Gustav Myraune produserer poteter og gulrøtter selv. I tillegg samler han grønnsaker fra 15 - 20 andre gårdbrukere på Frosta. Så pakkes grønnsakene i solide trekasser og kjører til Trondheim og leverer ferske grønnsaker på døra til kunder.

Rågo er i ferd med å bli god forretning, for gårdbrukeren fra Trondheims kjøkkenhage.

– Vi lanserte Rågo under matfestivalen i Trondheim i august i fjor, og nå har vi cirka 150 kunder. Alle bor på veien mellom Frosta og Trondheim, sier Myraune bak rattet på sin hvite kassebil. Bak i bilen er det plass til 48 kasser. Det tar vel fire timer å levere alle, på strekningen mellom Lade og Tiller.

Prøver nye smaker

Myraune ringer på ettermiddagens første dør, og en smilende Monica Meslo åpner. Hun tar imot kassen og tar den med opp trappa til kjøkkenet.

– Vi har aldri spist så mye grønnsaker som nå, og vi har spist grønnsaker jeg aldri hadde funnet på å kjøpe selv. Som for eksempel pastinakk og beter, men det er jo kjempegodt, sier mamma Monica mens datteren Kristine tar ut ukens grønnsaker. Poteter og gulrøtter, det er det alltid. Men det er også både rucola, grønnkål, pastinakk, persillerot, gulbete og bringebær. Rågo leverer grønnsaker etter Frostas sesong.

– Har dere forsøkt å lage chips av grønnkål, spør Myraune. Det har ikke familien, så da blir det en rask opplæring.

Myraune leverer ikke fullstendige matkasser som mange andre matleverandører. Det er først og fremst kortreiste grønnsaker. Men det er også mulig å i tillegg bestille lokalprodusert kjøtt og brød. Og selv om Rågo ikke sender med ukesoppskrifter, så legges det ofte med små tips.

– Vi har mange ulike kunder. Vi leverer både til familier, studenter og voksne par hvor barna har flyttet ut. Jeg synes det er artigst å levere til barnefamilier, ungene kommer ut og er ivrige på å se hva som er oppi kassen. Mange unger spiser mer grønnsaker etter at familien begynte med dette. Jeg liker å levere, det gir energi, smiler Myraune.

Jungeltelegrafen

Myraune er odelsgutt, men ideen om Rågo ble født mens han bodde noen år på Høvik i Bærum.

– Da jeg og familien bodde på Høvik abonnerte vi selv på grønnsaker, og jeg hadde det hele tiden i bakhodet at dette må da gå an å få til i Trøndelag også. Så da vi tok over familiegården i 2013, begynte jeg å gjøre idé om til handling, sier Myraune.

Det startet så smått i fjor vinter, med støtte fra blant annet Innovasjon Norge.

– Da vi lanserte konseptet på matfestivalen fikk vi 50 kunder med det samme. Siden har vi økt jevnt. Det som fungerer best for oss er rett og slett jungeltelegrafen. Vi leverer også mat til matkursene til Mat i hagen og har fått en del kunder derfra, sier Myraune som lar kundene velge mellom liten kasse, familiekasse eller Rågo din. Det siste betyr å selv bestemme innholdet i kassen.

Koster litt mer

– Vi gikk i minus i fjor, men det regnet vi med ettersom det koster å starte opp. Nå i det første hele driftsåret vil vi gå i pluss. Hvor mye er ennå for tidlig å si, sier Myraune. Men han er sikker på å ha truffet et behov.

– Konseptet er veldig i tiden. Stadig flere vil ha mat levert på døra og mange er opptatt av sunn mat laget av gode råvarer, sier Myraune. Og da er mange villige til å betale litt mer enn hva varene ville kostet i butikken.

– Vi ser at en liten kasse fra oss som koster 348 kroner vil koste i underkant av 300 kroner på dagligvarebutikken, litt avhengig av sesong. Så ja, vi er litt dyrere. Men jeg mener vi har et bedre produkt. Mye av grønnsakene på dagligvaren er også lokalprodusert, men vi har mye kortere tid fra en grønnsak er tatt opp eller tatt ut av lageret til den leveres. Etter at grønnsaken er vasket går det bare en dag før den er levert til kunden, sier Myraune som er opptatt av nærhet og til å holde seg til sesongen.

Blant annet er det ikke tomater i kassen familien Meslo fikk.

– Mange savner tomater, og vi har lurt litt på å importere. Men nei, vi vil være tro mot konseptet og heller vente til de kommer lokalt. De er verdt å vente på, sier Myraune.

Sommerlige bringebær

Familien Meslo får levert en familiekasse på døra annenhver uke siden Rågo begynte, og synes det er verdt pengene.

– Ja, jeg vet det er nyplukket og ferskt, og så er det jo deilig å få det rett på døra. Nå behøver vi bare å supplere med kjøtt og fisk, sier Monica Meslo.

– Denne uka har vi med en pakke med bringebær. De er frosne, men ble plukket på Frosta i høst, sier Myraune til Meslo som snart har fått plassert det meste av varene i skap og kjøleskap.

– Bringebærene er best med bare vaniljesaus på, synes jeg, sier gårdbrukeren fra Frosta.

– Nei, vi går nok for sjokoladefondant med bringebær, kommer det kjapt mor og datter.