Onsdag ble de seks byggeklossene heist på plass på campus i Bergen. Nå får de to gründerne en travel sommer for å få alle detaljene på plass.

Det store spørsmålet på boligmarkedet er selvfølgelig prisen. Konseptet kan også være på vei til Trondheim om ikke lenge.

I fjor regnet ressursdirektør Rolf Ljøner Ringdahl ved UiS med en totalpris for fire hybler og en leilighet på 2 millioner kroner, og en husleie ned mot 2000 kroner i måneden.

- Nå ser bildet noe annerledes ut. Vi toucher 3,5 millioner. Det har blitt en del modifikasjoner og forbedringer underveis, slik det lett blir med et pilotprosjekt. I det øyeblikket man skal ha 40 slike, ferdig innredet i lavkostland, vil prisen bli adskillig lavere. Nå er jobben gjort på Vikeså med norsk arbeidskraft. Det har vært nødvendig i utviklingsprosessen, sier Ringdahl til BT.no.

Billig

- Hva vil det koste å bo i disse boligene?

- For disse fem enhetene vil det nok koste det samme som de dyreste av boligene til Studentsamskipnaden. Stipendiater har som regel noe romsligere økonomi enn studenter flest. Dessuten ligger boligen på selve campus, så her blir det ikke mye transportkostnader, sier Ringdahl.

Studenthybler er et brennbart tema hvert år. Det blir det nok i år også, midt i valgkampen.

- Bare når det gjelder de utenlandske studentene som skal begynne her til høsten, mangler vi 151 hybler. Vi har en tomt på den andre siden av Kristine Bonnevies vei. Den er regulert til eneboliger, men vi kan tenke oss å bruke den til et lignende, større bygg, sier Ringdahl.

Alt på plass

Innvendig er hyblene lange og smale, bare 2,25 meter bred, med glassfasader i hver ende og med alle bekvemmeligheter man forlanger av en bolig.

I den ene enden er det et kombinert kjøkken og oppholdsrom. I den andre enden et romslig soverom, med arbeidsplass og godt med skap. Midtpartiet består av bad og toalett, med skyvedører mot de andre rommene. Selv om det er smalt, er løsningen også tilpasset rullestolbrukere.

- Tanken er at hybelen skal være komplett ferdig, med møbler, seng og hvitevarer inkludert oppvaskmaskin, sier Meisal.

Skal pyntes

Taxisjåføren bryter ut i en trillende latter når han ser byggverket ved innkjøringen til UiS.

- Stakkars studenter, sukker han.

Men det noe strippede ytre skal gjennom en møysommelig omforming i løpet av sommeren.

- Helen & Hard har sagt seg villig til å ta seg av fasaden. Det blir et slags Nuart-uttrykk, noe lignende det som har preget flere fasader i Østre bydel. Dessuten skal vi opp med både trapper og balkonger. Dette skal bli et trivelig innslag her ved inngangspartiet til UiS, lover Meisal, stolt medeier i selskapet med det talende navnet MyBox AS.

Innmaten til konteinerne er bygd og satt sammen av firmaet Duplo Element på Vikeså.

De to gründerne har planer om å gjøre en stor del av ferdigstillingen selv i sommer.

- Det blir mye. Tror jeg har jobbet 200 timer de siste par ukene, sier Meisal

Rift

Skulle man brukt tradisjonelle isolasjonsmetoder i en slik konteiner ville den blitt for smal, selv for en student. Da ville man mistet ytterligere 60 centimeter på bredden.

- Nå benytter vi oss av såkalt vakuumisolasjon, som ikke er mer enn fem centimeter bred. Vi skal også kle bygningen med en helt ny type kledning som har 50 års garanti mot råte, sier Meisal.

- Hvis dette slår an, hvilket omfang tror dere en slik boligtype vil få?

- Vi har alt forespørsler inne om 200 slike boliger, fra Trondheim til Kristiansand. Vi har fått vite at Grimstad kommune vil komme hit på befaring til høsten for å se på konseptet. Det samme vil flere stortingsrepresentanter. Vi er optimister, sier Magnus Øgård Meisal.

Omtrent slik vil det se ut inni den ferdige konteinerboligen. Gründerne Kristoffer Sørstrønen og Magnus Øgård Meisal inne i prototypen sist sommer. Foto: Torstein Lillevik
Den noe spesielle bygningen skal gjennom store endringer før semesterstart. Helen & Hard skal friske opp fasaden. Dessuten skal trapper og balkonger på plass. Foto: Anders Minge