Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste valgte å ikke anmelde saken hvor to kvinnelige brannkonstabler skal ha blitt trakassert på jobbtur av en mannlig leder. Foto: Christine Schefte

21. mars i år var en av brigadene i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) på en sosial fagtur i Polen. Et 20-talls personer deltok, inkludert en leder i TBRT.

– To kvinnelige brannkonstabler ble befølt gjentatte ganger uten samtykke av en leder som var med, sier brannkonstabel og støttespiller til de to fornærmede kvinnene, Otto Bardal, til Adresseavisen.

Han og en kollega har nå anmeldt saken.

Den første kvelden var kollegene ute på byen, og det ble drukket en del alkohol. Det var da befølingen skal ha skjedd.

Fra personer som var med på turen har Adresseavisen fått vite at lederen ved to ulike anledninger denne kvelden befølte hver av kvinnene. I det ene tilfellet under klærne. Ifølge anmeldelsen skjedde befølingen mot kvinnenes vilje.

Bardal var selv med på turen til Gdansk. Han var ikke vitne til hendelsene. Dagen etterpå ble lederen bedt om å si unnskyld, noe han gjorde direkte til kvinnene.

Mandag denne uka ble det kjent internt i brannvesenet at den aktuelle lederen er omplassert i en nyopprettet stilling, men han er fratatt personalansvar. Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen har valgt å ikke anmelde saken til politiet.

Anmeldt etter åtte måneder

Adresseavisen har vært i kontakt med de to kvinnene som skal ha blitt utsatt for trakasseringen. Den ene kvinnen forteller at hun fortalte om hendelsen til flere ledere kort tid etter jobbturen. Deretter hørte hun ingenting på flere måneder.

Sammen med kollega, og brannkonstabel, Lill Fallrø anmeldte Bardal den seksuelle trakasseringen til politiet onsdag ettermiddag – da hadde det gått over åtte måneder siden trakasseringen skal ha skjedd.

– Når arbeidsgiver og ledelsen ikke anmeldte, så gjorde vi det. Vi ble rådet av politiet til å levere anmeldelse. Blir man kjent med et straffbart forhold, så er man pliktig til å melde ifra om det, mener Bardal.

Tillitsvalgt i TBRT, Lars Eirik Lunde, er enig i avgjørelsen til Bardal og Fallrø.

– Vi har gått og ventet på at det skulle skje noe i saken. Siden vi ikke har kunnskap om hvordan en slik sak bør løses, mener vi at en anmeldelse er uunngåelig, og at rettsapparatet får finne ut av alvorlighetsgraden i hendelsen, sier han.

Lunde fikk selv vite om de to hendelsene på et tidlig tidspunkt.

– Jeg går med en voldsom skyldfølelse for at jeg ikke gjorde mer. Men vi må alle ta lærdom av dette. I dag ville jeg ha vært en varsler hadde jeg fått vite om en lignende hendelse, sier han.

– Skal være nulltoleranse

Lunde opplyser at de informerte brannsjef Mæhlumsveen, ordfører Rita Ottervik og styreleder Trond Singsaas i TBRT om anmeldelsen onsdag.

– Jeg kan bekrefte at politiet har mottatt en anmeldelse mot en mann. Den dreier seg om seksuell handling uten samtykke mot to fornærmede, sier politiførstebetjent Geir-Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han opplyser at anmeldelsen ikke ble inngitt av de fornærmede personlig, men på vegne av dem.

Brannkonstabel Bardal mener det er viktig å sende et signal om hva slags organisasjon Trøndelag brann- og redningstjeneste er, og hvilke verdier man står for.

– Seksuell trakassering og overgrep er overhodet ikke akseptabelt. Det skal være nulltoleranse, og vi skal ta vare på våre kolleger, sier Bardal, og får støtte av brannkonstabel Lill Fallrø.

– De aller fleste vet om denne personalsaken nå. Vi har massiv støtte fra mange i brannvesenet når det gjelder anmeldelsen. Dette har vært belastende for våre kolleger, sier hun.

– Ikke forstått sin plikt

Det har vært informasjonsmøter for flere avdelinger i TBRT etter at saken ble en personalsak. I september ble Trondheim kommune kontaktet for råd om hvordan man skulle håndtere saken. Det har Trondheim kommune bekreftet i en e-post til Adresseavisen. Den aktuelle lederen ble degradert og måtte bytte arbeidssted.

– Kvinnene blir ikke skånet nok med denne omplasseringen. De skal slippe å bli berørt, og så lenge han får gå i de samme lokalene som dem, så må de forholde seg til ham, sier Lunde.

De fornærmede kvinnene frykter konsekvensene av en slik håndtering, og hvilke signaler det gir for hva som er akseptabelt. Når reaksjonen ikke blir større for en sjef, så er det naturlig å spekulere i hva som kan bli utfallet hvis en likestilt kollega gjør noe lignende, sier den ene kvinnen.

Adresseavisen har også vært i kontakt med flere i TBRT som ønsker å være anonyme.

– Å jobbe i dette yrket krever hard hud og det er mye sjargong, men dette kameraderiet og denne ukulturen hører ikke hjemme i 2015, sier en brannkonstabel, som ønsker å være anonym.

Tillitsvalgt Lunde mener flere ledere burde vært tidligere på banen.

– Det har vært en håndfull ledere som ikke har visst bedre, og som ikke har forstått hvilken plikt de hadde, sier han.

– Har tillit til brannsjefen

Styreleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Trond Singsaas, bekrefter at både styret og han selv er godt orientert om saken.

– Vi har ikke funnet grunn til å gå nærmere inn i håndteringen av denne saken. Som styreleder har jeg full tillit til brannsjefens håndtering av personalsaken, sier han.

Den anmeldte lederen skriver i en epost at han ikke ønsker å kommentere saken til Adresseavisen på nåværende tidspunkt.

Varslet etter et halvår

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste mener han burde ha blitt orientert tidligere om hendelsen på jobbturen.

– Hvordan har du håndtert denne saken?

– Jeg ble varslet om saken 3. september i år. Etter jeg ble kjent med saken har vi forsøkt å kartlegge fakta. Så har vi gjort en vurdering på hvilken reaksjon vedkommende skal få. Beslutningen er nå tatt og vi har gjort beslutningen kjent for de ansatte. Vedtaket ble gjort denne uka.

– Har han erkjent til deg det som har skjedd?

– Da jeg ble varslet om saken begynte jeg å innhente fakta, noe som inkluderte å snakke med de involverte. Det er ikke strid om det som skjedde i denne saken, men det er kanskje noen detaljer man er uenige om.

– Denne saken er nå anmeldt av ansatte. Hvorfor har dere valgt å ikke anmelde?

– Jeg har søkt råd i denne saken, blant annet fra politiet. I samråd med mine overordnede har jeg kommet frem til at det ikke vil være riktig som arbeidsgiver å anmelde saken.

– Hvilken reaksjon får vedkommende?

– Han blir degradert, fjernet fra stillingen sin og flyttet til en annen avdeling.

– Trakasseringen av kvinnene skjedde i mars. Hvorfor ble du ikke varslet tidligere?

– Det er riktig at andre har kjent til saken ei god stund før saken ble kjent for meg. Jeg burde ha blitt orientert tidligere. Det er forskjellige årsaker til at det ikke er varslet videre om saken. Noen har kanskje ikke visst at de ikke bare har en rett til å varsle om slike saker, men også en plikt. Noen har heller ikke forstått alvoret i saken. Noen har trodd at andre varslet videre.

– Hvilke retningslinjer har dere for å håndtere saker som handler om trakassering?

– Vi har ikke konkrete retningslinjer for saker som handler om trakassering. Alle slike saker er ulike og må behandles deretter. Dette er vanskelige saker.

– Har dere hatt en god nok kultur for at det skal varsles om slike saker?

– Denne saken viser at vi har en vei å gå og har en jobb å gjøre. Det har vært problematisk at det har vært en leder involvert, spesielt en som har vært leder til alle de involverte. Man blir fraskåret fra å gå til sjefen når sjefen er en av de involverte.

– Hva tenker du om at det er en av lederne som er involvert i denne saken?

– Det er enda strengere krav til hvordan ledere oppfører seg. Det har vært en del av vurderingen at dette er en person i systemet som har hatt mer ansvar.

– Brannvesenet har vært et mannsdominert yrke. Hvordan kan kvinner føle seg trygg på at ikke slikt skjer igjen?

– Brannvesenet er fremdeles en mannsdominert organisasjon. Et av målene er å få mer mangfold, både med tanke på kjønn, erfaring og bakgrunn. Da må vi behandle alle på en god måte.

– Hvordan kunne dette skje? Har det vært en ukultur?

– Det er det ingen andre enn personen som er involvert som kan svare på. Det er vanskelig å svare på om det er uttrykk for en kultur eller ikke, men dette er en enkeltstående hendelse.

– Blir kvinnelige ansatte tatt godt nok vare på?

– Jeg mener at vi tar godt nok vare på alle ansatte i TBRT. Dette er en uakseptabel hendelse, men det er ikke noe mønster eller en del av en rekke hendelser. Også har vi en jobb å gjøre med å endre kulturen. Den endres ikke over natta.

– Hvorfor ba dere kommunen om råd i denne saken?

– Vi har ikke juridisk kompetanse på dette området, så vi har søkt om råd fra andre kompetansemiljø for å få råd om hvordan slike saker skal håndteres.

– Er dette den første lignende saken du har håndtert?

– Det er den første saken siden jeg ble brannsjef i 2008.

– Har dere håndtert denne saken godt nok?

– Jeg har håndtert denne saken etter beste evne. Det er en veldig vanskelig sak. Også er det alltid slik at man i ettertid ser at det er ting man kunne ha håndtert enda bedre. Vi har søkt råd for å behandle saken på best mulig måte.

– Hvordan skal dere unngå at dette skjer igjen?

– Det er kjempeviktig at vi har søkelys på hvordan vi opptrer i forhold til hverandre. Kulturen er en viktig sak som vi må jobbe med. Det handler om hele organisasjonen.

– Hvilke spesifikke tiltak gjør dere for å unngå at dette skjer igjen?

– Vi må jobbe med kulturen. Det må være en kultur for å forstå at ledelsen må bli kjent med forhold som er av en slik art at de bør bli varslet.

– Hvordan har dere tatt vare på de ansatte i denne saken?

– Vi har prøvd så godt vi kan å ta vare på alle de involverte partene.