Det er «stinn brakke» i kongressalen lørdag ettermiddag. De få tomme stolsetene som er å se, er opptatt de også, av unger som er ute på hyss, får ansiktsmaling, eller står foran scenen.

Alle var med

Der står Bergens-bandet Good Time Charlie, som har laget Jubelblues for barn i mange år. Arle Hjelmeland er frontfigur, og i dag har han pyntet seg i rød fløyelsjakke, kantet med sølvbånd. På hodet har han en turkis turban, i retning ånden i Aladdins lampe, så her kan alt skje.

- Nå skal vi spille en låt som handler om å bygge hytte i et tre - voksne ingen adgang. Og så blir det «Hytte Boogie Woogie», og alle er med, også de mange besteforeldrene som har tatt med barnebarna på blues. Det er en del av dem i salen.

- Du, jeg kom på noe tøft. Hva om vi bytter plass, og så kan jeg stå der du står. Det blir tøft, eller hva? Trommisen har reist seg fra trommene, og er klar for et sceneskifte, men blir avvist av Arle.

- Nei, det har jeg ikke så lyst til. Jeg har pyntet meg og alt mulig. Dessuten er det du som spiller trommer, og jeg som synger, svarer han og drar igang alle små og store i en snurre rundt, synge åjaåjaåja og klappklappklapp.

Stemningen tar seg opp, og snart er det tid for å være med. De heldigste får komme opp på scenen og spille sammen med orkesteret. Konsentrerte javel, men lett å se at det var skikkelig gøy.

Blues-kid for barna

Stor jubel, skikkelig gøy. Og bak scenen venter Toby Lee. Han er 13 år, fra Oxfordshire i England, og har spilt på mange bluesscener over hele verden allerede.

Pappaen hans, Terry, er fotograf og står klar for å lage nye pressebilder. Fra Trondheim og Nidaros Blues.

- Tobys talent har snudd litt opp-ned på familielivet, men han elsker å spille, så vi reiser når vi kan, sier han.

De kom onsdag, og siden har Toby vært Blues-kid og jammet med flere band allerede. Nå har turen kommet til barna.

- Han har med den første gitaren, en billig sak til 500 kroner - vi har lyst til å vise at man ikke nødvendigvis må ha en Gibson for å få det til å låte, sier pappa Terry.

- Han har kanskje flere å velge i hjemme?

- Å ja, jeg tror han har et sted mellom 30-40 gitarer.

- Han får dem nesten slengt etter seg, kanskje?

- Ja, det er nok litt sånn.

- Rekker han å se eller oppleve noe annet enn å spille, mens han er her?

- Ja, det må vi passe på. Toby er bare 13 år, og som andre gutter på hans alder. Akkurat nå er han ganske sliten, men når han er ferdig her skal vi hvile litt, og så blir det litt fritid før han spiller med Sugar Ray i kveld.

Jublet for Toby

I det samme entrer Toby scenen med gammel-gitaren sin, til varm applaus fra publikum. GTC drar igang en ny låt. Toby er med, drar til med en solo og høster ny applaus og jubel fra publikum. De vil åpenbart ha mer.

I neste sekvens er 13-åringen alene med musikken, i en låt med spesiallaget gitar, før han avslutter som han begynte, i en jam med GTC.

Det hele er nesten over før det fikk begynt. Den som stakk en tur på toalettet før Toby gikk utpå, gikk trolig glipp av hele seansen. Trøsten får være at den kid'n hører vi garantert mer fra.

Vår anmelder ga Waterboys en 5-er på terningen etter fredagens konsert.

Arle Hjelmeland i Good Time Charlie sørger for at blå toner når ut til de minste. Foto: Håvard Jensen
Det var ingen tvil om hvem som var trekkplasteret under barnebluesen lørdag ettermiddag. Hele salen kom seg på bena da Toby Lee (13) spilte. Foto: Håvard Jensen
Bergensbandet Good Time Charlie har gitt ut to album med barneblues. Foto: Håvard Jensen