Det er drøyt fire år siden de fant dette huset fra 1969, med en hoveddel og en hybeldel. Maria så at det kunne bli drømmeboligen - med mest mulig på ett plan.

Maria falt for muligheten til å ha alle bruksrom på ett plan og har stått i spissen for en komplett ombygging av et hus som opprinnelig hadde egen hybelfløy.

Soveromsfløy med ett bad og walk-in-closet til jentene og ditto til mor og far. Stor hall og en løsning der stue og kjøkken kun er adskilt av en peis med gjennomgående brennkammer. Jo, det er drømmehuset deres. Allikevel har de nettopp solgt det. Med litt tungt hjerte, ja, men med rak rygg. Det krever sin kvinne å slippe et prosjekt det er lagt så mye arbeid og penger i.

Det skulle bli drømmehjemmet, men familien falt ikke til ro selv om selve huset ble perfekt. Maria Tinlund Skjeldam solgte huset i høst, etter å ha fullført en omfattende rehabilitering og ombygging.

- Vi har fått til et veldig fint hus, men det har vært for strevsomt. Vi fant ikke trivselen her etter at vi ble ferdige. For vår familie ble det ikke bra, for vi gjorde én dum ting: Vi flyttet fra et nabolag vi hadde det veldig godt i. Vi skulle aldri ha forlatt Jakobsli, det er vi ærlige på.

LES OGSÅ: Bente og Tor har ikke andret én dag på at de flyttet

Særlig for familiens yngste var oppbruddet fra skolevenner i nabolaget veldig kjipt. Og hvis du synes at du mangler vennene dine rundt deg, da kan du ha så mye walk-in-closet som bare det. Uten at det hjelper. Egentlig er det greit, sier Maria. Det har i hvert fall vært en bevisstgjøring om å se at kvaliteten på et hjem ikke først og fremst handler om hvor flott huset er.

Den tidligere hybelfløyen er blitt soveromsfløy med to bad og to walk-in-closets, ett for jentene og ett for de voksne.

Flyvertinne på tokt

På 90-tallet jobbet Maria som flyvertinne i SAS. Det var før spareknivens tid, mens det var lange stopp og god tid til å kikke i butikker i europeiske storbyer. Slik ble hennes interiørinteresse vekket.

- Jeg synes det var sånn stas å ta med ting hjem som jeg ikke hadde sett før eller ikke fikk tak i hjemme. Det var utrolig hva jeg fikk plass til i den lille crewbagen, ler hun.

Et stort, åpent kjøkken var et av punktene på drømmehuslista. Maria valgte et romantisk kjøkken som står litt i kontrast til strammere linjer i andre rom.

Siden er det blitt en todelt karriere. Én del som er i tospann med mannen Clas, som driver Burger King på Tungasletta, og én del mer på egen hånd, som har handlet om interiør.

Hun har vært butikksjef hos Hødnebø, har drevet sin egen butikk, Celoria interiør (oppkalt etter døtrene), og jobber som interiørkonsulent. Da det gamle 60-tallshuset på Tunga skulle rehabiliteres, hadde hun god nytte av denne erfaringen.

- Mange blir litt utslått av alle alternativene, slik at det blir vanskelig å velge. Jeg har sett og vurdert såpass mye tidligere at jeg hadde det rimelig klart hva jeg skulle ha, sier hun.

Maria synes det er en investering i familiens velvære å ommøble og fornye seg ofte. Fordi hun vet at hun kommer til å bytte ut møblene ganske snart, går hun ofte for rimelige løsninger.

Det ble et nøytralt, men lunt hjem i basisfargene sjøsand, hvitt og marrakesh, altså ulike beigetoner. Innenfor disse rammene endrer hun stil. Ofte. Det er ikke så lenge siden de flyttet inn i det ferdige huset, men de aller fleste møblene er allerede byttet ut.

- Da vi flyttet inn, var det drivved over alt, sier hun.

Maria sier at trangen hun har til å skifte interiør ikke handler om å følge trender, men at hun rett og slett liker å skifte miljø rundt seg.

LES OGSÅ: Her påstår gjester at det ikke er plass til å sitte i sofaen - på grunn av alle pynteputene

- Venner og familie vet jo at jeg holder på sånn, så jeg har ofte venteliste på ting, fordi folk har varslet at «det speilet vil jeg overta når du skal bytte det ut».

Dyrt, men ikke bare det.

- Jeg har jo fått noen meldinger fra folk som lurer på hva det er jeg driver med, som bytter ut møblene mine og kjøper nye ting så ofte. Men vet du, det er hobbyen min, så der får folk bare tenke hva de vil. «Bruk tida di på din egen hobby du også nå, og la meg holde på med min», sier jeg da. Noen kjører motocross, andre holder på med interiør. Det er mange hobbyer som koster en del.

For det gjør det jo - koster en del. Maria legger ikke skjul på det. Men når det er sagt, hun kjøper ofte relativt rimelige ting fordi hun vet at hun snart kommer til å bytte dem ut uansett. Da passer det bedre med sofa fra Ikea enn en til 40 000.

Marrakesch, sjøsand og hvitt er basisfargene i huset, og går igjen i alle rom. Sofaene er fra Ikea.

- Det er mange som tror jeg bare har dyre merker, siden jeg har jobbet med å selge en del dyre merkevarer. Men jeg er ikke opptatt av det. «Det og det merket er så fint», sier folk. Javel, men alt i det merket er vel ikke fint? Velg én ting du liker godt fra det og gå på Kremmerhuset eller Ikea og finn noe som matcher, foreslår jeg ofte.

Maria føler at det skaper velvære for familien når de får endret omgivelsene. Det kan være ved utskifting av møbler, eller av småting, som flasker og krukker på kjøkkenbenken.

Gode tips

Maria vil gjerne ha mulighet til å dyrke litt ulike stilarter i huset. Så lenge det finnes en helhet i fargene, er det greit å dele inn i soner hvor noe er mer romantisk mens andre ting er stramt og moderne, påpeker hun.

- Det kan lett bli litt kjedelig hvis alt er likedan.

Den lange kjøkkenøya har plass til både matlaging, leksegjøring og hjemmekontorarbeid. Dette var en av tingene som fungerte akkurat slik Maria hadde håpet.

Husfruen byr på kaffe. Og cupcakes. Som hun har bakt selv på det romantiske kjøkkenet sitt. Å lage et stort og åpent kjøkken var et av de beste valgene de gjorde for huset den gangen de startet med blanke ark fordi absolutt hele huset skulle bygges om. De gikk for en tre meter lang kjøkkenøy og la stikkontakter under den, slik at det er mulig å ta med en laptop og sitte her uten at det må strekkes ledninger over gulvet. Dette var en av mange ting som ble akkurat som de hadde håpet. En annen vinner, som Maria gjerne tipser andre om, er løsningen med garderobe og bad.

Mellom soverom og bad ligger garderoben, en løsning Maria vil anbefale på det varmeste.

- Når du kommer ut av dusjen om morgenen er det utrolig deilig å gå inn på et varmt, godt og oversiktlig walk-in-closet i stedet for å tasse ut på et kaldt soverom med klesskap. På mor og fars bad er det for øvrig dobbeltdusj med fossefall.

- En gang vi var på Maldivene, hadde vi utendørsdusj med fossefall. På den ferien bestemte vi oss for at hvis vi noen gang skulle bygge bad, da skulle vi ha det.

Slik ble det. Men nå blir det altså noen andre som skal få nyte fossefallet. Maria og familien vil starte med blanke ark en gang til.

Dette er foreldrebadet - ett av to bad i soveromsfløyen.