Olavshallens fremtid og behov for oppgradering har vært gjenstand for debatt.

Tirsdag ble det kjent at rådmannen går inn for et alternativ der det brukes 33 millioner kroner på prekære vedlikeholdsoppgaver og mindre oppgradering, samtidig som det legges en plan for arbeidet mot et splitter nytt konserthus.

Det vil i praksis bety en nedleggelse av Olavshallen slik vi kjenner den i dag.

Olavshallen-direktør Bjørgvin Thorsteinsson mener imidlertid at siste ord ikke er sagt i saken.

- Mulighetene er gode for å utvikle bygget videre slik at alle aktører får sine behov oppfylt, men det krever at hele kvartalet brukes til kultur, sier direktøren.

Ut med hotell og kjøpesenter

Utredningen som danner grunnlaget for innstillingen skisserer en rekke alternativer, med kostnadsoverslag, for videre bruk. Men Olavshallen AS står bak et nytt alternativ i tillegg til de eksisterende. Dette alternativet forutsetter at hele kvartalet, inkludert kjøpesenter og hotell, frigjøres til kulturformål. Eierne av disse arealene må dermed kjøpes ut, subsidiært leie ut sine arealer til de tenkte kulturformålene.

Ett av alternativene i utredningen kalles «all in-alternativet», og er kostnadsberegnet til 445 millioner. Olavshallens eget forslag er enda mer radikalt, sannsynligvis enda dyrere, og innebærer at hele arealet som i dag brukes som kjøpesenter blir brukt til kultur.

Trenger kostnadsoverslag

Rådmannens innstilling tar imidlertid ikke endelig stilling til dette alternativet, ettersom det ikke er kostnadsestimert.

- Derfor trengs det mer tid til å utrede dette alternativet bedre, inkludert kostnadsoverslag. Uten dette vil ikke politikerne ha et godt nok beslutningsgrunnlag, mener Thorsteinsson.

- Politikerne kan ikke beslutte å i praksis legge ned Olavshallen uten å ha utredet alle muligheter – med mindre dette er en prinsippsak der de allerede har bestemt seg for at de ønsker et helt nytt hus, fortsetter han.

Snev av skuffelse hos TSO

- Det er vanskelig å være negativ til tanken om et splitter nytt konserthus, sier direktør Roar Leinan i Trondheim Symfoniorkester (TSO) til Adressa.no.

- Men i det ligger det også et snev av skuffelse og en bekymring for den kortsiktige situasjonen for oss. Betenkeligheten ligger i hva vi går inn i om innstillingen vedtas - og ikke minst hva som er et realistisk tidsvindu, mener han.

Leinan ønsker seg en rask utredning og en tidsplan for arbeidet mot et nytt konserthus - sammenholdt med behovet for hva som trenger å gjøres i Olavshallen.

- Olavshallen trenger omfattende rehabilitering, etter 25 år merker vi slitasjen. Noe må gjøres nå før det får stempel som det nedslitte konserthuset, mener han.

Se til Grieghallen

Leinan forteller at Olavshallen til en viss grad fungerer tilfredsstillende i dag, men at scenen er for liten for store operaoppsetninger og musikkteater, som har vært en del av TSOs mandat siden 2009. Han mener Olavshallen fortsatt har potensial til å oppfylle TSOs behov dersom hele kvartalet tas i bruk.

- Utredningen viser til alle de nye konserthusene i Norge, men har ikke undersøkt hva som er gjort i forbindelse med den omfattende rehabiliteringen og fornyelsen av Grieghallen i Bergen. Det de har gjort der er sammenlignbart med situasjonen i Olavshallen, sier Leinan om ombygningen som har kostet 235 millioner kroner.

- Vent, sier Olavshallen-direktør Bjørgvin Thorsteinsson. Han mener politikerne må ta seg tid til å utrede alle mulige alternativer før de beslutter å gå for et nytt konserthus i stedet for å bygge ut Olavshallen.