På dagtid er Hans Jørgen Grimstad systemutvikler i selskapet Petrostreamz i Trondheim. På kvelden og på nattetid mekker han 3D-printere og gående roboter.

Nylig dro han til Italias hovedstad hvor han deltok med roboten Citybeest på Maker Faire Rome.

- Det var svært tilfredsstillende å se tilskuernes reaksjon på roboten. Eldre menn var mest opptatt av mekanikken. Akademikerne myste på posterne og ville gjerne diskutere simuleringene bak. Det var også mange småbarnsforeldre til stede. Felles for alle var at de gjerne stoppet opp, stirret på beistet og klødde seg i hodet. Når de så den organiske bevegelsen, så begynte alle å smile, forteller Grimstad til Adresseavisen.

Vil du lese om sju år gamle Martin som har funnet opp en matpakkerobot?

Laget 3D-printer hjemme

Den vandrende roboten er fullstendig hjemmelaget. Og var egentlig bare resultatet av testingen av 3D-printerne, som Grimstad jobbet med å utvikle.

- Jeg skulle lage meg en ny 3D-printer, og bare for vise at den kunne printe ganske store gjenstander raskt, bestemte jeg meg for å lage en robot, forteller 48-åringen.

Tidligere i år ble Grimstad slått ut av influensa. Men da fikk han også tid til å tenke nøyere på matematikken som står bak bevegelsen til den vandrende rosa roboten.

- Jeg er inspirert av Theo Jansen og hans strandbeest. Jeg bestemte meg for å følge i hans fotspor og benyttet simulert evolusjon for å se om det fantes andre sett av «magiske» tall, som resulterte i fungerende ganglag. Det er en vanskelig simulering, selv om den nødvendige matematikken er innenfor pensum på videregående skole, forklarer Grimstad.

Søskenparet Marit og Halvor Mjøen lagde en egen GPS-bjelle til sauene sine. Nå omsetter de for mange millioner (PLUSS)

Består av magiske tall

Hver av de 20 beina består av elleve elementer. Den mekaniske sammenkoblingen av disse stammer fra Jansens strandbeests. Forholdet mellom lengdene på disse segmentene er kritiske for ganglaget. Jansen benyttet simulert evolusjon for å komme fram til disse. Disse refereres nå til som Jansens elleve magiske tall.

- Jeg måtte dermed bestemme meg for hva som skulle være et «godt» skritt i ganglaget til roboten.

Etter flere uker med simuleringer, printing og bygging av roboten, var roboten endelig klar for å delta på teknologi- og oppfinnerfestivalen Trondheim Maker Faire i slutten av september i år.

- Vi spurte Rome Maker Faire om vi kunne sende en representant fra Trondheim. Valget falt på Hans Jørgen og roboten. Det står ufattelig mengder med arbeid bak, og roboten er ekstremt komplisert. Men roboten er et symbol på kjernen av det vi ønsker å gjøre med Maker faire. Vi ønsker å vise frem kreativitet, teknologi og design. Også er den pur galskap også, sier Frode Halvorsen, daglig leder i Trondheim Makers.

Seks kilo plast

Dermed fikk Hans Jørgen en sponset tur til Roma og nok et utstillingsvindu for det rosa beistet.

- Jeg måtte demontere og så bygge opp hele roboten på messeområdet. Den består av 377 plastdeler. Kona mi er stolt over å kunne si at hun bidro med å skru den sammen. Vi ble ferdige to minutter før fristen, sier oppfinneren.

Citybeest er printet ut av seks kilo plast, har et 12 volts batteri og går tom for strøm etter fem-ti minutter.

- Den er ikke spesielt robust, og man må være spikk spenna gæren for å ville bygge den. Jeg har derfor vurdert å skalere den ned og lage et sett som barn kan bygge, sier Grimstad.

KRONIKK: Er Trøndelag skodd for framtiden?

- Spinnvill idé

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at Grimstad hadde mye Lego hjemme.

- Gleden ved å lage ting, den regner jeg med at alle kjenner seg igjen i. Det var tilfredsstillende å få det til. Maker Faire handler om å leke seg med teknologi, og alt trenger ikke ha et formål. Min robot har ingen funksjon. Jeg bygget noe som var spinnvilt, og lærte mye i løpet av prosessen, sier Grimstad.

I løpet av Roma-turen fikk Grimstad fortelle svært mye om roboten sin. Spørsmålene kom fra små og store, studenter og direktører.

SIGNERT: Det går likar no (PLUSS)

Lange køer

Hvert år besøker rundt 90 000 personer Maker Faire Rome, og Grimstad fikk ikke plass til roboten på gulvet.

- Det var 50 meter med kø foran inngangen 40 minutter før dørene åpnet inn til messeområdet, forteller Grimstad.

Nå håper daglig leder Frode Halvorsen at Grimstad har kommet hjem med noen flere ville ideer.

- Og dersom hans robot kan være til inspirasjon for andre, så er det supert, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Hans Jørgen Grimstad hadde mye Lego hjemme da han var liten. Hans skapertrang har nå resultert i en hjemmelaget robot. Foto: PRIVAT
Hvert år er det over 90 000 publikummere på Maker Faire Rome. Flere av de besøkende stoppet opp ved roboten til Hans Jørgen. Foto: PRIVAT
Roboten er inspirert av Theo Jansens strandbeest, og har derfor fått navnet Citybeest. Foto: PRIVAT
Den oppfinnsomme systemutvikleren har en robot som består av 377 deler. Den måtte demonteres før flyturen til Roma. Foto: PRIVAT