– Det blir et varig minne om den maritime invasjonen, men også om hele krigen. Dette er symbolet for all norsk motstand.

Det sier den utflyttede rissværingen og sjøfartshistorikeren om invasjonsmonumentet «Aldri glemme 9. april 1940» som skal reises på Hysnes fort på Hasselvika i Rissa samme tid neste år.

Kapteinen skutt

Hovedkompononenten blir baugen til nøytralitetsvaktskipet «Pol III», skipet som ytte den første norske motstanden mot de tyske angriperne natt til 9. april 1940.

Da Engvig, som også reddet og fikk restaurert seildampskipet «Hansteen» i 1978, oppdaget at nøytralitetsvaktskipet «Pol III» skulle hugges opp i 2011 tok han affære. Med egne penger kjøpte baugen med tanke på et invasjonsmonument.

– Både Riksantikvarens folk og Marinemuseet vurderte skipet før det ble hugget, men fant ikke noe å bevare. Dermed måtte jeg ta saken i egne hender, dette er et viktig minne, fastslår Engvig som er bosatt i Los Angeles, men fortsatt bor store deler av året i barndomshjemmet i Rissa.

Da «Blücher» og de andre tyske krigsskipene gled inn i norsk farvann natt til 9. april lå hvalfangstbåten «Pol III» på vakt ytterst i Oslofjorden. Besetningen rakk å sende et varselskudd med en enkel Bofors-kanon, før de ble beskutt av den tyske torpedobåten «Albatros». Kaptein Leif Welding Olsen ble skutt og druknet i det han forsøkte å forlate båten. «Pol III» begynte i brenne og drev av gårde i natten. Norge mistet sin første mann i andre verdenskrig. Men landet var varslet om hva som kom. Kommandant Birger Eriksen på reservefortet Oscarsborg fikk fire timer på seg til å gjøre seg klar til kamp. Noen timer senere senket kanonen fra Oscarsborg «Blücher» og ga samtidig kongefamilien, regjeringen og Stortinget tid til å komme seg unna. Det offisielle Norge fikk samlet seg om et tydelig nei til det tyske kravet om samarbeid og underordning.

Støtte fra Alnæs

I ettertid har Engvig fått flere tilbud om overtakelse av baugen fra institusjoner på Østlandet. Men han holder fast på at Rissa er en ideell beliggenhet for monumentet

– Hysnes fort ligger midtveis mellom Oslofjorden og Narvik hvor marinen mistet folk under invasjonen. Statsminister Nygaardsvold, som reddet dagen, var fra Hommelvik og Birger Eriksen hadde vært kommandant på Hysnes før han ble sjef på Oscarsborg. Han satt også i Rissa kommunestyre i 12 år. Dette er noen av argumentene for at baugen skal være i Rissa, sier Engvig som også fikk solid støtte fra historiker, journalist og forfatter Karsten Alnæs i en kronikk i Aftenposten før jul i fjor.

«Norge ble aldri det samme etterpå, det er en del av vår historie vi aldri må glemme. Derfor er det viktig å skape nasjonale minnesteder som forteller om de menn og kvinner, som møtte den tyske militærmakten de første avgjørende timene og ofret livet i frihetskampen.», skrev Alnæs i kronikken «Alt står klart for å reise krigsminnesmerket. Det vil være for utrolig om det ikke lykkes».

Skjev historieformidling

Både han og Engvig mener nasjonen sov da Rissa-ordføreren sist sommer søkte om statlige midler og fikk nei til få reist nasjonalmonumentet til dagens 75-årsmarkering av invasjonen.

– Det er også et tankekors at mens krigen i stor grad ble ført i det nordenfjelske Norge gjennom hele okkupasjonen er det østlandsområdet som har fått markedsført sine krigshistorier. Få vet om sabotasjeaksjonen på Thamshavnbanen og unntakstilstanden i Trondheim hvor byens beste borgere ble henrettet. Det skjedde ingen andre steder! Rinnanbanden, Majavatn og en rekke andre krigshistorier har aldri fått mediedekning på film og tv på samme måte som Max Manus og Tungtvannet, sier 77-åringen, som er glad det kommer en løsning på saken, om enn ett år for sent.

De gamle skipenes venn

Engvig har bedt om 70 000 kroner for baugen og arbeidet med den, og kommunen har bevilget 40 000 kroner. De resterende kronene kommer fra Hav, en lokal stiftelse med utspring fra Museet Kystens Arv. De skal også eie monumentet.

– Det er en spesiell sak og et viktig minne for å fortelle krigshistorien til kommende generasjoner. Vi er glad for å få det i kommunen, sier Rissa-ordfører Ove Vollan (H).

Som sjøfartshistoriker og forfatter av en rekke bøker besitter Engvig en unik kunnskap om norsk sjøfart, og han har i tillegg til «Hansteen» reddet og tatt vare på blant annet «Hestmanden», «Borgenes», «Værdalen» og «Oscarsborg». De to sistenevnte befinner seg i Rissa.

– Jeg har brukt livet mitt, og alle pengene mine, på dette, sier 77-åringen.