I dag finnes fem regionale filmfond i Norge, en prøveordning som nå avvikles. I stedet opprettes en tilskuddsordning som gir tilskudd til to eller tre konsoliderte filmfond.

Stig Bech, daglig leder i filmfondet Filminvest Midt-Norge, har lenge vært kjent med hva slags ordning som er på trappene, men ble positivt overrasket over størrelsen på beløpet. Bevilgningen til de nye filmfondene økes med 8,8 millioner kroner, til totalt 20 millioner kroner for 2016.

LEDER: Historiske film-dager i Trøndelag

Grunnbeløp og belønning

Av dette vil 13 millioner utgjøre et grunntilskudd, fordelt etter hvor mange fylker som deltar i konsolideringen - i tillegg fordeles de siste sju millionene etter et slags belønningsprinsipp der «oppnådde resultater» er blant kriteriene.

- Det er jo det som blir den store utfordringen - hvor mye av potten går til oss, spør Bech.

Forslag 15. oktober

For Midt-Norge er kommet langt i prosessen med å konsolidere et nytt filmfond sammen med Innlandet, det vil si Hedmark og Oppland.

I skrivende stund er en arbeidsgruppe med representanter fra filmmiljøet, kommuner og fylkeskommuner i sluttfasen med få på plass detlajer i konsolideringen, og målet er å levere et forslag til politisk behandling 15. oktober. Om alt går som det skal, vil det foreligge et forpliktende vedtak om et nytt, konsolidert fond for Innlandet og Midt-Norge tidlig i januar.

Bech forteller at det svært lite sannsynlig at Midt-Norge vil bli forbigått i prosessen, det er ventet at Bergen/Vestlandet og Nord-Norge vil utgjøre de to andre, nye store filmfondene.

Da kulturminister Thorhild Widvey la fram sin filmmelding i vår, kom det fram at Filmfondet Fuzz i Bergen og Filminvest Midt-Norge hadde vært de flinkeste til å skaffe private investorer, og dermed lå godt foran i løypa.

Permanent ordning

Bech skulle ønsket at ministeren kunne pekt konkret på Bergen og Midt-Norge og gitt dem oppdraget, men tror likevel det går etter planen.

- Den store fordelen er at ordningen er permanent og noe vi kan forholde oss til på lang sikt. Jeg er optimist, vi har en intensjonsavtale og en fremdriftsplan. Nå gjenstår bare hva barnet skal hete og hvor det skal bo.

Stig Bech, daglig leder i filmfondet Filminvest Midt-Norge.