Over 430 000 mennesker har risikert livet på sjøveien til Europa, og hittil i år har ferden kostet 2760 mennesker livet, ifølge International Organization for Migration (IOM).

Onsdag kveld varslet regjeringen at de vil ta initiativ til en internasjonal konferanse for å hjelpe FN med å finansiere det humanitære bistandsarbeidet i Syria og nabolandene.

- Dette er den største flyktningekrisen i vår tid. Hver flyktning har sin egen unike historie. Norge og andre land har gjort mye, men mye er ikke nok. Det er behov for ekstraordinær innsats, og det krever at mange land stiller opp, sa statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen like før klokken 19.30.

- Behov har økt

Sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) oppfordret hun til en «bred internasjonal dugnad».

- Samtidig gir vi 1,5 milliarder kroner ekstra til hjelpearbeidet i Syria, Irak og nabolandene, og fortsetter vårt arbeid rundt Middelhavet og i Europa, sa Jensen.

- De humanitære behovene har økt kraftig, men dekningsgraden minker, la hun til.

Regjeringen er åpne for at den internasjonale konferansen kan avholdes i Norge, kom det frem under pressekonferansen. Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland mottok budskapet om en donorkonferanse med glede.

Én milliard mer

- Vi har ønsket en slik donorkonferanse, og jeg tok det opp senest da jeg møtte utenriksminister Børge Brende og europaminister Vidar Helgesen i dag tidlig, sier Egeland til VG.

Finansminister Jensen varslet at posten for humanitær bistand også blir øket over neste års statsbudsjett.

- Vi øker den med én milliard kroner i 2016, noe som vil 4,3 milliarder kroner totalt i 2016. Det er det høyeste nivået noensinne, sa Jensen under pressekonferansen.