Folkehelseinstituttet publiserte nylig folkehelseprofilene for norske kommuner i 2018.

Nasjonalt omsettes det 5 liter ren alkohol per person som er 15 år og eldre fra dagligvarebutikker og vinmonopol. I Trøndelag er tallet på 4,9 liter, og 30 kommuner har meldt inn sine tall. Det er en nedgang fra 2012, da Trøndelag omsatte for 5,1 liter.

Den trønderske kommunen som har høyest omsetning av alkohol per innbygger, er Agdenes med 5,8 liter.

Geir Ove Storstein er rådmann i kommunen med rundt 1700 innbyggere. Han innrømmer at han ikke har noe godt svar på årsaken for at Agdenes har tronen i Trøndelag.

Hyttekommuner troner

- Det kan ha sammenheng med at Agdenes er en stor hyttekommune med tanke på antall innbyggere. I perioder av året er folketallet nærmere det dobbelte, skriver han til Adresseavisen.

Rennebu kommer på andreplass, med alkoholomsetning på 5,6 liter.

Rådmann i Rennebu kommune, Per Øivind Sundell, forteller at han startet i jobben for tre uker siden og at det derfor er begrenset hva av informasjon han sitter på. Han vil likevel bemerke at det med så mange hytter sett opp imot folketall ikke er unaturlig at kommunen kommer høyt opp på en slik oversikt.

- Dessuten er Berkåk et viktig knyttepunkt for reisende fra både sør, nord, øst og vest, og det er naturlig at det også påvirker handelen på alkohol, skriver Sundell.

Det at nabokommunen Oppdal kommer på plassen bak dem, tror han er mye av samme grunn.

Innherredskommuner sist

De to kommunene som kommer sist, er nabokommunene Levanger og Verdal.

Levanger, som kommer på nest sisteplass, hadde 4 liter ren alkohol i omsetning i 2016. Rådmann Ola Stene forteller at det er en kjensgjerning at mange innbyggere i Levanger og Verdal har fritidsboliger nært svenskegrensa på norsk side, eller i Åre.

- Da er det lett å se for seg at alkohol blir kjøpt på svensk side, skriver Stene.

- Det er en fin veg og korte avstander, men ellers er det lov å håpe at våre innbyggere har et generelt lavere alkoholforbruk enn mange andre trønderske kommuner, skriver han.

Folkehelseinstituttet skriver selv om tallene at grensehandel må tas i betraktning når de analyseres.

Stene viser også til at avstanden til både Sverige og Værnes teller mest, da spesielt med tanke på taxfreehandel når det er radig å fly til utlandet.

Han vil likevel bemerke at mange er opptatt av egen helse, og at det blir spennende å se resultatene fra HUNT 4.

Industrisamfunnets levesett

Rådmann i Verdal, Jostein Grimstad, tror den korte avstanden til Sverige har betydning for både Levanger og Verdal. Han viser også til at det er ganske mange innenbygds hytteeiere, slik at det kanskje blir mindre kjøp fra hyttefolk bosatt utenbygds enn en del andre steder med hytter.

- Det kan være noe i at industrisamfunnets levesett ikke tillater samme alkoholbruk som mer forvaltningsbaserte samfunn ... men det får være som et spørsmål, skriver han.

- Og så kan vi håpe og tro at mange år med fokus bidrar til bevissthet, skriver Grimstad.