Det vil føre til at enkelte pasienter vil få utsatt time til poliklinisk behandling.

- Streiken berører ikke øyeblikkelig hjelp eller alvorlig sykdom. Men det kan hende at pasienter ikke får sin polikliniske time som planlagt. Disse pasientene vil få beskjed, sier Marit Kvikne, kommunikasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital.

Trappes opp

Strid om legenes arbeidstid og vaktordning er årsaken til at det nå er streik ved norske sykehus. Onsdag morgen gikk 194 medlemmer i fagforeningen Akademikerne helse i Legeforeningen ut i streik. Fredag morgen trappes streiken opp, og dermed rammes også St. Olavs Hospital som det eneste sykehuset i Midt-Norge.

- Det er 38 akademikere som nå går ut i streik ved St. Olav. Dette er et ansvarlig og forsvarlig uttak. Vårt ønske er å ramme arbeidsgiver, og vi prøver derfor å skåne pasientene i størst mulig grad. Vi har forsøkt å verne barn, kreft og psykiatri, sier Lindy Jarosch-von Schweder, leder i Sør-Trøndelag legeforening og lokal streikeleder.

Hele sykehuset

Ifølge Kvikne jobber de streikende ved ulike avdelinger ved sykehuset.

- Det er ikke noe miljø som er spesielt rammet. Det vil være streikende i mange avdelinger, sier hun.

Hun påpeker at pasienter som er innkalt til time, må møte som avtalt hvis de ikke har fått annen beskjed.

- Er det pasienter som nå har fått beskjed om at deres time er avlyst?

- Hvis det er pasienter som ikke skal møte fredag, så får de beskjed fra sykehuset eller aktuell avdeling, sier Kvikne.

Hun sier at sykehuset har en beredskapsplan for streik, og at konsekvensene av streikeuttaket er nøye vurdert. Konklusjonen er at det så langt ikke er noen fare for liv og helse.

60 timers uke

Lokal streikeleder Lindy Jarosch-von Scweder sier streikeviljen er stor blant deres medlemmer ved St.Olav.

- Vi er klar til dyst og klar til kamp. Vi ser frem til å streike for det som vi mener er en viktig sak. Vi hadde et allmøte forrige fredag, og der var det fullsatt auditorium. Folk forstår alvoret i situasjonen, sier hun.

Les hva lege Trude Basso skriver om sin arbeidshverdag: - Jeg er verken en superhelt eller en vare.

Hun sier det er frykten for at leger kan bli presset til å jobbe 60 timer i uka flere uker i strekk som er hovedårsaken til at de nå går til streik.

- Arbeidsgiver ønsker å gå bort fra den kollektive avtalen vi har i dag, og ønsker individuelle avtaler. Men vi ønsker ikke individuelle avtaler, fordi vi mener det vil føre til stort press på legene, og særlig leger som ikke har fast stilling, sier Jarosch-von Schweder.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter avviser imidlertid dette:

- Det er grunn til å minne om at de lange arbeidsukene Legeforeningen kritiserer, kan begrenses dersom Legeforeningens tillitsvalgte og legene selv ikke gjør krav på jevnlig å ha hele friuker. Den enkelte lege som går i vakt, kan for øvrig selv velge hvorvidt vedkommende vil jobbe mer enn gjennomsnittlig 38 timer i uka, sier Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding.

Når streiken trappes opp fredag, vil i alt 313 sykehusansatte være i streik. I tillegg til St. Olav vil Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger, Finnmarkssykehuset, Akershus universitetssykehus, Vestre Viken og Sykehuset i Vestfold være rammet.

Streikeleder: Lindy Jarosch-von Schweder er leder i Sør-Trøndelag legeforening og lokal streikeleder ved St.Olavs Hospital. Foto: Leikny Havik Skjærseth