Søstrene Ragnhild og Turids oster til finalen i «Det norske måltid»

- Det smaker litt fjøs, sier Turid Nordbø om den ene av de to finaleostene.

Søstrene Ragnhild og Turid Nordbø driver Grindal Ysteri i Rennebu, som har to oster i finalen i «Det Norske Måltid». Her sammen med blåmuggosten Råblå - ikke av ysteriets mest sofistikerte, ifølge Turid Nordbø.  Foto: TOM GUSTAVSEN

Saken oppdateres.

Konkurransen «Det norske måltid» tar mål av seg å kåre de beste mat- og drikkeproduktene fra Norge, og arrangeres i år for niende gang.

Konkurransen er delt opp i elleve kategorier etter råvare og foredlingsgrad. Den første utsilingen fant sted i Stavanger. I dagens delfinale, som fant sted ved Mathallen i Trondheim, skulle den lokale juryen smake seg fram til sine favoritter i kategoriene kjøtt, ost og tradisjonsøl fra hele landet.

Burgerne tar alt for stor plass, mente vår kommentatpr da han besøkte Matfestivalen i Trondheim.

To ostefinalister

Følgende ni produkter er videre til finalen, som juryeres i Oslo i november og offentliggjøres i Stavanger i januar:

Årets kjøtt:

Lammecarré av Klosterlam, Klostergarden, Rogaland

Limousin Mørbrad, Oppdal Smak og Behag / Megarden Limousin, Sør -Trøndelag

Gilde Årets ferske sommerlam – Grillribbe naturell, Gilde, Nortura SA, Oslo

Årets tradisjonsøl:

Nøgne Ø Norsk Høst, Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri A/S, Aust-Agder

Okkelberg, Stjørdals Bryggeriet, Nord-Trøndelag

Vestlandskyss – Bringebær Saison, Lysefjorden Mikrobryggeri, Hordaland

Årets ost:

Råblå, Grindal Ysteri AS, Sør -Trøndelag

Myrull, Grindal Ysteri AS, Sør -Trøndelag

Lille Aske, Bo Jensen, Rogaland

Dermed ble den ekstra glad dag for Grindal Ysteri i Rennebu - et lite, økologisk håndverksysteri som yster av fersk og upasteurisert melk fra egne dyr, drevet av søstrene Ragnhild og Turid Nordbø.

- Det er kjempeartig, dette hadde vi ikke forventet. Vi har fått priser for begge ostene tidligere i sommer, så vi vet de er bra, men det er spesielt å være i en finale der vi deltar med to av tre oster, sier Turid Nordbø.

LES OGSÅ: Kresne matentusiaster omfavner ostene fra søstrene

Oppkalt etter geita

Osten Myrull er en chevre, en geitost, med tydelig preg av opphav, forteller Nordbø.

- Den har et tydelig preg av melka, og er forholdsvis mild. Den er oppkalt etter den ene geita mi, forteller hun.

Under Matfestivalen i august fikk geitosten Myrull den aller gjeveste prisen, «Årets produkt».

Råblå, derimot, er en kjellerlagret blåmuggost som er forholdsvis fast.

- Den har en spesiell modning som gir den en annen karakter enn de fleste andre blåmuggostene. Det er laget av upasturisert melk og har en litt rå smak - det smaker litt fjøs. Det er ikke den mest sofistikerte osten vi har, sier hun.

Stjørdal og Oppdal også videre

I tillegg til disse to produktene lager ysteriet ostene Åskeladd (av kumelk), fetaosten Uhøvla, i tillegg til ferskost og yougurt laget av både ku- og geitmelk.

Også Stjørdalsbryggeriet og Oppdal Smak og Behag kan juble over finaledeltakelse.

Trondheimsjuryen besto av trondheimskokkene Lars Erik Vesterdal og Renee Fagerhøi, restauratør Roar Hildonen, matjournalist Ole Jacob Hoel samt to «eksterne» innslag i den sørlandske lokalmatentusiasten Åse Hodne Hørsdal og Aslak Dalehaug, driver av Skjolden hotell i Luster.

LES OGSÅ: Trøndelag troner på lokalmattoppen.

Mange trønderske finalister

Trønderske produkter har også markert seg i de to tidligere delfinalene:

Bringebærsorbet fra Reins Kloster AS og RørosIs Blåbærsorbet fra Galåvolden Gård er finalister i kategorien «Årets godbit».

Galåvolden Gård kom også til finalen i kategorien «Årets Meieriprodukt foredlet» med sin RørosIs Tjukkmjølksis med solbær - det samme gjorde Økologisk Cottage Cheese fra Rørosmeieriet.

Villsauskank Frøya fra Dalpro Gårsmat er også finalist i kategorien «Årets kjøtt, foredlet»

Juryen i delfinalen i «Det norske måltid». Fra venstre: Åse Hodne Hørsdal, Roar Hildonen, Renee Fagerhøi, Lars Erik Vesterdal og Ole Jacob Hoel. Juryens sistemann, Aslak Dalehaug, var ikke tilstede på bildet. 

Juryen i delfinalen i «Det norske måltid». Fra venstre: Åse Hodne Hørsdal, Roar Hildonen, Renee Fagerhøi, Lars Erik Vesterdal og Ole Jacob Hoel. Juryens sistemann, Aslak Dalehaug, var ikke tilstede på bildet. 

I tillegg til Råblå og Myrull lager ysteriet ostene Åskeladd, fetaosten Uhøvla (begge med kumelk), i tillegg til ferskost og yougurt laget av både ku- og geitmelk. 
        
            (Foto: Tom Gustavsen)

I tillegg til Råblå og Myrull lager ysteriet ostene Åskeladd, fetaosten Uhøvla (begge med kumelk), i tillegg til ferskost og yougurt laget av både ku- og geitmelk.  Foto: Tom Gustavsen

På forsiden nå