200 år gammel og funker fortsatt

Bursdagfeiring for Gamle Scene ved Trøndelag Teater. Jubilanten bød på kaffe og kaker til alle som stakk innom.

200 år gammel: Slik så salen og scenen ut etter en modell av Anker Maalø. Interiørmessig er det ikke vanskelig å gjenkjenne nåværende Gamle Scene. 

Saken oppdateres.

Skrått scenegulv og 300 sitteplasser. Gamle Scene ved Trøndelag Teater er slik den alltid har vært. Den ser omtrent ut slik den gjorde da Henrik Ibsen kom på gjestespill både i 1854 og 1856, og da Bjørnstjerne Bjørnson kom i 1858. Gamle Scene er det eldste teatret i verden som både Ibsen og Bjørnson selv har stått på.

LES PÅ PLUSS: 25 ting du trenger å vite om Gamle Scene

LES OGSÅ: Hvor frekkhet fødes og sjelen forderves

Selve bursdagen

- Da vi pusset opp i 2012 søkte vi over hele verden for å finne et møbelstoff som egnet seg til de gamle stolene. Vi endte med en stoffleverandør fra Flå, så det har vært kortreist rehabillitering her, sier konstituert direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan. Han synes det er stas å ha et bygg som kan skilte med å ha Nordens eldste teaterscene med sammenhengende drift.

- Gamle Scene er et sted som jeg har hatt et nært forhold til hele livet. Faren min var brannmann og satt brannvakt her, og da var jeg jo titt og ofte med, sier Stokkan som jobbet som revisor ved teateret før han tok over som direktør i fjor.

- Gamle Scene er faktisk en av Europas eldste teaterscener som fortsatt er i drift, supplerer Sissel Grønlie, som er informasjonsrådgiver ved Trøndelag Teater, og tilføyer.

- Vi markerte jubilèet med en egen jubileumsuke i februar, blant annet med forestillingen «Armod og edelt sinn». Det var en forestilling som ble laget og spilt slik man gjorde det i 1816. Vi hadde også en del foredrag om Gamle Scene. Men det var på dagen 20. desember Gamle Scene ble innviet for 200 år siden, derfor feirer vi dette med kaffe og kake til byens befolkning i dag, sier Grønlie.

Frode Bye er medlem av «Teaterets venner» og har vært en ivrig teatergjenger helt siden han var barn. I dag tok han turen til teateret for å bli med på bursdagfeiringen.

- Jeg har et ganske nært forhold til Trøndelag Teater, og prøver å få med meg alt som spilles her. Det er ganske sterkt at dette er en av Nordens eldste teaterscener som fortsatt er i bruk, og det er utrolig at det er på dagen i dag for 200 år siden det hele startet, sier Bye.

LES OGSÅ: En vakker liten juvel

LES OGSÅ: Mot alle odds

Driftig jubilant

Idun Skjærseth og Åse Bjørnsdatter Paulsen er også ivrige teatergjengere og kom for å feire jubilanten og spise kake.

- Jeg er veldig glad i å dra på hit. Jeg elsker teaterstykker og synes det er en utrolig fin måte å fortelle historier på. Det første stykket jeg så på Gamle Scene var «Karius og Baktus», sier Skjærseth.

- Jeg har vært på omvisning her flere ganger og det er fascinerende å se hvordan ting fungerer bak scenen. Det er litt rart at denne scenen er 200 år gammel, for den fungerer jo fint nå også, sier Paulsen.

Nært forhold til teateret: Konstituert direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan, har hatt et nært forhold til Trøndelag Teater hele livet. 

Nært forhold til teateret: Konstituert direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan, har hatt et nært forhold til Trøndelag Teater hele livet. 

Imponert over jubilanten: Frode Bye er medlem av Teaterets venner og synes det er stas at Gamle Scene fortsatt er i full drift. 

Imponert over jubilanten: Frode Bye er medlem av Teaterets venner og synes det er stas at Gamle Scene fortsatt er i full drift. 

Elsker teateret: Åse Bjørnsdatter Paulsen og Idun Skjærseth er begge glad i å gå i teater, og ville gjerne være med å feire Gamle Scene. 

Elsker teateret: Åse Bjørnsdatter Paulsen og Idun Skjærseth er begge glad i å gå i teater, og ville gjerne være med å feire Gamle Scene. 

På forsiden nå