I dag skriver Adresseavisen om Manhal Numan (28) som i sommer ble funnet livløs i Nidelva. Det er slått fast at dødsårsaken er drukning, men så langt er det uklart hvorfor han havnet i elva.

LES HELE HISTORIEN TIL MANHAL HER: Hvorfor druknet Manhal i Nidelva? (PLUSS)

- Sorgen er mye vanskeligere å bære når det er usikkert hvorfor noen er død. Mennesker lever veldig dårlig med usikkerhet, sier psykologspesialist Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi. Han uttaler seg på generelt grunnlag.

Ubesvarte spørsmål

De pårørende etter Manhal synes det er tungt å akseptere hva som har skjedd. Broren Ibrahim Noman sendte liket av sin døde bror til Syria, der foreldrene holdt begravelse:

- Det var veldig vanskelig for foreldrene å ta imot sønnen med så mange ubesvarte spørsmål, sa Ibrahim Noman til Adresseavisen (PLUSS).

Dyregrov sier det er svært viktig at politi og helsepersonell er åpne med de pårørende.

- Et omsorgsfylt system får vi når de viser hva de har gjort for å komme til bunns i saken og sier: «Beklager, vi finner ikke ut av det, selv om vi vil.». Dette virker positivt inn på sorgprosessen, sier Dyregrov.

- Får ikke ro

Noen etterlatte gjør det nesten til en livsagenda å finne dødsårsaken, ifølge psykologen.

- De greier ikke å få ro i tankene sine. Dette trekker ut enormt med energi, og noen familier bryter nesten sammen i jakten på forklaringer. Jeg hadde en far som hadde mistet sønnen sin ved selvmord som skjedde ut av det blå. Etter flere år sa han: «Jeg er trett av mine egne tanker», forteller psykologen, og sier at det er som om tankene må «brenne ut».

- Hvilke råd kan du gi for å takle sorgen?

- God informasjon er sentralt. I saker der selvmord først virker helt usannsynlig, kan det komme frem opplysninger fra mennesker rundt avdøde som gjør at det i mindre grad oppleves som «lyn fra klar himmel». Dersom man tror det er en ulykke eller en kriminell handling som ligger bak, så er oppfølging fra politi og helsevesen særlig viktig. I starten er følelsene så sterke at de styrer tankene, men etter hvert kan man lære seg metoder for å styre tankene: For eksempel kan man sette av litt «tanketid» hver dag til å gruble og ellers si til seg selv at dette skal jeg ta i tanketiden min, sier Dyregrov.

Sorgprosessen handler altså om å finne balansen mellom «å gå nær» og «å gå bort» fra tankene.

- Går man for nær hele tiden, kan en ende med kompliserte sorgreaksjoner, sier Dyregrov.

Vanskelig språkbarriere

I tilfellet til Manhal Numan var det også vanskelig for broren å forstå hva politiet egentlig hadde gjort. Han snakker verken engelsk eller norsk, og hadde ingen tolk på stedet. Familien til Manhal bor i Syria og Østerrike.

- På generelt grunnlag så forvansker selvsagt språkbarrieren situasjonen. Når pårørende er langt unna, opplever de også større mangel på kontroll på situasjonen, sier Dyregrov.

SE KART OVER MANHALS SISTE BEVEGELSER FØR HAN DØDE: Hvorfor druknet Manhal i Nidelva? (PLUSS)

Mennesker lever veldig dårlig med usikkerhet, sier psykologspesialist Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi. Foto: scanpix