- Sier dere Trondheim eller Trondhjæm, spør Osvold.

- Du må love meg å aldri si Trondheim, sa moren min bestandig, alltid Trondhjæm, og hun var fra Inderøy, skyter Sand inn og dermed er samtalen i gang med radarparet som trakk fulle hus på 70-og 80-tallet og turnerte landet rundt med «Stutum speaking». Innringeren Stutum var fast innslag i Totto Osvolds NRK-programmer. I dag er de to på Rockheim for å fortelle om Stutum og hvordan det hele startet. Og selvsagt blir det en rekke ordvekslinger i samme sjanger som Stutum fra da de herjet som mest.

LES OGSÅ: La hele august være festival!

Basert på samfunnsengasjement

- Dette blir morsomt, interessant, håper vi da, men jeg hadde aldri trodd at vi nok en gang skulle lage noe Stutum etter mer en 30 år, sier Osvold.

- Og akkurat det er helt på trynet, altså, sier Sand og forteller at det som satte i gang Stutum-figuren var samfunnsengasjementet og Vietnamkrigen. Krigsherjingene i Asia opprørte ham voldsomt den gangen.

- Jeg har alltid vært samfunnsengasjert og egentlig er dette noen koksgrå sosialdemokratiske pekefinger-greier som jeg har ikledd noen morsomme ord.

- Og så ble «Stutum» et begrep?

- Ja, og jeg fikk være med på dette, og grunnen til at jeg synes dette var så morsomt var at jeg likte satiren samfunnsengasjementet hos Bjørn. Jeg måtte være den moralske, selve «veggen», den som sa at nei, og at nei, sånn kan det ikke være, men jeg var jo enig i tankegangen bak denne figuren. Og vi hadde det så morsomt at jeg kan ikke få sagt det, flirer Osvold.

- Hvorfor sluttet dere?

- Alt har sin tid, og det har noe med språket å gjøre. Du må følge med hele tiden og det skjer så raskt, utviklingen som foregår teknisk og sosialt. Greier du ikke henge med er du fortapt, sier Sand.

LES OGSÅ: En latterlig forsamling

Mange tok satiren på alvor

Osvold supplerer med å fortelle at de måtte runde av hele konseptet da folk begynte å identifisere seg med «Stutum-figuren». Folk begynte å ta det på alvor.

- Som da jeg tok taxi hjem fra jobb av og til, og fikk kommentarer som «steike, Osvold, så flott at han sier ifra, endelig en som sier fra». Det var når folk begynte å bli enige med Stutum at det ble skummelt.

Begge ble skremt av at flere uttrykte fullstendig enighet med Stutum i hans karakteristikker av mennesker og situasjoner. De fyrte opp populismen på en måte som gjorde dem skeptiske til å fortsette.

LES OGSÅ: Fleksnes og frekkiser på Rockheim

Hemmelig telefonnummer

Men det ble tre plateutgivelser og en Spellemannspris før de ga seg. De var som popstjerner å regne og Osvold måtte skaffe seg hemmelig telefonnummer.

- Folk begynte å ringe meg hjem på julaften og kom med hele Stutum-repertoaret over telefon.

- Hva tenker dere om at kommentarfeltene på nettet er fulle av «Stutumer» i dag?

- Det er vel bare det at de har fått et større rom å bevege seg i, slik var det ikke før. Nå flyter det ut mer av den «gørra» som beveger seg i oss alle, sier Sand som selv aldri leser kommentarfeltene.

LES OGSÅ: Reiseradioen har feiret sommeren i 50 år

- Hva med valgkampen, blir det mange «Stutum-poeng» av den?

- Anundsens video burde jo absolutt komme inn nå, den er jo en glimrende Stutum-video i seg selv, humrer Osvold og sikter til justisministerens valgkampvideo som mange har diskutert de siste dagene.

- Populismen har kommet gradvis mer og mer, og det er ikke sånn som det var da vi holdt på. Da var jo Stutum den store populisten som sa fra på vegne av flere, og jeg måtte inn å si at sånn var det nå ikke.

- De fleste har en syltynn hinne av høflighet. Det er jo bare fordi vi har lært at det er lurere å opptre annerledes som gjør at vi ikke buser ut med noe alle sammen. Jeg tror det er veldig lett å bli som Stutum, sier Sand.

Radarparet er tilbake: Totto Osvold og Bjørn «Stutum» Sand underholdt på Rockheim i dag, mer enn 30 år etter at de sluttet å turnere med «Stutum speaking». Foto: TERJE SVAAN