- Vi har jo en del gjester som skal til «Fäviken» og som kommer innom Credo først, sier Kolstad som ikke har tenkt så mye på Michelinstjerne-utdelingen for sin egen del. Noen fra guiden har vært på Credo, men de vet ikke hvem, og det ble ingen stjerne for Credo denne gang.

Første med tre stjerner

Trondheimskokk Sven Erik Renaa fikk en Michelinstjerne for sin restaurant Re-Naa i Stavanger. Og restaurant Maaemo i Oslo fikk tre stjerner, den første i sitt slag i Skandinavia.

- Det nordiske kjøkkenet er veldig spennende og veldig bra. Vi har gjort det bra i konkurranser og fått mer og mer trua. Dessuten har vi mye bra råvarer, sier Kolstad.

Håvard Klempe er kjøkkensjef på Credo, og hadde heller ikke så store forventninger til stjerne for sin egen restaurant, men synes det er veldig morsomt for resten av Norge, og nabofylket i Sverige, at flere restauranter nå kan skilte med både en, to og tre stjerner i den attraktive guiden.

Stjerner til utkantstrøk

- Det er sykt bra. Nå har vi blitt satt enda tydeligere på kartet, så det er bare å fortsette å jobbe hardt. Fäviken fikk to stjerner, noe som var veldig artig og vel fortjent. Det er en restaurant som virkelig leverer på høyt nivå, og det var på tide at guiden går litt utenfor storbyene.

- Hva betyr det for dere?

- Det kan bety mye. Mange tar fly hit og en tur innom Credo på vei til Fäviken, så det kan være positivt. Men først og fremst er det veldig artig for dem.

- Hva gjør Fäviken annerledes enn dere?

- Det er en helt annen type restaurant og de har en kundegruppe som reiser helt dit kun for å spise. De har overnattingstilbud, og da er det kun fokus på maten, og for å få totalopplevelsen av en hel matfilosofi, sier Klempe.

Fine dining med mere

- Hva er det som skiller de mange veldig gode restaurantene fra hverandre og som gjør at Maaemo i Oslo fikk tre stjerner?

- Maaemo har virkelig lagt lista høyt, de har håndlagde tallerkener, den ypperste service og det er fullt fokus på en stor tasting-meny med lokale råvarer. Interiør og miljø inngår også i de aller høyeste kravene. Men det er ingen som vet hva guidene går etter, men vi vet jo hva trestjerners restaurantene rundt om i verden har, sier Klempe.

- Hva betyr stjerner i Michelin-guiden?

- Det betyr veldig mye og det er en flott bekreftelse for restauranten og de som jobber der. Dessuten handler det om å bli satt i en guide som kan gi oss gjester fra hele verden, og det er jo gjester vi er ute etter. Vi jobber tett med lokale matprodusenter og prøver å ivareta små gårder i nærområdet. Det er noe av det viktigste for oss på Credo, sier Klempe.