- Denne løsningen kom like brått på meg, som alle andre. Vi er utrolig fornøyde så langt, så får vi se hvordan det ser ut i detaljene, forteller streikeleder ved NRK Tyholt, Tron Soot-Ryen.

De er allerede på plass på Tyholt for å se nærmere på de kommende dagene, men ingen begynner på jobb før klokken 05.00 i morgen tidlig.

- NRK-ledelsen har sett et trøkk i streiken, og innså vel at vi ikke kom til å gi oss med det første. Vi har hatt stor streikevilje og mye aktivitet, legger Soot-Ryen til.

Glad for løsningen

Det var under en pressekonferanse onsdag kveld at NRKs streikeleder, Richard Aune og kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen meddelte at NRKs streik skulle bli avsluttet ved midnatt.

- Vi har fått gjennomslag for kompetansekravene, og fått innfridd krav om at tilkallingsvikarer blir lønnet som andre ansatte. I tillegg har vi fått et generelt tillegg på 18 100 kroner, som vi håper skal kunne ta igjen noe av lønnsgapet til andre mediehus, sier NRKs streikeleder Richard Aune på pressekonferansen.

Partene er enige om at ingen ønsket streiken, men har brukt de siste dagene på å ivareta både NRKs hensyn og de ansattes hensyn. Fremover vil de fokusere på å ha kommet til enighet.

- Jeg er glad for den totale løsningen, og aller mest fornøyd med at i løpet av noen timer skal vi opp å stå. I praksis avsluttes streiken om 3,5 timer - så kan det hende at noen i yr glede kommer løpende til jobben. Det er litt skrint i katalogene, så vi kommer til å bruke noen timer før NRK er oppe med det tilbudet vi vanligvis står for, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Konkurransen til TV2

Når det gjelder tap av seere og for eksempel konkurransen om bryllupet i Windsor Castle forteller Eriksen at det verste var å skuffe publikum på slike store arrangement.

- Men at TV2 fikk flere seere disse dagene, det lever jeg godt med, legger Eriksen til.

Tron Soot-Ryen forteller at de har hatt stor støtte blant folk flest, og har troen på at seerne kommer tilbake.

- Når de gode gamle programmene er på plass igjen vil seerne komme tilbake. Det har vi sett ved streiker før, og jeg har troen på at det skjer denne gang og.

- Bra oppgjør

- Dette er et oppgjør på en ramme innenfor 2,8 prosent, men innretningen er litt annerledes. Tilleggene er litt ulike, men innenfor samme ramme som de seks andre forbundene i NRK har fått - og ellers i bransjen, mener Eriksen.

- Frykter du at seere og lyttere har forsvunnet?

- Jeg håper at vi får dem tilbake. Fordelen er at vi har hatt pinse og fint vær, og normalt sett lavere oppslutning på tv og radio. Jeg tror derfor vi har vært litt heldige, sier Eriksen.

Hverken han eller streikelederen på Marienlyst ønsker å kommentere hvordan det har vært jobbet med løsningen den siste uka.

- Vil gjenvinne tilliten

- Hva med at tilbudet har vært redusert den siste uka, hva er konsekvensene for omdømmet til NRK?

- Mange har sendt meldinger og sagt at de er skuffet, men enda flere har meldt at de savner NRK. Så er det potensielt alvorligere å ikke levere som vi skal i disse dager. Men vi skal gjenvinne tilliten vi har. Og så tror jeg at Norge er i en særposisjon, og får forståelse fra befolkningen på at vi har fagforeninger og streikerett, sier Eriksen.

- Hvordan løse kompetansekravene framover?

- Vi skal samarbeide med NRK, og vi har en tekst nå som vi kan jobbe videre på, sier Richard Aune.

- Det er ingen tvil om at NRKJ har vært opptatt av prosessen rundt dette spørsmålet. Men NRK har satt av penger til kompetanseheving. Så kom vi ikke helt i mål på dette spørsmålet, men nå har vi også landet dette og skal jobbe sammen om dette framover, sier Eriksen.

- Får vi radiotilbud som vanlig i morgen tidlig?

- Vi skal være gode allerede i morgen, kanskje bedre enn P4. Og ganske kjapt på normalt NRK-nivå, sier Eriksen.

- Bruken av tilkallingsvikarer er kraftig redusert de siste årene, de brukes nesten ikke i nyhetene lenger. Nå har vi blitt enige om at vi skal rapporter og gi oversikter og se og evaluere om det er skjevheter og urimeligheter - om man er betalt i tråd med usikkerheten i dette og kompetansen man har.

Streik i en uke

Streiken har i praksis lammet NRKs nyhets- og aktualitetsdekning siden tirsdag i forrige uke. I dag, en drøy uke senere er den avblåst.

Dette var kravene

NRK-journalistene hevder de ikke ble møtt på noen av sine tre hovedkrav: sikring av kompetanse for framtida, likebehandling av tilkallingsvikarer og fast ansatte og starten på et utjevning av lønnsforskjeller mellom NRKs journalister og sammenlignbare grupper i andre medier.

Allerede samme dag som streiken brøt ut, antydet kringkastingssjef at det var mulig å finne en enighet på de to første punktene. Men det var uaktuelt for ham å gi et lønnstilbud som i praksis ville gjort NRK-journalistene lønnsledende, argumenterte Eriksen.

Nå har NRK-journalistene fått et generelt tillegg på 18 000 kroner, som kringkastingssjefen mener ligger innenfor et oppgjør på 2, 8 prosent.

Streikeleder ved NRK Tyholt, Tron Soot-Ryen. Foto: Morten Antonsen
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Rickard Aune møttes pressen sammen klokka 20.30 onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix