Det synes ikke på dem der de sprader rundt i Canada Goose-jakker og Uggs, men de bærer på mer enn store designvesker. Dagens unge jenter tynges av bekymringer. Mens rødstrømpene og blåstrømpene krangler om hvem som eier 8.mars, rapporterer unge jenter om forverret psykisk helse på område etter område.

Mange undersøkelser viser det samme, stadig flere unge jenter sliter. Søvnvansker, tristhet og depressive tanker er blitt vanlig. Ungdommene forteller om ensomhet, selvmordstanker og at alt er et slit. Mange er så stressa at det går på helsa løs. Hver tredje tenåringsjente har mye hodepine. Selvskading er ikke uvanlig.

Det har aldri vært uproblematisk å være ung, men denne samfunnsdiagnosen er ikke vakker. Problemet fortjener oppmerksomhet fra oss alle, uavhengig av farge på strømpene. Det er et mysterium hvordan så flotte, flinke og privilegerte jenter kan være så misfornøyd med seg selv. De er curlingbarna som er født med ipad i hånda og barnetrygd på konto. Sammenlignet med situasjonen til medsøstre i Syria og Afghanistan er det vanskelig å snakke om problemer. Heldigvis er det fullt mulig å ha flere tanker i hodet. Det hjelper våre døtre lite at det er verre i Syria.

Les også kommentaren: Økonomenes guide til framtida

Parolene til 70-talls feministene virker fjerne. Mens mødrene går i tog bak parolen «knus skjønnhetstyranniet» løper døtrene våre på tredemølle for å bli fitnessmodeller. Mens vi heiser fanen for likelønn og retten til heltid, sliter døtrene over bøkene døgnet rundt for å bli advokat eller lege. En skulle kanskje tro at en generasjon av kvinner som var frie, likestilte og arge motstandere av dette skjønnhetstyranniet ville få døtre som var trygge, fornøyde og sikre på seg selv. Hvorfor er de da så triste?

Svaret fra jentene selv er at presset er stort. Forventningene er høye. Det holder ikke å være flink og grei, du skal også være pen og veltrent. Retten til heltid er ikke nok, jobben skal helst være prestisjefylt og godt betalt. Sosiale medier er blitt et effektivt speil som gir nådeløse tilbakemeldinger. Får du mindre enn hundre «likes» på profilbildet ditt er du lite verdt, uttalte ei ung jente til Dagsnytt denne uka. Jaget etter det perfekte og lav selvtillit er en farlig kombinasjon.

Les også kommentaren: Opprørske oldemødre, snille ungdommer

Hvor kommer disse forventningene fra? Vi har i alle år rettet pekefingeren mot reklamen. På de kommersielle krefter og glansede dameblader. Men hvem er det egentlig som leser damebladene og sluker alt om 5:2 dietten? Parolen om å merke retusjert reklame er kanskje en tapt kamp i en tid hvor alle fikser på bildene sine. Vis meg den mora som oppmuntrer datteren til å bli håndverker hvis hun vil bli noe stort. Det er kanskje ikke så lett å få ungene til å heve seg over antall «likes» på Facebook heller når vi selv stryker manisk på smarttelefonen.

Forleden ble jeg stående og betrakte en rosa sverm av tyll og tiaraer som suste forbi. Det rosa viste seg å være en ungeskokk på vei til barnedans på et av byens treningssenter. Foreldrene gikk tett bak og kanskje går de også i 8.mars-toget. Likevel nøler vi ikke med å style opp femåringene som prinsesser når de skal på trening. Da skal vi kanskje ikke undres over at også femtenåringene pynter seg før gymtimen.

Det er vel og bra med paroler på 8.mars. Men trygge og fornøyde jenter krever vår innsats årets resterende 364 dager.

Les også kommentaren: Skijenter mest til pynt