I denne testen tar vi en nærmere titt på de ekstra grove brødene, de groveste du får kjøpt, som dekker alle fire delene i kakediagrammet på brødskalaen.

En ting er i hvert fall sikkert; utvalget av de groveste brødvariantene har blitt vesentlig større de siste årene.

Se testene i bunnen av saken.

Testvinnerne

Av alle de 31 brødene i denne sunnhetstesten er det to brød som begge får terningkast 6:

Ingers SuperRug scorer høyt på det meste.

Ingers Fiberbrød har middels energiinnhold.

Begge brødene er fra samme leverandør og fås kjøpt hos både Kiwi og Meny.

Butikkoversikten:

Kiwi har sju brød med i testen, og av disse får to brød terningkast seks (testens eneste) og ett får terningkast fem.

Terningkast seks:

Ingers Fiberbrød (Kiwi/Bakers AS)

Ingers SuperRug (Kiwi/Bakers AS)

Terningkast fem:

100% Grovt (Kiwi/Bakehuset)

Coop har sju brød i testen, og hele fem av disse får terningkast fem:

Fiber & Frø (Coop/Goman Bakeriet AS)

Grovt Byggbrød (Coop/Goman Bakeriet AS)

Coop Sportsbrød Northug (Coop/Goman Bakeriet AS)

Havrebrød (Coop/Goman Bakeriet AS)

RugGo (Coop/Goman Bakeriet AS)

Rema 1000 har også sju brød i testen. To av disse får terningkast fem:

Grovt & Godt Grovbrød (Rema 1000/Mesterbakeren AS)

Ekstra grov rustikk (Rema 1000/Mesterbakeren AS)

Ti brød fra Meny er med i testen, og foruten testvinnerneIngers SuperRug og Ingers Fiberbrød, får ett brød får terningkast fem:

Fiberaktiv Ekstra Grovt Brød (Meny/United Bakeries)

Rimi har tre brød i testen og ICA har to brød, men ingen av disse når opp til terningkast fem eller seks.

Sjekk også grovhetsprosenten

Det er fint å bruke grovhetsskalaen, men ta også en titt på grovhetsprosenten i brødet. Ofte skrevet med liten skrift på baksiden av brødposen. Grovhetsprosenten forteller deg hvor stor andel grovt mel og hele korn det er i brødet.I en del tilfeller passer produsenten på å komme seg akkurat over grensen for hva som kan kalles ekstra grovt eller grovt. I denne testen av de ekstra grove var positivt mange på 100 % grovhet, men det var også noen som så vidt kom seg inn i denne kategorien.

Salt

Siden vi generelt spiser mye brød her i landet, kan saltinnholdet i brødet få en god del å si for den totale mengden salt du får i deg i løpet av en dag. Mange brødskiver og pålegg som også har salt, drar fort i vei på den totale mengden.

Så spiser du mye brødmat, sjekk saltinnholdet i favorittbrødet ditt.

Grovt mel og kornslag som bygg, rug og havre (ingen bakeevne)har generelt dårligere bakeevne enn brød med mer siktet mel, og spesielt fra hvete. For å bedre bakeevnen og gjøre brødene luftigere og mindre kompakte enn de ellers ville blitt, tilsettes gjerne ekstra gluten. Dette trenger ikke være et problem annet enn hvis du er følsom for akkurat det.

Er du aktiv og trener mye, vil du ofte kunne både trenge og tåle mer karbohydrater fra brødmat enn om du ønsker å passe vekta og eventuelt er mer følsom for hvordan brødmaten påvirker blodsukkeret ditt. Det hele kommer jo også an på hva du velger som pålegg.

Slik ble testen utført

De ekstra grove brødene ble rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen, og vurdert per 100 gram. Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, minst energi, mest kostfiber, minst salt og høyest grovhetsprosent. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i desember 2014. Dette er en rangering av de sunneste, grove brødene og det finnes mange gode valg selv med ulike terningkast. Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, så smaken er det opp til deg å vurdere.

Videre har vi delt testen inn slik at du enkelt kan finne ut hvor brødet kan kjøpes. Butikkene brødene er kjøpt inn hos er Rema 1000, Rimi, Kiwi, ICA, Meny og Coop.

Ernæringsfysiolog Iren Vagstad Ellingsen står for vurderingene av alle brødene i testen.

HER ER TESTENE:

Coop

Les testen av butikkens grovbrød her

Kiwi

Les testen av butikkens grovbrød her

Meny

Les testen av butikkens grovbrød her

Ica

Les testen av butikkens grovbrød her

Rema 1000

Les testen av butikkens grovbrød her

Rimi

Les testen av butikkens grovbrød her

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no