Trøndersk filmbransje har nå et langt større internasjonalt fokus enn før, og de blir lagt merke til. Kortfilmer og dokumentarfilmer utgjør hovedproduksjonen i regionen for tiden, men stadig flere av de mest etablerte aktørene jobber med å utvikle spillefilmmanus. Det er mange som vil mye og tenker stort, ifølge fungerende daglig leder ved Midtnorsk Filmsenter, Kjersti Greger.

Stort potensial

- Det har vært en periode der vi har gått og ventet på disse internasjonale vindene, og det har vært et økt trykk fra utlandet av folk som ønsker å høre hvordan filmforholdene er her i Trøndelag. Bransjen her har forberedt seg på dette ved å utvikle et internasjonalt nettverk, og nå har de kommet seg opp på et nivå som gjør at de har fått internasjonale kontakter, sier Greger. Han synes det er spesielt bra at trønderne ser utenfor Norge, og ikke bare til Oslo. I mange tilfeller har filmene blitt finansiert i Midt-Norge og i utlandet før man har fått Norsk filminstitutt i Oslo med på laget.

- Jeg tror det er et fortrinn å ha Trøndelag som utgangspunkt, for hvis man har base i en hovedstad er det lett å tenke at det er stort nok. Og så blir man overrasket når man oppdager at det er jo ikke så enkelt det heller.

Internasjonale vyer

Mange av filmaktørene her har flere baller i luften. Mange av dem som har fått støtte til filmproduksjoner er invitert til å komme på Kosmoramaseminaret «Midtnorsk filmmarked» for å fortelle hva de holder på med akkurat nå. Tema for årets filmmarked er internasjonale relasjoner og muligheter.

- Det er imponerende å se alle filmprosjektene som nå kan presenteres på ett brett under «Midtnorsk filmmarked». Du ser det også i Kosmoramas filmprogram, sier Silje Engeness, direktør for Kosmorama internasjonale filmfestival.

- Vi har to internasjonale gjester med, deriblant den britiske regissøren Ashley Horner som har et påstartet coproduksjonssamarbeid med Kindergarten Media i Trondheim om en spillefilm som de ønsker å spille inn i Oppdal. Og Jesper Jack, en av største dokumentarfilm-produsentene i Danmark, som har et etablert samarbeid med Faction Film her i byen.

Dokumentarsuksesser

For trønderne har utmerket seg spesielt innenfor dokumentarfeltet. Håvard Bustnes sin film «Opprørske oldemødre» var trolig den som førte til et internasjonalt gjennombrudd for trøndersk dokumentarfilm. Den har vært vist i en rekke land bla, Japan og Sør-Korea. Gammaglimt og Christian Falchs film «The Exorcist in the 21st Century» fikk stor internasjonal suksess, og har havnet i dvd-hyllene til stor kjøpesenterkjede i USA. «Say something» av stjørdalingen Anders Teigen er en svensk-norsk dokumentarfilmproduksjon som nå skal vises under Kosmorama.

- I tillegg til dokumentarfilmen har vi mange gode aktører på kortfilmer som vinner store priser. De mest kreative kortfilmskaperne finner du i Trøndelag, her er de ekstremt dyktige på å finne nye, kreative uttrykk, sier Greger og understreker at det er en uttalt enighet om dette i filmbransjen nå.

- Helmet er blant dem som fikk hederlig omtale under filmfestivalen i Tromsø blant annet for musikkvideoene til Highasakite. Og Klipp & Lims animasjoner blir lagt merke til med sine helt nye, fantastiske uttrykk.

Godt miljø

med ulik kompetanse deler på kompetansen sin. Dette har bidratt til at de utvikler fine ting i fellesskap. I tillegg har Trøndelag en rekke aktører som er flinke til å finne riktige samarbeidspartnere i utlandet. Dermed åpner de

- Det er flere faktorer som fungerer godt sammen her, vi har NTNU og studentrekrutteringen, og vi har filminstitusjoner som Kosmorama, Filmsenteret, Cinemateket, Filmklubb og filmfondet. Filmbransjen i Trøndelag har et utrolig bra samarbeid, der er vi helt unike, sier Greger og får støtte fra filmkonsulent og filmformidler Kalle Løchen. Han har vært konsulent ved Norsk filminstitutt i tillegg til å være involvert i en rekke andre roller i filmbransjen i Norge.

- Det trønderske filmmiljøet har blitt mer og mer sammensveiset og ulike produsenter t seg helt andre muligheter for filmproduksjon, sier Løchen og understreker at spesielt dokumentarfilmen har vært sterk i Trøndelag lenge, men at også kortfilm og fiksjonsfilm har et bra fotfeste her.

Jøran Wærdal er produsent og regissør, og en av dem som etablerte filmselskapet Klipp & Lim for snart 16 år siden. «Klipp&Lim» var et av de første filmselskapene som etablerte seg her, og er i dag det største med ti heltidsansatte og fire faste frilansere.

Unikt samarbeid

- Jeg tror suksessformelen for å komme opp med stadig større prosjekter er nettopp det unike samarbeidet mellom filmaktørene i Trøndelag. Før satt alle på hver sin tue, men filmmiljøet i Trøndelag har vokst og barrieren mellom selskapene har falt, sier Wærdahl. Selskapet har satset mer og mer på fiksjonsfilm etter hvert som kommersielle filmproduksjoner har frigjort midler til å jobbe mer med andre prosjekter innenfor animasjon- og kortfilmsjangeren.

- Selvtilliten i hele regionen har vokst veldig, og det lages så mye bra her nå, at det er bare å sikte høyt.

Filminnspilling på Røros, BBCs opptak til det naturvitenskapelige programmet “Forces of Nature” på Røros i januar 2016. Foto: Line Renate Ramberg, Destinasjon Røros
Klipp&Lim under innspilling av dukkefilmserien «Lønsj» for NRK, regissør og produsent Jøran Wærdahl til høyre.
Silje Engeness, direktør for Kosmorama og Kjersti Greger, fung. daglig leder for Midtnorsk Filmsenter forteller om stor produksjon blant trønderske filmskapere for tiden og at mange samarbeider med utenlandske filmaktører. Foto: Annemona Grann
Filmprodusent og regissør Jøran Wærdahl tror det gode samarbeidet er en viktig suksessfaktor for filmbransjen i Trøndelag. Foto: Annemona Grann
Filmkonsulent og filmformidler Kalle Løchen er spesielt imponert over dokumentarfilmproduksjonen i Trøndelag og tror fiksjonsfilm- og spillefilmproduksjon også har gode muligheter her. Foto: nn