Olavshallen er 25 år og bærer preg av slitasje og for dårlig vedlikehold. Scenen er for liten for store operaoppsetninger og musikkteater. Kjøpesenterdelen er preget av tomme butikklokaler. Nå foreslår rådmannen å bruke 30–40 millioner kroner på en mindre oppgradering, og samtidig sette i gang arbeidet med et nytt konserthus.

LES OGSÅ: – Blir aldri et hus for fremtiden

Skifte stoler, vinduer og ventilasjon

Tirsdag 9. juni får formannskapet saken om videre utvikling og drift av Olavshallen på sitt bord.

– Vi går inn for en nødvending oppgradering med å skifte stoler i den store salen, utbedre scenen, skifte vinduer og gjøre noe med ventilasjonsanlegget, sier kommunaldirektør Morten Wolden.

Olavskvartalet har begrensninger

Rådmannen går altså ikke inn for alternativet med å ta i bruke hele Olavskvartalet til kultur- og konserthus. Det innebærer at det blir slutt på kjøpesenter og hotell der.

– Vi mener at det ligger så mange begrensninger i dette kvartalet, særlig på grunn av antikvariske hensyn. Wolden regner med at prislappen for et nytt konserthus i hele Olavskvartalet kan bli inntil en milliard kroner. Foreløpige beregninger viser 500 mill, men det er svært usikre tall. Til sammenligning kostet Kristiansands nye konserthus, Kilden, 1,7 milliarder kroner.

– For dårlig for symfoniorkesteret

–Det som er svært beklagelig med vårt forslag er at vi ikke klarer å løse utfordringene til Trondheim Symfoniorkester så lenge vi er i Olavshallen. Det er ikke tilstrekkelig scenekapasitet til opera og musikkterater. Det betyr at symfoniorkesteret ikke godt nok klarer å fylle sitt mandat til å være orkester, musikkteater og opera.

Han mener det trengs 150 til 200 millioner kroner for å få det til.

– Det har verken Olavshallen eller kommunen mulighet for i dag. Kommunen er inne i en svært vanskelig økonomisk situasjon, og det er krevende å få inn en slik investering i kommende 4-årsperiode, sier Wolden.

Status som nasjonalt kulturbygg

Han argumenterer for å flikke på Olavshallen mens de starter planleggingen av nytt hus. Kristiansand, Stavanger og Bodø har alle fått nye konserthus de siste årene. Disse har også fått status som nasjonale kulturbygg, noe som fører til betydelig statsstøtte. Olavshallen har ikke slik status i dag, og Wolden tror heller ikke at det er mulig å få det i en begrenset utbedring av Olavskvartalet.

Et nytt konserthus vil kunne få status som nasjonalt kulturbygg, og dermed få statsstøtte til byggingen, sier Wolden.

LES OGSÅ:

Trondheim dårligst på kulturbygg

– Og hvor skal et nytt konserthus ligge?

– Det er opp til politikerne, men det er jo flere store utbyggingsprosjekt på gang som ny campus og Nyhavna. På Nyhavna er det også sagt at kultur skal ha en sentral rolle.