Høyre vil male Trøndelag blå, men det fester ikke på rødgrønne trøndere.

Rødt, rødt, rødt og roser over alt. Foto: Erichsen, Jarl Fr., SCANPIX

Ett år før valget kan Arbeiderpartiet vise til knallsterke tall i Trøndelag. Det er både overraskende og ikke overraskende. Nasjonale målinger viser en oppadgående trend for partiet. Det er likevel imponerende at partiet holder stand etter så mange gode år. En skulle tro at trønderske velgere ble litt lei Ap-dominansen, men den gang ei. Trøndelag har befestet seg som en rød flekk på kartet, der borgerlig politikk gir lite gjenklang.

Dette må være en dårlig start på dagen for de 300 høyrepolitikerne som samles til kommunekonferanse i Trondheim fredag. Å havne under 20 prosent i Sør-Trøndelag er neppe lystelig lesing, selv for en forsamling som ikke er bortskjemt med gode tall. Det mest dramatiske er likevel hvor svakt regjeringen og deres støttepartier samlet sett står i Trøndelag. Også det i ei tid der Ap ikke imponerer veldig i opposisjon nasjonalt.

Heller ikke Fremskrittspartiet har grunn til å være fornøyd. Det blir ikke enklere for partiet som har mistet sine viktigste profiler i Trøndelag, Per Sandberg og Robert Eriksson.

Sentrumspartiene Venstre og KrF har også grunn til å være bekymret. De vaker rundt sperregrensa og har lite mulighet til å komme inn på Stortinget, dersom de ikke slumper til å få et utjevningsmandat. Selv om partiene er svært synlige i den politiske debatten, både lokalt og i rikspolitikken, så høster de lite frukter av det. Det er også ganske typisk at småpartiene tjener lite på å være støttepartier til store partier, i alle fall målt i oppslutning. De får trøste seg med at de får bedre betalt i politikk.

Målinga er et lyspunkt for SV i Sør-Trøndelag, som har slitt lenge. Om man ikke er tilbake i gammel storhet så er det i alle fall et viktig skritt bort fra sperregrensa. Det gir en «flying start» for partiets nye, men ikke ukjente førstekandidat Lars Haltbrekken.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Talentflukt fra politikken

Et annet parti som har grunn til å være fornøyd med tilværelsen, er Senterpartiet. Men feststemningen er definitivt høyest i Nord-Trøndelag, som den ofte også er. Med nesten 20 prosent på målingene har Marit Arnstad og Co lyktes med å være en tydelig motstemme mot reformer og sentraliseringspolitikk. Forskjellen på oppslutning i de to fylkene er markant, og sier litt om gnisningene som kan komme når de to trøndelagsfylkene skal slås sammen.

Det er lenge til valget og velgerne er neppe særlig engasjert nå. Men heller ikke det trenger å være godt nytt for høyresiden. Alle som kjenner valgkampmaskineriet til Ap vet hva de har i vente: Rødt, rødt, rødt og roser overalt.