Ekteparet Åsta Marie og Arne Tvedt fra Jevnaker var på trondheimsbesøk torsdag 10. september, og la turen om Nidarosdomen. De kom klokken 11, og fikk da beskjed om at det skulle være en begravelse klokken 12 - men at de inntil begravelsen var velkomne inn i kirken.

Først hadde ekteparet en fin opplevelse, til vakker orgelmusikk. I koret sto kisten til den forestående begravelsen, og dresskledde menn fra begravelsesbyrået holdt på med forberedelser. Da orgelmusikken tonet ut, ble paret oppmerksomme på en forsamling i tverrskipet.

- En kvinne grep mikrofonen og begynte å snakke, forteller Tvedt, som i et leserbrev til Adresseavisen skriver at kvinnens budskap var at «etaten hadde hatt sine utfordringer, men at de er opptatt av åpenhet, etikk og kommunikasjon». Kvinnen snakket ifølge Tvedt lenge.

Sjokkert

- Vi ble mildest talt sjokkert, sier Tvedt, som opplevde det hele som historie- og smakløst. Paret fortsatte å vandre rundt i kirken, men ble forstyrret av stemmen med mikrofonen. På vei ut tok de kontakt med en guide, og ifølge Tvedt forklarte guiden at forsamlingen kom fra Statens vegvesen, og at disse i kraft av å være «bidragsytere» til kirken ble tilbudt bruk av kirkerommet til sin aktivitet.

LES PÅ PLUSS: Må jakte eksterne penger til Nidarosdomen

LES PÅ PLUSS: Åpner for sponsorbidrag til restaurering

- Som min mann sa - hva gjorde Jesus med pengevekslerne i tempelet? Jo, han kastet dem ut, sier Tvedt. Hun mener Nidarosdomen har en spesiell posisjon for alle i Norge, og at de som kommer dit forventer en spesiell opplevelse.

LES PÅ PLUSS: - Kirken er blitt en kosekirke

- Jeg har vært i store katedraler rundt om i verden, blant annet i Notre-Dame. Det har alltid vært mange mennesker, men likevel en spesiell opplevelse. Kirkerom som dette er jo bygd for meditasjonsopplevelser, sier Tvedt. Hun regner ikke seg selv som personlig kristen, men hun har likevel en forventning om hvordan et kirkerom bør brukes og framstå. Hun mener i det minste kirken burde opplyst om at det skulle foregå et sponsorarrangement når de krever inngangspenger.

- Feil informasjon

Direktør Steinar Bjerkestrand ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er lei seg for opplevelsen paret fikk i Nidarosdomen. Samtidig avviser han at arrangementet var for sponsorer, siden Nidarosdomen per dags dato ikke har noen sponsorer.

- Svaret guiden har gitt samsvarer ikke med virkeligheten, og vi beklager at ansatte har gitt feil informasjon. Opplysningene paret har fått er uforståelig for oss i administrasjonen, sier Bjerkestrand. Ifølge direktøren har de har jevnlige møter med alle ansatte som jobber med kommunikasjon. Nå vil de ta en ny gjennomgang av hva som formidles til publikum for å sikre at informasjonen som gis er korrekt.

20 minutters innlegg

Kommunikasjonsleder Christin Hermann i Statens vegvesen region Midt forteller arrangementet var i forbindelse med et seminar for kommunikasjonsmiljøet i organisasjonen.

- Vi fikk en halvtimes omvisning og vi hadde bestilt en organist som spilte et stykke for oss. Deretter holdt vi to korte innlegg for gjestene, noe vi hadde avtalt med kirken, sier Hermann. Innleggene varte ifølge Hermann i til sammen 20 minutter.

LES PÅ PLUSS: Malerier svever rundt i Nidarosdomen

- Dette var 20 minutter med program som ikke berørte de andre besøkende. Nidarosdomen valgte å holde kirken åpne for andre gjester, da regner vi med at de har gjort seg en vurdering om at dette ikke ville være sjenerende for andre besøkende, sier Hermann.

- Uhørt

Bjerkestrand reagerer også på at det ble gjort i stand til begravelse samtidig som det foregikk andre arrangementer i kirken. Dette er ikke i tråd med kirkens vanlige rutiner, ifølge han.

- Vi må skjerpe våre rutiner for her har noe gått galt. Det er ikke arrangementene som er problemet, men at tidspunktene for arrangementene kolliderer, sier Bjerkestrand.

LES PÅ PLUSS: Den siste domkirkearkitekten er død

Også fungerende domprost Torstein Amundsen i Nidarosdomen og Vår Frue menighet ble overrasket da han leste ekteparets brev, som også ble sendt til kirken. At det ble gjort i stand til begravelse, og at kisten sto synlig for besøkende, er uhørt, mener Amundsen.

- Dette er først og fremst beklagelig med tanke på de pårørende. Jeg forstår også at besøkende reagerer på dette, sier Amundsen, som mener både Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og menigheten må sørge for at slike kollisjoner ikke finner sted.

- Vi må sette oss ned og ta tak i dette slik at vi kan forhindre at dette skjer i framtida, sier Amundsen.

Bleken er rystet

Håkon Bleken mener kirken trekker sin virksomhet for langt når den tillater seminarer i kirkerommet.

- Dette er helt skandaløst. Det er så mangel på finfølelse at jeg blir rystet, sier Bleken, som nylig kritiserte nasjonalhelligdommen for å være galleri og hotell.

- Det må være meget ubehagelig at en begravelse snart skal finne sted og samtidig foregår det et seminar i kirken, legger han til.

Kunstneren synes det er forferdelig at mennesker som besøker Nidarosdomen får slike opplevelser som ekteparet Tvedt beskriver. Han kan heller ikke forstå hvorfor nasjonalhelligdommen skal brukes til seminarvirksomhet.

- Hvorfor i herrens navn skal Statens vegvesen ha en del av sitt seminar i Nidarosdomen? Snart brukes kirken som en alminnelig konferansesal, den brukes til hva som helst, sier Bleken.

Han mener Nidarosdomen ikke er en hvilken som helst kirke, men nærmest et ikon.

- Nå har de som bestemmer trukket det lenger og lenger i retning andre aktiviteter enn det som er en kirkes oppgave.

Gjennomgår rutinene: Direktør Steinar Bjerkestrand ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider beklager at besøkende ble gitt feil informasjon og at det ble stelt i stand til begravelse samtidig som det foregikk andre arrangement i kirken. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Kirken trekker sin virksomhet for langt når den tillater seminarer i kirkerommet, mener Håkon Bleken. Foto: RICHARD SAGEN