–Jeg har vært her de siste dagene og skal også hjelpe til i helga, sier Jaffer Abas.

28-åringen fra Sudan har vært i Norge i ni måneder og bor til vanlig på Trondheim mottakssenter på Sandmoen. Sammen med 25 andre flyktninger har han de tre siste dagene bygget scene, satt opp gjerder og lagt ting til rette for den første utgaven av barnefestivalen.

–Dette er kjempefint. Jeg liker jobbe med frivillig arbeid, og har gjort veldig mye forskjellig. Jeg skal også få med meg selve arrangementet i helga, sier Abas.

Mohamed Sabt (23) fra Sudan og Henok Yakob (33) fra Eritrea sier de setter pris på å kunne være til nytte.

–Det har vært veldig fint, vi vil gjerne jobbe mer frivillig. Det er bare å ta kontakt, vi kommer, smiler de to.

–En kjemperessurs

Styreleder for festivalen Bård Flikke og festivalsjef Merete Moum Lo sier flyktningene er en kjemperessurs for festivalen.

–Vi fikk en idé om at vi skulle spørre dem. Vi dro opp til Sandmoen, og plutselig hadde vi 25 frivillige. De jobber som ordinære frivillige og har lagt ned en kjempeinnsats, sier Flikke.

–Tilbakemeldingen er at de er lykkelige over å få hjelpe til. De får bidra med noe de kan, og samtidig være med på å skape noe, sier Moum Lo.

Da vi besøker festivalområdet fredag ettermiddag, begynner det meste å komme på plass. Hovedscenen – der blant andre Rasmus og Verdens Beste Band, Tullekattesnutene, Luftforsvarets Musikkorps og Maj Britt Andersen skal spille – er på plass. Det samme er Grevlingen, barne- og ungdomsscenen som styres av ungdommer fra Kultursenteret ISAK.

–Der blir det konserter med alt fra Småbispan, improteater og FOG, som vant Trøndersk mesterskap i rock tidligere i år, sier Moum Lo.

Egen foreldreparkering

Samtidig er Juba Juba langt mer enn det som foregår fra scenene. Målgruppa for festivalen er familier og barn mellom null og 12 år, derfor er det viktig med mange ulike aktiviteter, sier festivalsjefen og peker og forklarer.

Det blir blant annet sirkusskole, sverdkamp, instrumentverksted, gitarkurs, interaktiv sandkasse, basseverksted, klinkis og ansiktsmaling. Festivalen har et eget litteraturtelt som får besøk av flere forfattere, blant dem Tone Almhjell og Reidar Kjelsen.

Og skulle foreldrene bli slitne, kan de plasseres i en egen foreldreparkering, inspirert av barneparkeringen på Ikea.

Flikke og Moum Lo er begge tilknyttet Pstereofestivalen. Flikke som deleier og markedssjef, mens Moum Lo jobber med barnearrangementet. De tar med seg mange av rutinene fra Pstereo over til Juba Juba.

Nyskapning i Trondheim

–I Trondheim har det ikke vært arrangert noe så stort for barn tidligere. Vanligvis er det bare én scene og det er det. Dette er et felles løft der svært mange bidrar, sier Flikke.

–Vi er blitt møtt med en utrolig velvilje når vi har spurt om hjelp. Det er tydelig at folk har lyst til å ha et slikt arrangement i Trondheim, sier Moum Lo

Festivalen håper på 3000 besøkende per dag, men har plass til minst dobbelt så mange. Fredag kveld var det solgt til sammen 5000 billetter.

At værmeldingene varsler om en del regn, tar de ikke så tungt. Festivalen har sørget for ekstra drenering og grus på de mest utsatte områdene.

–Litt regn er neppe noe ungene bryr seg om. Bare de voksne også husker å kle seg godt, skal dette gå bra, sier Bård Flikke og Merete Moum Lo.

Spent: Festivalsjef Merete Moum Lo håper på 3000 besøkende per dag. Fredag kveld var det solgt til sammen 5000 billetter. Foto: KRISTIAN HELGESEN, Foto: KRISTIAN HELGESEN, Adresseavisen
Dekorativ: Leveggen ut mot Festningsgata er dekorert med 400 barnetegninger. Foto: Adresseavisen, Foto: KRISTIAN HELGESEN, Adresseavisen