- Det er min lyseste og vameste bok, sier Tiller om sin sjette roman «Begynnelser» som kommer i september.

Det betyr ikke at utgangspunktet ikke er gjenkjennelig Tiller-mørkt. «Begynnelser» begynner med slutten, at hovedpersonen dør – og så spoler historien seg bakover.

Det er dysfunksjonalitet, familieproblemer, eksistensielle smerte, sikkert også mye humor – men også et politisk engasjement.

Hovedperson fra fylkeskommunen

Hovedpersonen er nemlig svært opptatt av miljøvern og å bevare mangfoldet i naturen, og har som arbeid å kartlegger sjeldne arter i Trøndelag i sin jobb i Miljøetaten i Sør Trøndelag fylke..

- Det er dette sterke engasjementet for jobben og ønsket om å gjøre noe for jorda som gjør boka såpass lys, sier Tiller, som for første gang har brukt mye tid på faglig research.

Teatersuksess basert på samme historie

Mange vil kjenne igjen tittel og rammehistorie fra oppsetningen på Trøndelag Teater, sist høst. Motorpsycho skrev musikken og spilte den selv på scenen. Stykket ble en betydelig suksess, og ble også fremført i Oslo nå i juni.

- Regissørene baserte sitt stykke på en tidlig versjon av romanen, men brukte manus som de ville, sier Tiller – som var godt fornøyd med oppsetningen, og godt kan tenke seg å jobbe mer med teater. Men han er ikke i tvil om at det er romanforfatter han først og fremst er, og at det er det han behersker best.

De to store

Nå skimter hun slutten: Anne B. Ragdes femte bok om Neshov blir den siste. Nå er det virkelig definitivt.

Det er ingen tsunami av skjønnlitterære utgivelser av trønderske forfattere denne høsten, men det er til gjengjeld et topptungt beite. Begge de to store, Tiller og Anne B. Ragde kommer med nye romaner.

Anne B. Ragde kom med fjerde bok i Neshov-serien i fjor høst, og allerede nå kommer femte bok «Liebhaberne».

Ragde sier dette er den definitivt siste. Det sa hun også etter tredje bok i det som lenge med betegnet som en trilogi. Men nå er det visstnok virkelig definitivt slutt.

Sara Husby fra Trondheim romandebuterer i september med «Vi sees (ikke)».

To fra Nordmøre

Om en utvider trønderbegrepet en smule, og det gjør vi gjerne, er det all grunn til å nevne Lars Petter Sveen fra Fræna og Mette Karlsvik fra Frei. Sveen fikk sitt store litterære gjennombrudd med «Guds barn» i 2014, og gir i høst ut «Fem stjerner». Produktive Karlsvik ga ut «Varma» i fjor, og kommer med «Mørkerom» i år.

Trøndersk barnebokhøst

Ny bok i høst: Ingrid Ovedie Volden.

Ingrid Ovedie Volden fikk mye og svært positiv oppmerksomhet for sin debutbok «Alt som teller» i fjor, og kommer med ny bok for ungdom i høst «Hjertet er en knyttneve».

Bidrar med tankespinn: Kari Stai er en av flere trønderske barnebokforfattere med ny bok i høst.

Kari Stais «Tankespinn» er uten hennes faste figurer Jakob og Neikob, mens Nina Grøntvedt gir ut billedboka «Plutselig», mens reservetrønder Jørgen Brekke kommer med andre bok i science fiction-serien «Oppdrag Mars».

Johan B Mjønes kommer med barneboka «Hva gjør du Lukas», mens Martine Grande fra Lierne gir ut sin andre bok «Tapar».

Trøndersk kokebokhøst

Det blir mye god trøndersk mat å lese i høst. Christopher W Davidsen følger opp sitt sølv Bocuse d'Or med kokebok, laget i samarbeid med Gunnar Stavrum: «Verdens beste mat».

Reneé digger saus: Jonas Skybakmoen er medforfatter på kokkens første bok.

Reneé Fagerhøi følger opp seieren i Chef og den suksessrike restaurantåpningen Bula bistrobar med sin første kokebok med arbeidstittelen «mer saus, takk». Jonas Skybakmoen skriver teksten.

Matblogger Trine Sandberg leses ikke bare på nett, få selger fler kokebøker enn henne. I høst kommer en ny: Trine inviterer.

Kirsten Winge og Aase Dotterud har også en betydelig mengde kokebøker bak seg, i høst kommer de med henholdsvis «Den store høstboka» og «Våre beste julekaker».

Petter, Per og Birger

Eivind Hofstad Evjemo er medforfatter på Petter Nyquists bokversjon av TV-suksessen «Petter uteligger». Adressa-journalist Birger Løfaldli følger opp sin bok om RBK med «Landslaget, fra verdenstoppen til fotballens bakgård». Per Egil Hegge er liksom pensjonist, og kommer derfor bare med to bøker i høst, «Kjære landsmenn» er norgeshistorien gjennom tre norske kongers nyttårstaler, mens tittelen sier det meste om innholdet i «Russland 1917, krig og revolusjon».

To bøker i høst: Per Egil Hegge har skrevet om kongenes nyttårstaler og den russiske revolusjon.

Magnus, Brødet og Eselet

Ny bok: Magnus Marsdals mest kjente bok er ti år gamle «Frp-koden». Før stortingsvalget kommer manifest-ideologen med ny debattbok.

Vi regner med at tittelen på Magnus Marsdals planlagte høstbok blir lit mindre generell enn som det foreløpig fremstår på Oktober forlags høstliste, der står det «Sakprosa».

På samme forlags liste figurerer tittelen «Musikkdramatisk billedbok» med duoen Brødet og eselet, også kjent som Henrik Skotte og Gunnar Wærness.

Boka om Victoria Bachke

Historien om Victoria: Victoria Bachke (her med ektemann Christian), bygget opp Ringve museum. Nå kommer en ny bok om hennes liv.

Jorun Dugstad har skrevet historien om den fargerike skaperen av Ringve musikkhistoriske museum under arbeidstittelen «En europeisk kvinneskjebne», som er planlagt utgitt i september.

Håkon Bleken kommer med sin tredje bok med aforismer koblet til hans malerier fra senere år. «I sannhet forfulgt av meg selv» er arbeidstittel.

Roconis selvbiografi

Rolf Collin Nielsen (Roconi) ble født inn i en småborgerlig trondheimsfamilie i 1922, og ble medlem av Nasjonal samlings ungdomsfylking på slutten av 30-tallet. Han kjempet på tysk side på østfronten, før han gjorde tjeneste for NS i Norge på slutten av krigen. Han sonet dom for landssvik før han gjorde karriere som selvstendig næringsdrivende. Nielsen døde i 2012, og etterlot seg sin selvbiografi som fem år senere utgis som «Ordonnans på Leningradfronten og livet etterpå».

Det moderne kaféliv

Ida Marie Henriksen, Lisbeth Elvira Levang, Marianne Skaar og Aksel Tjora på Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU har skrevet «Vår sosiale virkelighet» – om moderne utfordringer som hvorfor det er vanskelig å sitte på alene på kafé uten en bok, en avis eller mobilen i hendene.

Siv Bleiklie gir i november ut boka «Dette er arkitektur».

Sølvi Sand, Ivar Mølsknes, Kai Biermann og Hermann Hansen er på ferde igjen: «Trondheim 1967 – Små og store hendelser for 50 år siden» er tiende bok i serien.

Tom Erik Sørensen og Trine Søraa utgir femte bok i serien Historiske Trondheim. Årets tema er «Mellom Tiller og Munkholmen».

Uka gjennom 100 år

Studenteruka er hele 100 år, og det markeres selvsagt med bok. Torgeir Bryge Ødegården har skrevet «UKA i Trondheim 1917 – 2017».

NTNU-stipendiat Magne Brekke Rabben står bak «Sykkelens historie i Norge», om hvem som har syklet og hvorfor de har syklet gjennom nesten 200 års sykkelhistorie.

Mange store nasjonale navn

Ny bok i høst: Herbjørg Wassmo.

Anne B. Ragde og Carl Frode Tiller får solid konkurranse i sjangeren skjønnlitteratur. Mange kjente og kjære norske forfattere kommer med nye romaner i høst. Blant dem er Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger, Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen, Ketil Bjørnstad, Tore Renberg, Olaug Nilssen, Helga Flatland, Tove Nilsen, Levi Henriksen, Jan Kjærstad, Rune Christiansen, Merethe Lindstrøm og Edvard Hoem.

Ny roman i høst: Cecilie Enger.