- Jeg kommer til å oppleve det beste og det verste norsk natur har å by på. Det gleder jeg meg til, sier Jens Kvernmo.

I og omkring to setervoller i Sylan, uten innlagt strøm eller vann, skal Jens og de to hundene hans bo og leve i tre måneder i vinter. I tillegg til noe tørrmat og hermetikk han tar med seg, skal han leve av småvilt og fisk som han skaffer selv. I tillegg skal han jakte rev, mår og røyskatt for pelsen – som en god, gammeldags pelsjeger.

- Ja, det er en sær hobby jeg har, kanskje litt idiotisk, men jeg liker å gjøre ting litt utenom det vanlige, sier han og ler.

- Det har blitt en besettelse. Jeg tenkte at dette bare var en periode i livet, men det virker ikke som om jeg blir mettet. På fjellet finner jeg roen og en nærhet til naturen, sier han videre.

Tre år gammel jeger

31-åringen fra Ogndal i Steinkjer kommune er langt fra en uerfaren fjellfarer. Smaken av det gode fjell- og jaktlivet ble han introdusert for veldig tidlig. Hans første minne er fra da han som treåring var med pappa og bestefar på jakt.

Sist vinter bodde han tre måneder i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Og søndag begir han seg ut på sin fjerde langtur, denne gangen til et fjellområde rundt Sylan, på svenskegrensen i Tydal kommune.

«Vi kommer til å oppleve fantastiske jakt- og naturopplevelser, som vi aldri ville fått ved å bo i sivilisasjonen. Når man i tillegg bor så tett på naturen og viltet, jakter og fangster hver eneste dag, så gjør man seg erfaringer og tilegner seg kunnskap som man ellers bruker flere år på å opparbeide seg. Forhåpentligvis kan vi gjøre livet til rypene og andre småvilt litt tryggere, og igjen oppleve skikkelig gode rypebestander», skriver han på hjemmesiden sin.

Det er flere som liker å være alene med naturen: NTNU-studenten Else Bull Jenssen (23) bodde i fjor på 12 kvadratmeter i Estenstadmarka

- Tøft å være alene

Når han ikke er på tur bor han i Trondheim, men han er langt fra et «bymenneske».

- Jeg trives godt i eget selskap, men er en sosial person. Da jeg var ferdig med forrige tur dro jeg rett til Trondheim og møtte kompisene mine over noen pils, sier han.

Selv om han nesten ikke kan vente på å komme seg til fjells, er han forberedt på at det kommer til å bli noen tøffe måneder.

- Man må være forberedt på at noe kan gå galt. Det er varierende mobildekning og blir jeg skadd eller trenger hjelp, er det ikke sikkert jeg får kontakt med folk. Det er dette familien min er mest redd for. For meg øker det bare spenningen. Å vite at en feil kan koste meg livet skjerper sansene, sier Kvernmo.

Det han er mest bekymret for er ensomheten.

- Å være så lenge alene i mørketida kan bli utfordrende både fysisk og psykisk. Været kan bli forferdelig, jakta kan gå dårlig, og det kan føre til lite mat. Det å møte all motstand helt alene er tøffere enn folk tror. Jeg er ikke helt sikker på om jeg klarer å være på fjellet i hele tre måneder uten å se folk denne gangen, sier han.

Men går jakta dårlig, trøster han seg med at sommerkroppen da vil være på plass i god tid.

Julesanger og juletre

Å tilbringe jula langt vekk fra familien ser han imidlertid ikke mørkt på.

- Jeg har feiret jul på samme måte i nesten 30 år, så det er bare fint med ei jul utenom det vanlige. Men det er klart at man savner familien sin på julekvelden når jeg vet at de sitter ved middagsbordet og spiser ribbe og har det varmt og godt, sier han.

KOMMENTAR: Hyttelivet - midt mellom drøm og virkelighet

Kvernmo er fast bestemt på å lage sin egen julestemning til fjells.

- Jeg skal pynte et tre og synge julesanger. I fjor var jeg i skikkelig julestemning på julaften. Jeg satt og hørte på NRK P1 i ukevis, noe som bygde opp julestemningen for meg. Da julaften kom var jeg som en liten guttunge. Den følelsen hadde jeg ikke kjent på mange år.

Turutstyr og jaktutstyr er allerede på plass i Sylan. Søndag pakker han resten i pulken og tar skiene fatt inn mot setervollene.

- Det viktigste er å ha med rifla. Det blir ingen tur uten den, sier han.

I år som i fjor blir prosjektet dokumentert på film, og han oppdaterer bloggen sin underveis.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

foto
- Jeg liker å gjøre ting litt utenom det vanlige, sier Jens Kvernmo. Foto: Privat
foto
31-åringen fra Ogndal i Steinkjer kommune er langt fra en uerfaren fjellfarer. Foto: Privat
foto
Når jeg var ferdig med forrige tur dro jeg rett til Trondheim og møtte kompisene mine over noen pils Foto: Privat