Sammen med fiolinisten Christopher Tun Andersen (27) ble Askeland på senhøsten i fjor valgt ut til å gjøre solistoppdrag med TSO under prosjektet «Unge solister». Prosjektet utgjør en konsert der unge talenter fra hele Norge kan søke om å få prøve seg som solister med orkesteret.

Les også: La Triumfata!

Stort karrieresprang

- Dette føles veldig viktig og er en utrolig god erfaring å ha med seg. Jeg har fått velge et repertoar som jeg er veldig glad i, men jeg har aldri gjort dette med orkester tidligere. Det er kjempestas, sier Askeland, som har en bachelor og to mastergrader fra henholdsvis Institutt for musikk i Kristiansand og fra Operahøgskolen i Oslo.

Bakgrunnen for prosjektet «Unge solister» er at unge musikere må passes og pleies hvis talentet med årene skal springe ut i full blomst. Og de beste som satser alt på den profesjonelle musikerrollen må få erfaring og trygghet ved å spille foran et orkester og et publikum.

Les også: Mestermøte i Olavshallen

Alternerer med Prinsesse Astrid musikkpris

- Vi har holdt på med «Unge solister» siden 1982, og vi gjør dette annethvert år fordi vi alternerer med Prinsesse Astrid musikkpris. Så dette handler om unge musikere på et høyt profesjonelt solistisk nivå, og de søker seg hit med verk de har lyst til å fremføre, forteller Birgit Hagerup Andersen, programkoordinator for Trondheim Symfoniorkester.

Hun synes det har vært vanskelig å plukke ut to av en rekke unge talenter i Norge i dag fordi nivået er skyhøyt.

- Vi vet at vi får solister på et veldig høyt nivå når vi plukker ut musikere til dette prosjektet. Samtidig er dette en kjempegod skolering for dem som får være med, selv om mange av dem har stått på store scener tidligere. Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Andersen.

Les også:Topper formen som Petter Northug

En del av TSO Akademi

«Unge solister» er en del av TSO Akademi, orkesterets talentutviklingsprogram og undervisningstilbud rettet mot musikkstudenter, unge solister og videregående musikkelever.

- Det har alltid vært veldig naturlig for meg å synge, men jeg begynte ikke å ta sangtimer før jeg var 15 år. Og da drømte jeg om å bli musikalartist, men gradvis ble det mer og mer klassisk. Da jeg etter hvert begynte å studere klassisk sang har det blitt selve lidenskapen for meg, og opera et naturlig valg, forteller Askeland.

Profesjonell debut med TSO

Hun er født i Trondheim og vokst opp i Molde, men bor nå i Oslo der hun jobber frilans som operasanger. Og selv om hun har sunget med blant andre Kristiansand symfoniorkester tidligere, regner hun konserten med TSO torsdag kveld som sin profesjonelle debut siden hun ble ferdig utdannet operasanger i vår. En Rachmaninov-romanse og en Charpeniter-arie står på programmet.

- Dette er ganske svulstige og krevende verk som er stort orkestrert, så jeg håper jeg høres, sier sopranen flirende. For tiden er hun aktuell med forestillingen «Operahistorien på 60 minutter», og i Highway Hypnosis, en forestilling av Transiteatret Bergen. I 2017 vant hun prisen «golden medal» under Berliner International Music Competition, og kom til finalerundene i Belvedere Singing Competition i Moskva.

Erfaren ung fiolinist

Fiolinisten Christopher Tun Andersen er den andre solisten som ble valgt ut til å spille med TSO. Han har studert ved Barratt Due Musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole. Han har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, Moskva Kammerorkester og Minsk Statlige Kammerorkester i Universitetets aula i Oslo.

På repertoaret for torsdagens konsert sto verker av Sergej Rachmaninov, Gustave Charpentier, Christian Sinding, Peter Tsjajkovskij og Béla Bartók.

Kveldens dirigent var finsk-ukrainske Dalia Stasevska.