Sjefen for Nord-Trøndelag politidistrikt argumenterer for at det er viktig med en viss avstand til storbyen Trondheim.

– For meg er Stjørdal riktig. Det er viktig at vi ikke blir lagt under Sør-Trøndelag. Mange av de tyngste oppgavene ligger til Trondheim, men det er viktig å markere at det er mer enn det. Derfor bør ikke ledelsen sitte på samme sted, sier Prytz.

Peker på Nord-Trøndelag

Hans kollega i Sør-Trøndelag, Nils Kristian Moe, ville i går ikke svare på spørsmål omkring fremtidig lokalisering. Det vil heller ikke fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag. Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag fylkeskommune skriver i en sms at fylkesrådet i 2013 gikk inn for å støtte en fylkesmessig inndeling av politiet, der ledelsen lå i Steinkjer. Ved en modell med færre, ønsker de nordtrønderske politikerne fortsatt å kjempe for lokalisering i Nord-Trøndelag.

Slåss for Stjørdal

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) mottok i går beskjeden om at det går mot en sammenslåing de trønderske politidistriktene med stor interesse. Han peker blant annet på at Helse Midt med hell har hatt en løsning der de har avstand til den største enheten, i Trondheim. 22. juli-kommisjonen har også pekt på bedre samhandling mellom nødetatene som et mål. Da er nærheten til helseforetaket og forsvaret viktig.

– Flyplassen gjør at det er lett å nå hele distriktet eller Oslo på kort tid. Og ledelsen kan møte mannskapene her på en naturlig måte, siden alle polititjenestemennene uansett øver her, sier han.

Ønsker seg nordover

Møre og Romsdal skal etter planen nå samles til ett politidistrikt. Flere politikere på Nordmøre signaliserer i likhet med politimesteren på Nordmøre, Arnstein Nilssen, at Trondheim og Trøndelag er et mer naturlig valg for dem.

– Flyttes politimesteren fra Kristiansund til Ålesund, er det en ny spiker i kista for Møre og Romsdal som eget fylke. Hvis dette blir endelig, så har vi ikke mye mer å hente i Møre og Romsdal. Da vil Trøndelag være det riktige valget for Nordmøre. Da bør Trondheim bli sete for den nye politimesteren, sier Ingunn Oldervik Golmen, leder for ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre.

Trenger avklaring

Politimestrene Prytz og Moe er kjent med ønsket fra nordmøringene. De ser både fordeler og ulemper med et slikt utvidet distrikt. Begge er klare på at det viktigste nå er en avklaring på den langtrukne debatten om en reform. Begge er positiv til en løsning med færre, store distrikter og stor frihet for politimestrene til å justere innad i distriktet.

– Dersom det er slik så er det positivt. Distriktene burde være større og det må være mulig å foreta organisasjonsmessige justeringer internt, sier Moe.

– Vi har ventet på dette i to år. Saken var egentlig gryteferdig i 2013. En avklaring nå vil være en lettelse, sier Prytz.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (SP) sier det er naturlig at ledelsen av et sammenslått trøndersk politidistrikt lokaliseres til Stjørdal. Foto: Frank Cadamarteri
– Jeg vil ikke bidra til en lokaliseringsdebatt nå, sier politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: Jens Petter Søraa
Leder av ordfører- og rådmannskollegiet på Nordmøre Ingunn Golmen og Kristiansundsordfører Per Kristian Øyen(til høyre i bildet) kan miste flere statlige arbeidsplasser dersom politimesteren og staben havner på Sunnmøre. Foto: Tommy Fossum