– Jeg synes det er mange som rapporterer om mobbing. Dette må skolene ta på alvor, sier Guro Angell Gimse (H), leder av kontrollutvalget i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Nå vil kontrollutvalget vite hvordan skolene jobber for å forebygge mobbing, og hvordan mobbesaker håndteres i de 22 videregående skolene i Sør-Trøndelag. Utvalget har satt i gang en forvaltningsrevisjon om mobbing og psykososialt miljø i skolene. Trolig vil det bli gjennomført en spørreundersøkelse blant alle de rundt 1600 lærerne i videregående skole.

Sier ikke fra

– Det er grunn til å se på hvordan skolene bruker de systemene som er etablert for å håndtere mobbesaker. Over halvparten av elevene sier at skolen ikke vet om mobbingen, eller at skolen ikke har gjort noe som hjelper dem. Kanskje er det slik at mobbing er så skambelagt, og at det sitter langt inne for ungdommene å si fra. Derfor er det så viktig at lærerne og skolen er på, og vet hva de skal se etter, sier Gimse.

Les også: Vil bøtelegge kommuner som ikke stopper mobbing

Flere gutter

Ifølge elevundersøkelsen som ble gjennomført sist høst svarer 2,7 prosent av elevene at de har opplevd mobbing flere ganger i måneden. Det tilsvarer rundt 290 elever.

Flere gutter enn jenter sier de blir mobbet, og det rapporteres om mer mobbing på yrkesfag enn på studieforberedende fag. Undersøkelsen viser også at en av tre som blir mobbet, sier at ingen voksne på skolen vet hva som har skjedd.

Plikt å varsle

– Ifølge opplæringslovens paragraf 9A-3 plikter skolene å drive systematisk forebygging av mobbing. Ansatte har også en plikt til å varsle og handle når de ser mobbing, og skolen skal dokumentere hvilke tiltak som settes inn. Det som kan være interessant med en spørreundersøkelse er å få svar på om skolene i Sør-Trøndelag arbeider i tråd med disse lovkravene, og om lærerne har en aktiv holdning til å se etter mobbing, sier Tor Arne Stubbe, forvaltningsrevisor i Revisjon Midt-Norge som nå forbereder revisjonen.

Han sier at dette er et område som revisjonen har sett lite på, også i andre fylker.

– Vi vet ganske mye om videregående skole, men vi vet kanskje ikke så mye om elevenes rettssikkerhet på dette området blir ivaretatt, påpeker han.

Les også: Skeptisk til rektorer som sier de ikke har mobbing på skolen sin

Bevisstgjørende

Resultatene av revisjonen vil tidligst foreligge på slutten av året. Guro Angell Gimse håper at spørreundersøkelsen også skal bidra til å sette fokus på kampen mot mobbing:

– Vi håper at dette kan være bevisstgjørende både for lærere og skoleledelsen, sier hun.

Les også: Dette er ikke rusetida, det er russetida

Elev- og lærlingombud i Sør-Trøndelag, Espen Agøy Hegge, tror en slik revisjon kan være nyttig.

– Mitt generelle inntrykk er at skolene jevnt over håndterer mobbesaker på en god måte når sakene kommer opp til rektors nivå. Men det kan være at det glipper i enkeltsaker. Det som kan være utfordringen er når bare en lærer kjenner til at det har skjedd mobbing eller annen krenkende atferd. Det er derfor avgjørende at varslingsplikten til lærerne blir overholdt, påpeker Hegge.