Bildebevis: Dette bildet av skjelettet i brønnen ble tatt i 1938, før brønnen ble dekket til igjen. Foto: NIKU

Ifølge sagaen lempet baglerne en birkebeiner i brønnen under erobringen av borgen i 1197. I 1938 ble det oppdaget et skjelett i brønnen, uten at det ble hentet opp. Nå letes det etter det endelige svaret på det gamle mysteriet.

Tirsdag ble det satt i gang utgravning av brønnen på Sverresborg, med utpumping av vann og forsiktig graving i stein og mudder. Ifølge Trøndelag Folkemuseums nye forvaltningsplan for borgen skal området rundt brønnen legges bedre til rette for publikum, og Riksantikvaren har bedt om ugravning før arbeidet med tilrettelegging settes i gang.

- Vi har grunn til å tro at det ligger et skjelett i brønnen og at dette kan være fra kong Sverres tid. Men vi kan ikke ta noe for gitt og betrakter brønnen forelpig som et åsted, et sted der det på et eller annet tidspunkt kan ha skjedd noe kriminelt, sier arkeolog Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Følg adressa.no på Facebook

Politiet til stede

På grunn av de uklare omstendighetene rundt det angivelige skjelettet, er også politiet til stede under utgravningen, ved kriminaletterforsker Thomas Andresen, i tillegg til osteolog (beinekspert) Sean Denham fra Arkeologisk museum i Stavanger og Sissel Ramstad Skoglund fra Riksantikvaren.

Sverressagaens beretning om mannen i brønnen, ble antatt bekreftet høsten i 1938. Brønnen ble da gravd ut til en dybde av fem meter, og rester av et skjelett kom til syne mellom steiner i bunnen. Etter funnet høsten 1938 ble brønnen dekket til, og en videre undersøkelse skulle gjøres av Gerhard Fischer sommeren 1939.

Urørt skjelett

- Fischer fikk se fotografier fra gravingen året før, men det er ingen ting som tyder på at brønnen ble gravd opp igjen. Skjelettet ble dermed liggende urørt, sier Petersén, som håper å finne det igjen i løpet av denne uka.

På bakgrunn av fotografiene mente Fischer at skjelettet i brønnen på Sverresborg bekreftet opplysningen i kong Sverres saga om at baglerne kastet en mann i brønnen under sin erobring av borgen i 1197. Baglerne, dvs. oslobiskopen Nikolas' krigere, hadde gjort en avtale med lederen på borgen, Torstein Kugad, om å innta forskansningen mot at de 80 birkebeinerne på borgen fikk beholde livet. Mannen som havnet i brønnen, var visstnok allerede død da baglerne kom, og den uvanlige «begravelsen» skulle sørge for at vannet ble udrikkelig. I tillegg ble den dype brønnen fylt med stein av det murverket som ble brutt ned.