Nå varsler kommunalråd Jon Gunnes (V) mer penger på neste års budsjett for å få vekk ventelistene.

Skulle avvikle ventelistene

Bystyret i Trondheim vedtok i 2013 en plan for å avvikle ventelistene på bolig i bofellesskap for psykisk yutviklingshemmede.

I forkant av budsjettbehandlingen for neste års kommunebudsjett har rådmannen orientert politikerne om ventelistesituasjonen for denne gruppen.

Tallene viser at kommunen ikke har klart å oppnå ambisjonen. En gjennomgang fra september i år viser at det fortsatt er 12 personer på en gammel venteliste fra januar 2013 som ennå ikke er tildelt bolig i bofellesskap.

Fire år og 10 måneder

I tillegg til disse viser tall fra rådmannen at ytterligere 19 personer har søkt etter februar 2013, og som fortsatt står på venteliste. Dermed er det samlede antallet personer på venteliste 31 personer.

Ser man på den gjennomsnittlige ventetiden for disse personene så har de 13 som har stått lengst i kø ventet i snitt fire år og 10 måneder på å få en bolig. For gruppen som søkte om bolig etter februar 201, er ventetiden i snitt på halvannet år.

Tre boliger står tomme

- Dette er for dårlige tall. Spesielt ille blir det når rådmannen forklarer de lange ventelistene med at det er økonomiske utfordringer på dette tjenesteområdet. Innstramninger på budsjettet i år har ført til at rådmannen har vært restriktiv med å tildele boliger. Slik kan vi ikke ha det, sier kommunalråd Jon Gunnes fra Venstre.

Rådmannen skriver i sitt notat at trang økonomi, overforbruk og krav om innstramninger har ført til at man har lagt seg på en mer restriktiv linje ved tildeling av bolig i bofellesskap en vanlig praksis. I gjennomsnitt står det i dag tre leiligheter ledige. Rådmannen erkjenner at dette påvirker ventetiden for dem som står i kø, men sier samtidig at dette har gitt mulighet til å håndtere akutte behov uten å etablere kostnadsdrivende enetiltak.

Lover mer penger

Jon Gunnes vil nå gå inn i de kommende budsjettforhandlingene med samarbeidspartiene i bypolitikken for å gjøre noe med denne situasjonen.

- Det har vært en strategi å få flere til å kjøpe private leiligheter i borettslag og der kommunen yter heldøgns tjenester. Men dette har ikke slått til, det er for få som har kjøpt egen bolig. Dermed oppstår de ventelister. Samtidig ser vi jo at det er for lite penger til dette når rådmannen må være restriktiv for å holde budsjettene. Vi har ferdige leiligheter som ikke benyttes, og det kan vi ikke akseptere. For Venstre vil dette være en viktig budsjettpost å styrke når vi nå ser på budsjettet for neste år. Det må mer penger på bordet, sier Gunnes.

Bystyret i Trondheim behandler budsjettet for 2016 i sitt møte 17. desember i år.