Professor Knut Hagen ved Nasjonalt kompetansetjeneste for hodepine har sett på sammenhengen mellom kondisjon, som er maksimalt O2-opptak, og hodepine.

- Personer med lavere O2-opptak hadde en betydelig høyere risiko for å få migrene, sier Hagen.

LES OGSÅ (PLUSS): Forsker advarer mot trening som ikke virker

Kondisjon

Forskerne har undersøkt rundt 4000 personer fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt3), deres maksimale O2-opptak og forekomsten av migrene. Forskerne er derimot usikre på hva som er årsaken til sammenhengen mellom migrene og lavere O2-opptak. Det var Dagens medisin som først omtalte funnet.

- Det kan tenkes at de som har migrene er genetisk disponert slik at kroppen nyttiggjør seg dårligere av treningen enn andre. De har vanskeligere for å øke O2-opptaket, sier Hagen.

En annen mulighet kan være at en del personer med migrene ikke får trent regelmessig.

- Migreneanfallene kan gjøre at man ikke får trent regelmessig og at man derimot får dårligere kondisjon, sier professoren.

Trening forebygger

Trening kan hjelpe.

- Trening beskytter mot hodepine, sier Hagen.

Det er viktig at man gjør fysiske aktiviteter som passer for den enkelte.

- Tidligere studier viser at hvis man har migrene så skal man ikke trene til man blir utslitt fordi det kan utløse migreneanfall. Man må øke O2-opptaket uten å ta seg helt ut. Kommer man i bedre form vil man takle hverdagen bedre og bli mer robust, sier Hagen.

Treningsglede

Det er viktig at man finner en aktivitet man liker.

- Trening som man synes er slitsom kan over tid oppleves som kjedelig. Dersom man synes treningen er morsom vil det fungere bedre på sikt og man blir i bedre form, sier professoren.

Stress er den største triggeren for migrene og trening forebygger mot dette.

- Trening er viktig for stressmestring, sier Hagen.

Professor Knut hagen ved NTNU har studert sammenhengen mellom kondisjon og migrene. Foto: NTNU