ti hus selvbygde.

Ashley Vale ble trukket frem som eksempel på et vellykket selvbyggerprosjekt.

I 2000 bestemte kommunen at de ville bruke det skjemmende betongområdet som lå under toglinjen på vei inn til Bristol, til å bygge leiligheter.

BUNGALOW: Ashely Vale har fem bungalower som man ser takene til, samt 17 hus. Foto: André Skjegstad

Naboene reagerte med å danne en aksjonsgruppe. Har du noen av disse hjemme?

Ashley Vale Action Group ville ikke ha sjelløse og dyre leilighetskompleks, men et boligområde som involverte rimelige hus, leiligheter, eldre boliger og workshops for lokalsamfunnet. De vant, og fikk kjøpe eiendommen.

I 2001 la de ut tomtene for salg, mot et depositum på 3500 pund. Nå står det 20 hus der, seks bungalower, et lelilighetskompleks med seks leiligheter, to kontorer og et stort fellesareal som er i bruk hver dag.

LYS: Stuen i andre etasje er lys og lun. Foto: André Skjegstad
RUNDHUS: Stuen er omsluttet av en halvsirkel. Foto: André Skjegstad

— Det tok ganske lang tid å selge tomtene, fordi de ville forsikre seg om at kjøperen faktisk kunne forplikte seg til å fullføre byggeprosjektet, forteller Tiley.Tiley hadde erfaring fra å pusse opp hus, og visste delvis hva han gikk til. Han endte likevel opp med å engasjere seg i et par vel tidkrevende prosjekter.

— Tregulvene er fra en gymsal jeg trente i. Da den skulle pusses opp, spurte jeg om jeg kunne få det. Jeg tilbød dem 50 pund i tillegg til å hjelpe dem å rive det. Det er det mest langtekkelige arbeidet jeg har gjort: Å rive opp gulvet, ta ut hver eneste spiker, for så å legge det på nytt, haha. Jeg hadde ikke gjort det igjen, fastslår Tiley.

På tide å rydde?

Steinplaten i kjøkkenbenken representerer også et omfattende stykke arbeid.

GULVET: Tregulvene er fra en gymsal. Det var et slit å ta ut hver eneste spiker, får å sette dem inn igjen. Foto: André Skjegstad

— Den er opprinnelig et snookerbord, og er av stein. Jeg kuttet og tilpasset det. Det var tungt arbeid, og jeg måtte dele det inn i etapper på en halvtime hver dag, forteller Tiley.

Sex Pistols møter Villa Villekulla

Sammenligninger kommer til kort i beskrivelsen av Ashley Vale. De enorme høye husene, som er bygget rundt den smale gaten, sender assosiasjonene til en trygg og gjestfri alpelandsby.

Men den frie arkitekturen med alt fra kråkeslott til den Gaudi-inspirerte villaen, bungalowene og den kompromissløse fargebruken sammen med de oksiderte trehusene, gjør det ganske enestående.

Alt i dette elleville hjemmet handler om forelskelse:

Det er litt Villa Villekulla møter Sex Pistols. Et snilt, men tydelig opprør mot etablerte boligmodeller som de fabrikkerte murhusrekkene Storbritannia er kjent for.

KOBBERTAK: Taket er laget av kobber. Foto: André Skjegstad

— Da vi startet, var det et unikt og banebrytende prosjekt som tillot individuelle uttrykk i tråd med bruk av bærekraftige materialer og fornybar energi, sier Tiley.Hans miljøvennlige tiltak er solcellepanel for elektrisitet, warmcel-isolasjon, det vil si resirkulerte aviser som er behandlet så de er brannsikre. Store vinduer på den sørvendte delen. Treverk fra lokalt sagbruk. Dører og vinduer laget av en lokal byggmester. Kalkmørtel i stedet for sement. Strømregningen er på 300 pund, 3900 kroner. Årlig.

INSPIRERT AV SLOTT: Den runde muren på nordsiden av huset er inspirert av slottsbygninger. Foto: André Skjegstad

Den største investeringen i huset er dørene og vinduene.— De er spesialdesignet for huset og er av douglasgran. En kostbar, men vakker tresort som ikke behøver vedlikehold, sier Tiley.

Et perfekt hjem

Etter Ashley Vale har selvbyggertrenden gradvis slått ut i blomst i Storbritannia. Lilac (low impact living affordable community) House i Leeds er blant de nyeste tilskuddene på selvbyggerscenen, og har vunnet flere priser for forebilledlig konsept.

ØKOSAMFUNN: The Triangle fra Kevin Mc Clouds økosamfunn HAB Housing (Happines Architecture Beaty) er inspirert av Ashley Vale. Foto: Paul Miller

Programleder for tv-programmet Grand Designs, Kevin Mc Cloud, har også omfavnet konseptet. Gjennom sitt foretak HAB (Happiness, architecture, beauty) står han bak økohus-samfunnene Applewood og Triangle, i heholdsvis Swindon og Gloucestershire. I november annonserte HAB at de bygger 150 nye hjem i Bristol, hvorav en tredjedel skal være såkalte rimelige hus.

Se huset til danskenes svar på Jan Tomas:

— Folk synes huset virker så stort, det er ikke det for meg sier Tiley, som deler huset med samboeren.

INSPIRERT: Kevin Mc Clouds økosamfunn HAB Housing (Happines Architecture Beaty) i Applewood er inspirert av Ashley Vale. Foto: Timothy Soar

På begge verandaene, oppe og nede, har han bygget kontor. Ett til seg og ett til samboeren. Her har han oversikt.— Jeg synes jeg har den beste utsikten sier han, og ser utover hagen og fellesområdet, sier han og oppsummerer hjemmet sitt.

— Mitt hjem er et perfekt hjem, med masse plass og lys. Det er morsomt å bygge hus, men det er skremmende også, ler han.

Har du fått med deg disse boligreportasjene?