Dagens møte i Transport og kommunikasjonskomiteen åpner for at Posten kan slutte med A-post. Saken skal behandles i Stortinget 29. november.

Endringen betyr at Posten legger ned brevterminalen på Sluppen i Trondheim, og fem andre steder i Norge. De øvrige terminalene som ryker er Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke. Nedleggelsene berører totalt 550 ansatte. På terminalen i Trondheim er det rundt 70 ansatte som rammes.

Det er ikke klart hvor mange som faktisk mister jobben. Ledelsen og de tillitsvalgte vil undersøke hvor mange av de berørte som kan overføres til andre oppgaver i Posten.

Slutt med fly

Omleggingen innebærer at brevene som hovedregel vil ta to dager fra avsender til mottaker i Norge. De største kostnadsbesparelsene vil ligge i at posten kan kjøres med bil og tog, i stedet for med fly.

- Jeg forstår at det er tungt for dem som berøres av endringene. Samtidig opplever jeg stor forståelse internt for at vi må møte fallet i brevvolumet med tiltak som gir effekt. Det vil ikke hjelpe å utsette problemet, for brevvolumet kommer ikke til å øke igjen, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Færre brev

I løpet av de siste 15 år har Posten mistet over halvparten av brevvolumene og gjennomført betydelige omstillinger og endringer i driften. Bemanningen er redusert med rundt 1000 personer i året siden år 2000.

Tidligere i år ble det slutt på postombringing på lørdager. Opprinnelig ønsket regjeringen en fullmakt til å ytterligere redusere antall utleveringsdager fra dagens fem, men dette ble endret i dagens komitébehandling.

Til Stortinget

- Arbeiderpartiet har, sammen med KrF og Venstre, klart å få til en endring som gjør at det må behandles i Stortinget før det kan innføres, sier Karianne Tung (Ap), som sitter i Transport og kommunikasjonskomiteen.

Hun beklager at mange nå ser ut til å miste jobben i Trondheim, men håper at en økt satsing på pakkedistribusjon kan være med på å kompensere noe.

- Det ble enstemmig fra komiteen at ordningen med to postsystemer måtte opphøre, men det virkelige slaget om Posten tapte vi da det ble flertall i Stortinget om å innføre fri konkurranse på distribusjon av brev. Man kan ikke vinne alle politiske kamper, og vi må forholde oss til den virkelige verden, sier Tung.

Bedre enn fryktet

De tillitsvalgte er likevel glade for at det ikke åpnes for frekvensreduksjoner i denne omgangen.

- Denne endringen gjør situasjonen enklere for oss. Nå kan vi fokusere på omstillingene som trengs i forbindelse med A- og B-post, sier Tove Kristin Brekke, kretsleder i fagforeningen Postkom i Midt-Norge.

Nye arbeidsoppgaver

Hun er nå opptatt av at det brukes tilstrekkelig tid på å gjennomføre omstillingene.

- Nå blir det viktig å gjøre gode kartlegginger, og forsøke å overføre så mange som mulig av de berørte til andre oppgaver, sier Brekke.

Intensjonen støttes også av ledelsen, som mener at selskapet trenger ett år på å innføre endringene, fra innstillingen formelt blir behandlet i Stortinget i slutten av måneden.

- I våre omstillingsprosesser prioriterer vi å finne annet arbeid i konsernet til dem som omfattes av nedbemanning. I denne omleggingen må likevel mange belage seg på at løsningen ligger utenfor Posten, sier konsernsjef Wille.

Tove Kristin Brekke, kretsleder i fagforeningen Postkom i Midt-Norge, ber om nok tid til å gjennomføre omstillingene. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen