Historisk mat preger årets matfestival:

Brygger opp til festival med boknafisk og mjød

Sushi, thai og taco må vike plass for boknafisk, havregrøt og tjukkmelk i år. Matfestivalen 2016 ønsker å løfte frem mat og drikke på gamlemåten.

Historisk mat som tema: Mat og øl fra 135 utstillere skaper god stemning i Trondheim sentrum i følge prosjektleder for matfestivalen, Brit Melting (t.v.), daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad i midten og prosjektleder for bryggerifestivalen, Åslaug Hennissen. 

Saken oppdateres.

Historisk mat er tema for årets matfestival i Trondheim. Mat fra middelalderen. Mat vi aldri har spist før. Og mat vi har spist til alle tider. Årsaken til temavalget er at det nå foregår arkeologiske utgravinger i regi av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), rett ved bodene til de 135 utstillerne under matfestivalen i Munkegata.

- Der graver de ut Trondheims kjøkkenhage og finner ut hva folk spiste og drakk for mange hundre år siden. Og det viser seg å være mye spennende av både mat og drikke som vi hadde lyst til å bruke under matfestivalen, forteller Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk mat og drikke som står bak matfestivalen.

LES OGSÅ: Trøndelag troner lokalmattoppen

LES OGSÅ: - Det går rundt på et vis, men jeg har levd fra dag til dag

Vise frem gamle mattradisjoner

- Det handler om å kunne bruke råvarene og grønnsakene våre. Vi har mistet mye av kunnskapen om det å safte og sylte selv, derfor vil vi gjerne vise frem og lære nye generasjoner hvordan de kan lage historisk mat på en ny og god måte. Alle har hørt om boknafisk, men det er ikke alle som vet hvordan man lager det, sier Rustad.

LES OGSÅ: 400 000 besøk på trønderske kulturarrangement

Historisk fra fjord til fjell

Trøndelag er en matregion som har «alt», ifølge festivallederen. Det finnes 200 lokale produsenter av matspesialiteter innen kjøtt, fisk, skalldyr, fugl, frukt, bær, grønnsaker og meieriprodukter, spredt over hele Trøndelag. Mye av dette er historisk mat, dvs. mat folk har spist i flere hundre år på ulike vis.

- Inge Johnsen på Liantunet har forsket litt på hva man spiste i middelalderen. Da hadde de ikke poteter, men brukte mye kål og havregrøt. Det ble også benyttet mye bær, egg og melk. Sjørost og tettemelk kom tidlig, og mye av dette har vi glemt. «Tjukkmelk» fra Røros er et slikt tetteprodukt og regnes som historisk mat, sier Rustad.

Matkurs med mat gamlemåten

Festivalledelsen ønsker å løfte frem gode, gamle norske mattradisjoner i en tid der folk flest lager norske varianter av sushi, thaimat og pasta.

- Vi reiser mye i dag og er flinke til å adoptere nye matretter. Og da er det kanskje lett å glemme hvilke matfat og mattradisjoner vi har selv. Når folk fra andre land kommer hit serverer vi gjerne pizza, taco eller lignende, men vi serverer kanskje ikke boknafisk eller havregrøt, sier Rustad og understreker at vi har blitt mye flinkere til å ta i bruk internasjonale mattrender, gjerne med en twist av Norge.

LES OGSÅ: Gjærer te til Matfestivalen

LES OGSÅ: Du kan kåre Trøndelags beste lyse øl

Salting, tørking og brygging

Med historisk mat på agendaen har festivalledelsen selv lært mye om vår egen matkultur. Under festivalen arrangeres det en rekke kurs som tar for seg norske mattradisjoner.

- Kurstilbudene vi har under festivalen er også knyttet til det historiske, både hvordan du lager gode matretter, men også om hvordan man salter, tørker og hermetiserer mat, sier Brit Melting som er prosjektleder for Matfestivalen.

- Men i en travel hverdag er det ikke lett å finne tid til safting, sylting og hermetisering?

- Det tar jo lang tid å sylte og safte bær, men det er lettvint å bruke det som en ingrediens i matlagingen etterpå. Det er snakk om mye forarbeid, men veldig enkelt å hente frem fra fryseren eller skapet senere, supplerer Rustad.

Kurs for å kaste mindre mat

- Vi har også et kurs som handler om matvinn. Tanken er at vi skal unngå å kaste mat og lage gode matretter av rester eller produkter som er gått ut på dato, sier Melting om kurset der deltagerne lærer hvordan man vurderer om maten er brukbar og hvordan man sparer penger, tid og miljøet ved å ta i bruk «forsvinningsmaten».

Mjød og maltkurs

Bryggerifestivalen har i likhet med matfestivalen lagt seg på en historisk profil. De byr på 20 bryggerier i år og har bygd opp en egen bar som skal gi pubstemning midt i Trondheim sentrum, ifølge Åslaug Hennissen som er prosjektleder for festivalen.

- Vi har 12 trønderske, fem nasjonale og tre internasjonale ølbryggerier representert i år. De tre internasjonale bryggeriene er «håndplukket» fra Nederland, Belgia og Latvia og har spesialkompetanse. Vi er opptatt av kunnskapen rundt øl og mat på denne festivalen, sier Hennissen. Alle de 20 bryggeriene kommer hit og presenterer ølnyheter for publikum. Og for andre gang arrangeres NM i øl og mat der det handler om å brygge det beste ølet til skrei.

 lLES OGSÅ: Du kan kåre Trøndelags beste IPA

Øl-konkurranse

- Vi skal også kåre folkets pris, altså Trøndelags beste lyse øl. Lyst øl er jo veldig i vinden i sommerhalvåret. Og vi er i en brytning nå der vi ikke bare skal ha pils lenger, det har kommet så mange nye sorter og smaker, sier festivallederen. Hun ønsker å trekke frem norsk malt og malting, en tradisjon som har forlatt Norge, men som fortsatt holdes i hevd i Stjørdal.

- Vi bygger opp et eget malteri som det går an å komme og se på. Det eneste stedet i Norge der det foregår noe maltproduksjon er på Stjørdal. Så det er Stjørdalinger som kommer hit og gjør dette for oss, sier Hennissen.

Trøndersk matfestival og bryggerifestival arrangeres fra 4.-6. august.

Øl, bakst og meieriprodukter fra Røros er godt representert under Trøndersk matfestival og bryggerifestivalen 2016. 

Øl, bakst og meieriprodukter fra Røros er godt representert under Trøndersk matfestival og bryggerifestivalen 2016. 

Trøndersk matfestival og bryggerifestival er representert med 135 produsenter fra hele Trøndelag. Illustrasjonen fra Oi!Trøndersk mat og drikke viser hvor det foregår produksjon av grønnsaker, kjøttprodukter, reinskjøtt:, fisk/laks/sild/sjømat/blåskjell, bakst, ost, sjokolade og syltetøy. 

Trøndersk matfestival og bryggerifestival er representert med 135 produsenter fra hele Trøndelag. Illustrasjonen fra Oi!Trøndersk mat og drikke viser hvor det foregår produksjon av grønnsaker, kjøttprodukter, reinskjøtt:, fisk/laks/sild/sjømat/blåskjell, bakst, ost, sjokolade og syltetøy. 

På forsiden nå