Det begynner å bli noen år siden folk sto i kø i videosjappa i påska. Kanskje stirret de mismodig på nyhetshylla der alle kopiene av den siste blockbusteren med Adam Sandler eller Vin Diesel for lengst var utleid? Alt dette har filmleie med fjernkontrollen og ikke minst strømmetjenester som Netflix og HBO satt en stopper for. Den digitale utleiebutikken går nemlig aldri tom for kopier og strømmetjenestene tilbyr en evig strøm av filmer og serier 24 timer i døgnet. Men det er ikke filmer som er den mest brukte valutaen  hos strømmetjenestene. Det er det seriene som er. TV-seriene har blitt den nye filmen, og «binge-watching» eller «TV-fråtsing» har erobret sofaen. En sesong i ett jafs. Og kvaliteten stiger for hvert eneste år. Nå får du TV-serier som «Game of Thrones», «Vikings» og «House of Cards» med kjente skuespillere som du kan se i strekk over flere døgn.

Les også: De beste TV-seriene fra 2015

Les også: Dop, sex og rock'n roll

Påsken er med sine ekstra fridager en gyllen anledning til å se deg opp på TV-seriene du kanskje har gått glipp av i den travle hverdagen. Og enten du sitter hjemme eller på hytta så er strømmetjenestene tilgjengelig både på TV, spill-konsoller, nettbrett og digitale mediestrømmingsenheter som Chromecast og Apple TV.

Her er våre beste tips for hva du kan seriefråtse i påska:

Netflix

House of Cards - Sesong 1-4

Selvfølgelig starter vi med House of Cards. Ikke bare Netflix sin største og første satsing på originalserier, men også en av verdens mest populære TV-serier. House of Cards teller nå fire sesonger og totalt 52 timelange episoder. Noe som gjør at denne serien alene kan fylle både skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Serien er basert på amerikansk politikk, men både plott og tempo minner mer om både klassisk krim og action. Tidvis neglebitende spennende og alltid underholdende.

Flaked - Sesong 1

Rykende fersk originalserie fra Netflix med Will Arnett ( Arrested Development) i hovedrollen som Chip,  en mislykket selvhjelp - guru i solfylte California. Chip håper å bli den fyren som folk ringer når de trenger hjelp til selvinnsikt. Men problemet er bare det at Chip mangler totalt denne evnene når det gjelder ham selv. Flaked har åtte halvtimelange episoder så denne gjør du unna på en formiddag.

Fortsatt under samme tak - Sesong 1

Om du lurer på hva dette er for noe så kanskje navnene Danny, D.J., Stephanie, Michelle, Jesse og Joey sier deg noe? Jepp! Dette er den sukkersøte sitcom-serien fra 80-tallet som nå Netflix har vakt til live igjen. Med unntak av Mary-Kate og Ashley Olsen så er alle skuespillerne du husker tilbake igjen. 13 episoder på drøye halvtimen hver.

Better Call Saul - Sesong 1 -2

Ny episode av denne serien legges ut hver tirsdag. Hvilket skulle bety at når påsken er over så gjenstår det bare tre episoder av sesong 2. Better Call Saul er spin-off -serien fra Breaking Bad om advokaten Saul Goodman ( hans virkelig navn er Jimmy McGill). Overraskende nok både for kritikere og publikum, så har denne serien kvaliteter som til og med overgår serien den utgår fra. En herlig blanding av humor og drama og med et rusletempo som er unikt i dagens serie-verden.

Narcos - Sesong 1

Sesong 2 av denne prisbelønte og uendelige fascinerende serien kommer i løpet av 2016, men har du ennå ikke sett første sesong av Narcos så er dette du bør prioritere i påsken framfor noen annen serie. Basert på livet til den beryktede narko-baronen Pablo Emilio Escobar Gaviria  - bedre kjent under navnet Pablo Escobar. Første sesong tar seerne med på veien fra Escobars spede start som smugler i Colombia, valgkampen om presidentembetet og milliardene han tjente på å smugle kokain inn i Miami. Narcos er en amerikansk TV-serie, men i motsetning til alle andre serier så har Netflix valgt å la spanskspråklige skuespillere spille rollene som Colombianere. Hovedrollen innehas av den brasilianske skuespilleren Wagner Manicoba de Moura som gjør en fantastisk innsats som Escobar. Ekstra imponerende er dette med tanke på at portugisisk er Mouras morsmål, slik at han måtte først lære seg spansk og deretter tilnærme seg den colombianske talemåten av dette språket for å få rollen.

Cuckoo - Sesong 1-2

Britisk sitcom med Greg Davis, Helen Baxendal og amerikanske Andy Samberg ( Brooklyn Nine-Nine). Ler du ikke av denne så bør du oppsøke lege. Den mest erke-britiske sitcom -serien siden Black Adder, Fawlty Towers og Monty Pythons Flying Circus. Samspillet mellom Greg Davis og Andy Samberg formelig gnistrer. Dette er komedie som overrasker deg gang på gang og som har en feel-good-følelsen som verken føles påklistret eller tvungen.

Making a Murderer - Sesong 1

Making a Murderer har pulsen og spenningen til hvilken som helst førsteklasses dramaserie, men dette er virkelig. Og selv om du blir sittende på sofakanten og bite negler gjennom disse ti timelange episodene så vit at saken fortsatt er minst like aktuell og pågående akkurat når du leser disse ordene. Enestående.

Rectify - Sesong 1-2

En serie som ikke er så ulik nettopp Making a Murderer. Forskjellen ligger i at dette er fiksjon. Recify er den første egenproduserte serien fra Sundance TV  ( eies av AMC) og omhandler en mann som nylig har blitt frikjent for en forbrytelse som han kanskje / kanskje ikke har begått. Rectify er en langsom serie som krever full konsentrasjon og gjerne flere episoder i slengen. Men uttellingen er enorm. Fantastiske skuespillere og knallgode dialoger sørger for at blir du først hektet så nekter serien å slippe taket i deg.

Bloodline - Sesong 1

Helt til slutt i Netflix-delen av denne listen så tar vi med en serie som snart er ett år gammel, men som mange ikke fikk med seg da den dukket opp. Bloodline fikk de fleste TV-kritikere til å kaste pennen i taket av begeistring da den dukket opp tidlige i 2015. Serien er en Netflix-original og andre sesong kommer i år. Bloodline er en dramaserie som handler om den gamle Florida-familien Rayburn som i en årrekke har drevet et hotell på en av de små øyene i Florida Keys. Ting begynner å komme til overflaten og gamle feider og hemmeligheter avsløres når familiens sorte får, Danny Rayburn, kommer tilbake til øya. Knakende gode skuespillere, et originalt og spennende manus i tillegg til fantastisk fotografering gjør Bloodline til en av Netflix-bibliotekets best skjulte skatter.

HBO Nordic

Vinyl  - Sesong 1

Årets store, store satsing på originalinnhold fra HBO. Dessverre så har ikke Vinyl helt oppfylt sitt potensial etter seks episoder, men underholdningsverdien er unektelig stor. Om du har sansen for rock fra 1970-tallet så er Vinyl et «must» for deg. Her finner du Led Zeppelin, Jethro Tull, Lou Reed og kimen til det som skulle bli punkrock i skjønn forening. Alt satt sammen til en eneste stor lapskaus av musikk, drap og drama av Mick Jagger, Martin Scorsese og Terence Winter. Vinyl byr på så store mengder sex, drugs & rock'n roll at det burde holde til  2017 da Sesong 2 dukker opp.

Vikings - Sesong 1- 4

Sesong 4 er i full gang nå og historien om Ragnar Lodbrok blir bare bedre og bedre. Det er noe unikt med den blandingen av norrøn mytologi og tro, og den isblå fargepaletten som Vikings klarer å bringe. Og har det noen gang eksistert en skuespiller i en amerikansk TV-serie mer skremmende sjarmerende enn Travis Fimmel i Ragnars skikkelse?  Det trekker heller ikke ned at resten av skuespillerbesetningen er av øverste hylle. Vi bare må trekke fram svenske Gustaf Skarsgård som Floki og Alexander Ludwig som Ragnars eldste sønn, Bjørn Ironside. Aldri har det vel blitt laget en mer underholdende film eller TV-serie basert på vår egen norrøne historie enn denne.

Billions - Sesong 1

Hva foregår egentlig i storfinansens verden? Hvordan klarer enkelte mennesker å skape seg enorme formuer på å kjøpe og selge aksjer og verdipapirer? Billions gir kanskje ikke et enkelt svar på dette, men du verden så underholdende og spennende det er når Paul Giamatti som statsadvokat bestemmer seg for å sette fast den skruppelløse millionæren og spekulanten Bobby Axelrod i Damian Lewis sin skikkelse for innsidehandel. Her skal du holde tunga rett i munnen om du ikke skal gå deg vill i all finanspraten.

Black Sails - Sesong 1- 3

En joker i seriestokken. Black Sails hadde en litt vanskelig fødsel med en første sesong som gikk litt i sirup. Men sesong 2 var en vitamininnsprøytning av de sjeldne og i løpet av et par episoder så hadde Black Sails løftet seg fra å være en underdog i serieverden til å bli en av de beste og mest ambisiøse seriene på HBO Nordic. Starten på sesong 3 var eksplosiv og serien har bare blitt bedre og bedre for hver eneste episode.  Og det må  nevnes at Toby Stephens er født til å spille rollen som pirat-kapteinen Flint. Serien er løselig basert på karakterer fra Robert Louis Stevensons bok, Skatten på sjørøverøya, men dette er på ingen måte en serie ment for barn. NB! De to første sesongene av Black Sails er også tilgjengelig på Netflix.

Bosch - Sesong 1-2

Liker du klassisk kriminallitteratur? Får ordene crime noir deg til å grøsse frydefullt på ryggen? Da skal du se de to sesongene av Bosch. Basert på bøkene til Michael Connelly. Bosch tar for seg hverdagen til politietterforskeren Hieronymus Bosch i Los Angeles Police Department. En serie som i utgangspunktet mangler de store action-scenene og det fargerike språket som vi vanligvis forbinder med amerikanske krimserier. Men Bosch er en «slow grower». En serie som er som en god årgangsvin. En serie som bare blir bedre og bedre jo lenger inn i den du kommer. Hver sesong har sine egen historie, men en av de detaljene som gjør Bosch så god er at alt som skjer i sesong 1 også har store ringvirkninger på sesong 2. Bosch er en av HBO Nordics best skjulte hemmeligheter.

Fargo - Sesong 1-2

«Tidenes beste TV-serie» har sesong 2 av Fargo blitt kalt av enkelte amerikanske TV-kritikere. Vi er tilbøyelige til å si oss enige. For uansett hvor god første sesong av denne spin-off -serien av Cohen-brødrenes film fra 1996 var, så forandret den andre sesongen av denne serien spillreglene fullstendig for TV-drama. Liksom første sesong av True Detective flyttet TV-serier som medium flere hakk, og  hva Making a Murderer gjorde for dokumentar-sjangeren, så har andre sesong av Fargo flyttet grensestolpene enda et par hakk. Dette er en genistrek av en TV-serie. Sesong 2 er løsrevet fra første sesong og du trenger ikke å ha sett denne for å nyte det som skjer her.

Sesong 2 av Fargo finner sted i Luverne, Minnesota på tampen av 1970-tallet. Tysk mafia og etterkommere av utvandrere fra Norge og Sverige møtes i en historie så bisarr og så neglebitende spennende at du har ikke annet valg enn å se alle episodene i en eneste stor jafs. Kirsten Dunst gjør sitt livs rolle som Peggy Blumquist og Ted Danson underspiller helt strålende som Sheriff Hank Larsson.

The Shannara Chronicles - Sesong 1

Er fantasy mer din greie og savnet etter Game of Thrones er så stort at det nesten ikke er til å holde ut, så skal du ta en titt på The Shannara Chronicles. Serien er helt klart rettet mot et litt yngre publikum enn Fargo. Bitten og True Blood er nøkkelbegrepene her. Men The Shannara Chronicles byr på førsteklasses underholdning for fantasy-fans av alle aldre. Basert på bøkene til Terry Brooks.