Det ble en viss temperatur da avtroppende leder for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, møtte til debatt mot museumsdirektør Pontus Kyander i NRKs Dagsnytt 18 fredag.

Tybring-Gjedde mener Kyanders tekst i vårprogrammet til Trondheim kunstmuseum, hvor Frp blir omtalt som et farlig og nasjonalistisk parti, er «på grensen til det injurierende».

- Han sitter på sin høye hest og roper fra sitt babelske tårn. Han kan godt gi uttrykk for den forvirring som finnes i hans eget hode. Men han trenger ikke bruke et hvert mikrofonstativ til å lire av seg ondskapsfulle ytringer, begynte Tybring-Gjedde.

- Etser bort vår sjel

Kyanders tekst i museumsprogrammet har fått mye oppmerksomhet den siste uka. Mye har vært knyttet til at kulturminister Thorhild Widvey (H) ringte styreleder Rasmus Brodtkorb ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST) for, ifølge seg selv, å innhente fakta i saken.

Direktør Suzette Paasche ved MiST sendte i det følgende en sms til Pontus Kyander, hvor det sto at Kyander hadde stelt i stand «et helvetes leven». Ordskiftet de siste dagene har i hovedsak handlet om de prinsipielle sidene ved at kulturministeren tok kontakt.

I det aktuelle vårprogrammet til museet skriver Kyander at «nasjonalistpartier - som Frp - er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre - dersom disse «andre» tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss. Dette er vårt land, ikke deres. Vi er dette landets stolte eiere, og det er ikke de. Vi har rettigheter. Det har ikke de».

- Jeg kan ha tatt feil i min beskrivelse av Frp, men det gjør ikke at en minister har mulighet eller rett til å forsøke å påvirke kulturinstitusjoner som skal stå frie, utfordre og skape samfunnsdebatt, sa Kyander til Dagsnytt 18 fredag.

Men Tybring-Gjedde ville heller diskutere innholdet i museumsdirektørens tekst.

- Glad i smågutter

- Om du har rett eller feil er kanskje likegyldig for deg, men det er ikke likegyldig for meg, som har fått drapstrusler og blitt syk og hatt epileptiske anfall på bakgrunn av denne type beskyldninger fra andre norske medier, sa Frp-politikeren.

- Det er så vondt for meg personlig når den type sårende ting kommer, for det er meg personlig han angriper, sa han videre.

Han uttalte også for at Kyanders Frp-omtale er et angrep på de sentrale folkevalgte i partiet.

- Det er 20-30 stykker i Frp som er aktive i politikken, det er 20 stykker på Stortinget og det 10-15 stykker i regjering. Han snakker om dem, han snakker ikke om medlemmer i Østfold som ikke har sagt et ord, sa Tybring-Gjedde, og fortsatte:

- Han snakker om våre sentrale folkevalgte, og det er en stigmatisering av oss. Og jeg kunne ha sagt til deg, Kyander, at jeg tror at du er litt for glad i smågutter. Og det kan jeg mene, det er ytringsfrihet. Jeg synes det er helt uansvarlig å si det, og jeg er helt sikker på at det er feil. Men det er i akkurat samme kategori.

- Ro deg ned

Pontus Kyander omtalte Frp-politikerens argumentasjon som «absurd».

- Å snakke om at Frp stigmatiseres ved at man diskuterer partiet, er nonsens. At det skulle foregå noen som helst mobbing av et parti som er i regjering, er også absurd, sa Kyander.

- Det er ikke absurd, for jeg har opplevd drapstrusler, kontret Tybring-Gjedde.

- Frp er ikke et lite parti som er truet. Det er et stort parti som befinner seg i regjering, sa Kyander.

- Ro deg ned, da, ro deg ned, sa Tybring-Gjedde.

Også Frp-nestleder Per Sandberg har tidligere tatt til motmæle mot Kyanders karakteristikker. Opposisjonspolitikere, som Trond Giske (Ap) og Snorre Valen (SV), har på sin side varslet at Thorhild Widveys (H) telefon til MiST-styrelederen vil få et etterspill.