Matfestivalen blir rekordstor

135 utstillere er påmeldt til Trøndersk matfestival 4–6. august og dermed er landets største matfestival fulltegnet.

Suksessen fortsetter: Prosjektleder Brit Melting i Trøndersk Matfestival kan konstatere at årets festival er ferdigbooket, tre måneder før den starter. Foto: Morten Antonsen 

Saken oppdateres.

- Vi har økt kapasiteten med over ti prosent sier fjorårets rekordfestival. Men over tre måneder før festivalen starter er vi fullbooket. Flere ønsker seg inn, men det er ikke plass, sier prosjektleder Brit Melting.

LES OGSÅ: Lokal mat, en politikerstyrt suksesshistorie

20 bryggerier på bryggerifestivalen

I tillegg til utstillerne på matfestivalen kommer de 20 bryggeriene som holder hus på Bryggerifestivalen, som fortsatt arrangeres samtidig og med tilknytning til matfestivalen. Årets tema for Bryggerifestivalen er «norsk malt», og det vil bli arrangert NM i øl og mat.

Størst i omsetning

Men Trøndersk matfestival er solid «storebror» i denne sammenhengen. Festivalen har økt langsomt, men sikkert i årene den har eksistert, og er i dag på linje med den nasjonale festivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo i omfang – men målt i omsetning er det ingen festival som er i nærheten av Trøndersk matfestival, forteller Melting. I fjor omsatte festivalens da 117 utstillere for til sammen 7,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Folk ser ikke bare, de kjøper også

I sommer blir området som huser festivalen justert noe. Den krymper litt i hver sin ende av Kongens gate, men får større areal i Munkegata opp til Erling Skakkes gate.

Samlestand for Fosen

- Som før er det mange produsenter fra andre steder i landet som ønsker seg inn, men vi er tro mot konseptet og åpner bare for en liten gruppe gjesteutstillere utenfor Trøndelag. I år blir det blant annet flere utstillere fra Gudbrandsdalen.

Røros, Frosta og Den gylne omvei er regioner som også i år vil gjøre seg sterkt gjeldende på festivalen. I år blir for første gang Fosen representert med en samlet stand, og Oppdal /Rennebu har forsterket satsing.

LES OGSÅ: Nå er vi stolt av maten vår

Historisk mat

Detaljer om seminarprogram, årets festivalkokk, barne- og familieaktiviteter kommer til å bli presentert nærmere festivalen, men de røper allerede at historisk mat er årets festivaltema.

- Det har dels sammenheng med at festivalområdet er omkranset av arkeologiske utgravinger, dels at NRK starter innspillingen av sin realityserie «Anno» i Erkebispegården i august, forteller Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Gamle teknikker

LES OGSÅ: Her skal neste sesong «Anno» spilles inn

- Utgravinger i lag fra 1700-tallet viser tydelig spor av forskjellige matteknikker som er kommet tilbake for fullt i våre dager. Vi ser at deler av dyret som historisk sett var mat for de minst bemidlede nå er høyeste mote. Knoker, kjaker osv. serveres nå gjerne helst på de mest eksklusive restauranter; mens gamle teknikker som fermentering er høyeste m ote. Dette er blant de tema det er naturlig å ha fokus på, sier Rise.

Norges største: Brit Melting er leder for matfestivalen i Norge med desidert høyest omsetning. 

Norges største: Brit Melting er leder for matfestivalen i Norge med desidert høyest omsetning. 

På forsiden nå