Fest, mat og moro er stikkord for Bakklandsdagene denne gang. Det ligger an til en bydelsfest for store og små. Og noe nytt på underholdningsfronten.

- Det kommer til å myldre av aktiviteter på Bakklandet i helgen. Og vi har fått spesialskrevet «Bakklandsrevyen» i år, og den kan vi bygge videre på år for år med nye dagsaktuelle temaer, sier Trude Sandnes, styremedlem i Bakklandsdagene som sammen med en rekke andre ildsjeler drar i gang Bakklandsdagene for ellevte gang. Det handler om å skape liv i bydelen, og ikke minst vise frem det som allerede finnes der. Alle mulige uterom tas i bruk under arrangementet.

Liv og leven i byrommene

- Bakklandet er et lite område og det begrenser mulighetene dersom man fjerner mer av utearealene, sier Trude Sandnes med klar adresse til kommunens planer om å selge bakgården der det foregår en rekke aktiviteter gjennom året, og spesielt under Bakklandsdagene

- Vi må hele tiden kjempe for byrommene, og det er ikke så lenge siden vi måtte kjempe for Gåsaparken. Bakklandet er viktig for Trondheim, det er viktig for kulturlivet, og for å få til en levende by. Vi trenger byrom å utfolde oss i, sier Sandnes

- Og i år skal vi ha noe vi har kalt «På grensa til allsang», altså ikke allsang på grensen, men en allsangkveld, supplerer Øyvind Brandtzæg. Det er satt av et par timer til allsang fredag kveld, inspirert av tv-programmet «Allsang på grensen».

Litt mer enn bare allsang

- Vi prøver å lage en lokal vri med Trondheimssanger, noen åttitalls slagere, hits osv. Jeg har et mål om å få til minst en synkopering, det vil si at tonen kommer bitte litt før man tror. Altså at vi kan synge «Litjvisa mi» sånn:. til by`n æ vart født i ..., ikke sånn ... til by`n æ vart født ... i ..., sier skuespilleren og sangeren og understreker at det er snakk om en intim allsangsetting. Tanken er å lage ulike varianter av allsang-sjangeren.

- En litt krevende allsangkveld?

- Jeg må jo bare kjefte på folk til alle får det til, sier Brandtzæg humrende og legger kjapt til at dette er noe alle kan være med på og at det er lov å ikke synge også.

- Poenget er å gjøre noe morsomt ut av det, at det ikke bare blir å sitte der å synge gjennom sangene. Det er mulig jeg har et voldsomt overmot på dette, men vi må jo bare prøve. Det blir låter fra Åge Aleksandersen, og vi må ha med Bruce Springsteen og andre som har vært her i sommer. Dessuten blir det mulig for folk å ønske seg sanger. Hvem som helst kan ønske seg hva som helst av allsanger, gjerne noe obskurt og rart. Og da må jo alle google. Alle må finne teksten på telefonen og synge med den foran seg, sier Brandtzæg. Selv har han et grunnrepertoar og et sanghefte som utgangspunkt for allsangkvelden. Beatleslåten «All you need is love» er hans favoritt.

- Den er jo litt sånn love, love, love, dutua, men ganske vanskelig, smiler Brandtzæg.

Bygdebasar

Lørdag blir det konsert med Ulf Risnes. På søndag er det duket for basar, noe som også er blant nyhetene under Bakklandsdagene i år.

- Dette blir en klassisk bygdebasar der vi selger gode, gammeldagse årer, altså en pinne med nummer på. Og så trekker vi et nummer og kanskje vinner du. Det er en slags hybrid mellom tombola og bingo, forteller Marit Gjeset som er styremedlem i Bakklandsdagene.

Tar i bruk hele Bakklandet

Carsten Tourrenc er styreleder for Bakklandsdagene. Han er opptatt av å åpne opp bydelen i større grad for å synliggjøre mye av det som allerede finnes på Bakklandet.

- I fjor hadde vi en tydeligere festival, men i år blir det mer bydelsdager. Det foregår mye her uansett, men i tillegg viser vi frem bakgården, har markedsboder, utstillinger og spisesteder, sier Tourrenc.

- Det blir mer matservering enn ved tidligere Bakklandsdager, og hovedtanken er å lage bakgårdsstemning og mer fest denne gang, supplerer Endre Forbord som har det tekniske ansvaret under festivalen.

Bakklandsdagene er for alle, åpner fredag kl. 12.00 og varer til søndag kveld.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Skuespiller og sanger Øyvind Brandtzæg drar i gang allsang under Bakklandsdagene og det han har kalt «På grensa til allsang». Foto: Martin Andersen
Ulf Risnes holder konsert i bakgården ved Brubakken 12 på lørdag under Bakklandsdagene. Foto: Finn Walther