- Det er varmt! kommer det fra en villevam. Eller var det en vammeluf?

Se bildegalleri øverst i saken.

De små vesnene som bor i Palaris får beskjed om å lufte litt under pelshettene mens de finner veien fra garderoben til scenen. Det er søndag kveld og full gjennomkjøring av «Kari Palari – en familiemusikal» i Lille sal i Olavshallen.

Visste du at Kari Palari startet som en sang utgitt i 2009 på Hedda H’s plate med samme navn? Kari Palari ble snart et begrep, og har siden utviklet seg til å navngi en hel kulturskole med aktiviteter i begge trøndelagsfylkene.

- Tøffest om du er snill

78 barn i alderen seks til 15 år synger og danser i musikalen som handler om en skoleklasse som har fått en sur lærer som misliker både farger, latter og musikk. Det er noe som skurrer, og fire av elevene bestemmer seg for å spionere på læreren. Marte Schjerve (14) og Thomas Olaussen (14) spiller to av elvene som plutselig havner i en parallell verden, Palaris, når de følger etter læreren.

- I Palaris bor det palarier, villevammer og vammelufer. Palarier er små vesener som synger og danser og har fargerike fjær i håret. De kan ingen slemme ord, for det finnes ikke i landet deres, forklarer Marte.

De to unge skuespillerne mener budskapet i fortellingen kommer tydelig frem.

- Moralen er at du er tøffest om du er snill. Men selv om du har et hard skall utenpå, kan du være myk og snill innerst inne, derfor må man ikke dømme hverandre, sier Thomas.

God stemning i garderoben

I garderobene vrimler det av barn i fargerike kostymer. Vårmusikalen til Kari Palari Kulturgryte har blitt så populær at det er venteliste for å få bli med på oppsetningen.

- Stemningen er nesten så god at det kan bli vanskelig å konsentrere seg, sier Marte og ler. Årets vårmusikal er den fjerde i rekken, og både Marte og Thomas har vært med flere ganger.

- Vi får synge, danse og vise oss fram. Det er artig at det er med mange i forskjellig alder og at vi kan spille teater sammen, sier Marte.

Å være med på «Kari Palari» har ført til at Thomas har sett en ny side av seg selv.

- Jeg har blitt flinkere til å gå utenfor komfortsonen. Det får jeg bruk for på skolen også, som når jeg skal holde presentasjoner, sier han.

Har funnet fram nåla

«Hvem er det som skravler bak scenen? Er det voksne?! Hysj!» roper produsent Grethe Kosberg før hun fortsetter å instruere de unge skuespillerne på scenen.

Manus og sangtekster er skrevet av Kosberg, mens musikken er komponert av Frank Scott. To regissører, to koreografer og en nysirkusinstruktør har vært involvert i produksjonen som har premiere tirsdag. Planen er at årets utgave av «Kari Palari» skal settes opp hvert år framover.

- Vi ligger godt an, nå er det bare å finne fram nåla og sy det hele sammen, sier regissør Mildri Austmo Ryan.

Skuespillerne føler seg også klare for å ta imot publikum tirsdag.

- Vi gleder oss til å vise resultatet, for dette har vi jobbet hardt for, sier Marte.

«Kari Palari» vises i Lille sal i Olavshallen tirsdag, onsdag og torsdag kl. 18.00.