1. Styrking av tidlig innsats og hjemmetjenesten – 35 millioner kroner.

Rådmannen foreslår å styrke tidlig innsats overfor eldre og hjemmetjenesten i kommunen med 35 millioner kroner. Økningen finansieres ved å øke rammen for området, og til dels med omprioriteringer innenfor helse- og sosialbudsjettet.

SE BUDSJETTFRAMLEGGET DIREKTE

Trykk på videoen overfor for å høre ordfører Rita Otterviks reaksjoner på budsjettforslaget.

2. Bo- og aktivitetstilbudet for utviklingshemmede skal styrkes – 25 millioner kroner.

Dette området har hatt et merforbruk der siste årene, og har til tider vært utsatt for massiv kritikk både fra ansatte og pårørende som benytter tilbudet. I budsjettet for 2015 har dette området brukt over 37 millioner kroner mer enn det politikerne satte av for 2015. Nå foreslår rådmannen å øke rammen fra 2015 med 25 millioner kroner.

«Økningen vil gjøre det mulig å øke kvaliteten på tjenesten til utviklingshemmede ved å øke bemanningen i bo- og aktivitetstilbudene», skriver rådmannen.

Men merforbruket i 2015 betyr likevel at det på enkelte avdelinger må gjøres tilpasninger. Rådmannen mener bemanningen kan økes ved å redusere planene for flere plasser i bofellesskap og at små og uhensiktsmessige bofellesskap avvikles. De som bor i slike skal få plass i andre bofellesskap. Rådmannen erkjenner at disse endringene vil gjøre det vanskelig å nå målet om redusert ventetid på bolig i 2016 og 2017.

3. Styrking av tidlig innsats rus og til helsestasjoner og skolehelsetjenesten – 4,3 millioner kroner.

I regjeringens statsbudsjett er det lagt opp til 400 millioner kroner til økt satsing på rusfeltet og 200 millioner til satsing på helsestasjoner og skolehelsetjenesten. For Trondheim kommune utgjør de økte frie inntektene fra staten 13 millioner til økt innsats mot rus og 7 millioner til helsestasjoner og skolehelsetjeneste.

Men rådmannen foreslår at Trondheim kommune ikke skal bruke mer enn til sammen 4,3 millioner av disse 20 millionene slik regjeringen legger opp til i budsjettet. Dette begrunnes med at Trondheim kommune allerede prioriterer disse områdene høyt, og at økt prioritering på bo- og aktivitetstilbudet til utviklingshemmede og helse- og omsorg har behov for styrking.

4. Driftsbuffer – 25 millioner kroner.

Rådmannen mener det må settes av en egen driftsbuffer på 25 millioner kroner på grunn av usikkerheten i norsk økonomi og utviklingen på arbeidsmarkedet. Rådmannen er særlig bekymret for svikt i skatteinntektene og økte sosialhjelskostnader. Derfor vil en slik buffer være viktig for å avhjelpe en utviklingen man frykter vil komme.

5. Styrket grunnbemanning i helse- og velferdssentrene – 6,1 millioner kroner.

Rådmannen vil, i likhet med lovnadene til det politiske flertallet, øke grunnbemanningen i eldreomsorgen. I budsjettet for 2016 foreslås det å øke budsjettet med 6,1 millioner kroner og en opptrapping til 26,4 millioner mer i 2018.

Midlene skal blant annet brukes til å frigjøre tid til sykepleiere og helsefagarbeidere. De økte stillingene skal brukes til praktiske oppgaver som ikke krever helsefagutdanning, for eksempel kjøkkenfunksjoner, skriver rådmannen.

For å skaffe rom til å finansiere en styrking av grunnbemanningen forslår rådmannen en pause i veksten av sykehjemsplasser i kommende fireårsperiode. Pausen vil bety at Trondheim vil få en svak nedgang i dekningsgrad for sykehjem, men rådmannen mener fordelen er at grunnbemanningen øker.

6. Samme lærertetthet, ekstra naturfagstime – 2,5 millioner kroner.

Rådmannen foreslår ikke en økning i lærertettheten i grunnskolen, men skriver at Trondheim har en høy lærertetthet sammenlignet med andre storbykommuner. I tråd med regjeringens forslag til statsbudsjett legges det imidlertid inn en ekstra naturfagstime på 5.–7. trinn fra høsten 2016.

Siste budsjett: Rådmann Stein A. Ytterdahl la onsdag frem sitt siste budsjettforslag for Trondheim før han slutter som rådmann. Her er seks områder han mener må prioriteres neste år. Foto: Glen Musk, Adresseavisen