Mekaniker Per Arne Knutsen ved Frydenbø Industris avdeling i Ålesund sier han bare hatt bare én lønnsøkning de siste fire-fem årene.

– Nå merker jeg at kjøpekraften er blitt mindre. Lønnsveksten har stagnert, sier Knutsen til Aftenposten.

Han og kollegene har jobbet i en bransje som lenge surfet på gode tider i oljeindustrien. Men det har dryppet på de fleste. Vi har hatt større verdiskaping, bedre kjøpekraft og et mer velfungerende arbeidsmarked i Norge enn i det fleste andre land. Vi har vært et annerledesland.

Er det over nå?

- Vi har hatt griseflaks. Det tror jeg ikke vi får en gang til, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Han snakker om utviklingen i den norske økonomien gjennom 2000-tallet. Rekordhøy oljepris førte til en vekst i kjøpekraft og levestandard de fleste andre landene i Europa bare kunne drømme om. På det meste, i 2013, lå norske lønninger 60 prosent over nivået hos våre viktigste handelspartnere. Ledigheten var lavest i Europa. Så kom oljenedturen.

- Vi er ikke lenger så spesielle, men mange nordmenn har fortsatt å oppføre seg som om vi er det. Veksten i husholdningenes gjeld bekymrer. Det er ikke bærekraftig, sier Andreassen.

Færre i arbeid

Han mener nordmenn må venne seg til å bli mer som europeere flest og at Norge allerede har sluttet å være et annerledesland på viktige områder.

- Flere av våre nærmeste naboer har nå en høyere andel av befolkningen i arbeid enn vi har i Norge. Her pleide vi å ligge helt i tet, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tror oljenedturen kan ha spilt en rolle, men påpeker at konjunkturene har snudd, uten at det har hatt en positiv effekt på arbeidsdeltagelsen.

- Det er grunn til å frykte at vi har noen grunnleggende problemer knyttet til arbeidsmarkedet, sier han.

Økonomen mener det blir helt avgjørende for Norge fremover å få en større andel av befolkningen i jobb.

- Det er dette velstanden vår hviler på.

Tror gullalderen er forbi

Det kan noen ganger være langt mellom økonomenes analyser og hverdagens utfordringer i arbeidslivet. I dette tilfellet er virkelighetsoppfatningen samstemt, i alle fall dersom man lytter til de ansatte på Frydenbø Industris anlegg i Ålesund.

- Økonomen har et poeng. Den store gullalderen er nok forbi, sier sveiseren Detlef Materna – opprinnelig fra Tyskland.

Kollegene i verkstedshallen til Frydenbø Industri forteller om en helt annen hverdag enn for noen år siden. Likevel ser de tegn på at det kan komme en opptur, men tror nok ikke den vil bli like sterk som den forrige.

Mekanikerne og sveiserne frykter også – som sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker – at det kan bli utfordrende å få flere i jobb.

- Jeg har opplevd å bli oppsagt to ganger de siste årene, men jeg er ikke lenger bekymret for egen fremtid. Jeg er 60 år. Men det blir tøffere for nye generasjoner, sier mekaniker Per Arne Knutsen.

- Må endre nyskapingskulturen

Også statsminister Erna Solberg mener Norge må belage seg på å bli mer som andre land.

- Vi vil ikke lenger få like sterk drahjelp fra oljenæringen. Da blir det avgjørende hva slags jobber vi klarer å skape, sier Solberg.

Hun etterlyser en kulturendring i Norge.

- Det finnes ikke ett enkelt svar på hvilke næringer vi skal leve av i fremtiden, men den generelle kulturen for innovasjon og nyskaping er viktig, og den må vi endre på, sier Solberg.

Fortsatt foran naboene

Norge har uansett et godt utgangspunkt: Befolkningen er høyt utdannet og det er et godt samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstagere og myndigheter.

Og der de aller fleste land har gjeld, sitter Norge med et stort oljefond.

I dag er levestandarden i Norge, målt ved kjøpekraftsjustert bruttonasjonalprodukt pr. innbygger, 38 prosent høyere enn i Sverige og 42 prosent høyere enn i Danmark.

- Jeg tror vi kan opprettholde en levestandard som ligger noe over naboene, men gapet til nok bli mindre. Vi kommer ikke tilbake til der vi har vært, sier Andreassen.

Men skal vi tro den tyske sveiseren Detlef Materna er det ett område gapet mellom Norge og resten av Europa fortsatt vil være stort:

- Jeg har nå jobbet i Norge i 16 år, og jeg er ikke i tvil: Arbeidsmiljøet i norske bedrifter er mye bedre, mener Materna.